l-iran-met-en-garde-washington-contre-toute-nouvelle-agression

El ministre iranià de Petroli, Bijan Zanganeh, creu que el comportament "unilateral" d'alguns membres de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli) podria portar finalment a la mort al grup de productors dominat per Orient Mitjà.

L'OPEP debatrà durant la trobada que se celebra aquest dilluns una extensió de les retallades en la producció de petroli abans que l'acord sigui aprovat pels països no membres, com Rússia, demà dimarts.

El president rus Vladimir Putin va declarar aquest cap de setmana que havia acordat amb l'Aràbia Saudita ampliar les retallades de subministrament en almenys sis mesos. Per la seva banda, el ministre saudita d'Energia, Khalid al-Falih, va dir diumenge que el més probable és que l'acord es prolongui nou mesos més i que no es requereixin retallades més profundes.

En declaracions als periodistes aquest dilluns des de Viena, recollides per CNBC, Zanganeh ha dit: "L'important per a mi és que l'OPEP segueixi sent l'OPEP. Ha perdut la seva autoritat i està a punt del col·lapse".

"L'Iran no sortirà de l'OPEP... Però crec que l'OPEP morirà si aquesta manera de procedir continua", ha afegit Zanganeh, en referència a la decisió rus-saudita.

L'OPEP i els seus aliats han estat reduint la producció de petroli des de 2017 per evitar que els preus es desplomin enmig de la creixent producció dels Estats Units, que aquest any s'ha convertit en el principal productor mundial per davant de Rússia i Aràbia Saudita.

Els Estats Units no és membre de l'OPEP ni participa en el pacte de subministrament. Washington ha exigit a Al-Riyad que extregui més petroli per compensar les menors exportacions de l'Iran després d'imposar noves sancions a Teheran pel seu programa nuclear.

Noticias relacionadas

contador