ep un hombre echa gasolina a su coche
Marta Fernández Jara - Europa Press - Archivo

El preu dels carburants manté aquesta setmana la seva tendència alcista i encadena ja la seva setena pujada consecutiva. Des de principis de novembre, s'han encarit fins a un 7%.

El preu mitjà de el litre de gasolina ha pujat un 1,27% aquesta setmana respecte a l'anterior per situar-se als 1,199 euros, segons les dades del Butlletí Petrolier de la UE que ha recollit Europa Press.

Per la seva banda, el preu del gasoil s'ha encarit un 1,5%, també en la seva setena pujada consecutiva, per elevar-se fins als 1,085 euros el litre.

Des de la segona setmana de novembre, el preu del gasoil acumula una pujada del 7%, mentre que en el cas de la gasolina és gairebé un 5% més car.

Aquest encariment segueix l'estela de la recuperació en els preus del petroli, disparat des de fa una mica més d'una setmana per l'acord de l'Organització de Països Exportadors de Petroli i Rússia (OPEP+) per una retallada en la producció de cru.

Així, el barril de cru Brent, de referència a Europa, cotitzava aquest dijous per sobre dels 55,8 dòlars, mentre que el West Texas nord-americà s'intercanviava a gairebé 52,8 dòlars, mantenint així la seva espiral alcista.

D'aquesta manera, els carburants consoliden les pujades que ja van començar a registrar al llarg del període estival, amb increments des del passat mes de maig, quan van baixar a mínims per la caiguda registrada durant el confinament pel coronavirus.

Amb aquesta nova pujada, el litre de gasolina es manté al voltant d'un 12% més car enfront d'aquests mínims de maig, mentre que en el cas del gasoil, el seu preu és un 10,7% superior.

No obstant això, la gasolina segueix sent més barata a Espanya respecte a la mitjana de la Unió Europea (UE) i la zona euro, on el litre costa 1,324 euros i 1,377 euros, respectivament, al mateix temps que el litre de gasoil costa de mitjana 1,196 euros a la UE i 1,220 euros a l'Eurozona.

El menor nivell de preus finals, pel que fa als països de l'entorn, es deu al fet que Espanya, tot i les pujades de l'IVA, als majors impostos i als gravàmens en el biodièsel, segueix comptant amb una menor pressió fiscal, en general, que la mitjana comunitària.

contador