ep petroleo 20170725174001
RECURSO

El preu del petroli cau aquest dimecres enmig de les preocupacions sobre la salut econòmica de la Xina, que podria limitar la demanda de combustible per part del segon consumidor de cru més gran del món.

El barril Brent cau un 3,21%, fins als 74,72 dòlars, mentre que el barril West Texas, de referència als EUA, baixa un 3,62%, fins als 69,64 dòlars.

Aquest empitjorament de les perspectives sobre el gegant asiàtic està propiciat per Moody's, que va rebaixar aquest dimarts el rating creditici 'A1' de la Xina fins a 'negativa' des d''estable', a causa del menor creixement de la Xina i els riscos associats al seu sector immobiliari.

"El canvi de perspectiva reflecteix els riscos més grans relacionats amb un creixement econòmic estructural i persistentment més baix a mitjà termini i l'actual desacceleració del sector immobiliari", va explicar l'agència de qualificació.

Així mateix, la Xina donarà a conèixer aquest dijous les dades comercials preliminars, incloent-hi les xifres d'importació de petroli cru. Les expectatives apunten que les refineries del gegant asiàtic han disminuït el novembre.

"El petroli cru se segueix venent en un patró de màxims-mínims més baixos que aplana el camí per a una nova caiguda fins a l'objectiu de 70 dòlars per barril, i la Xina no està contenta perquè Moody's va reduir la perspectiva per als bons sobirans xinesos a negativa, advertint que l'ús del país d'estímul fiscal per donar suport als governs locals i la seva crisi immobiliària creixent plantegen riscos per a la seva economia", indica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

A més, el mercat continua sospesant l'eficàcia de l'extensió de les retallades de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i els seus aliats, el grup conegut com a OPEP+, després que, després de la reunió del 30 de novembre passat, diferents països donessin a conèixer limitacions a nivell individual per un total conjunt de 2,2 milions de barrils per dia fins a finals del primer trimestre del 2024.

"La decisió de reduir encara més la producció a partir del gener no va aconseguir estimular el mercat i les recents garanties, aparentment coordinades, d'Aràbia Saudita i Rússia d'estendre les restriccions més enllà del primer trimestre del 2024 o fins i tot aprofundir les retallades, si cal també, han caigut en orelles sordes", diu l'analista Tamas Varga, de PVM.

Mentrestant, l'Institut Americà del Petroli (API) ha informat que els inventaris de petroli dels Estats Units han augmentat en 0,6 milions de barrils durant l'última setmana, en contrast amb les expectatives del mercat d'una reducció d'uns 2,3 milions de barrils.

contador