ep archivo   imagen de una plataforma de gas y petroleo frente a la costa de libia en el
Antonio Sempere - Europa Press - Archivo

El petroli cau moderadament a aquestes hores de dimarts (barril Brent: -0,31%, 77,77 dòlars; barril WTI: -0,43%, 72,16 dòlars) després de les pujades de la jornada passada motivades pels atacs dels rebels hutís al mar Roig i l'anunci d'una sèrie de gegants, entre ells BP, que suspenen el trànsit pel mar Roig després del que han patit els últims temps per part de diversos vaixells.

Els Estats Units han anunciat una coalició militar de 10 països per garantir la seguretat i la llibertat de navegació al mar Roig. La coalició està formada pels EUA, juntament amb el Regne Unit, França, Espanya, Itàlia, els Països Baixos, el Canadà, Noruega, Barein i Seychelles. Operarà sota el nom 'Operació Guardià de la Prosperitat' i sota el paraigua de la força naval internacional Forces Marítimes Combinades.

La situació que s'està vivint al mar Roig augmenta el risc d'utilitzar la ruta curta del Canal de Suez i incentiva els vaixells a envoltar l'Àfrica al seu lloc, explica Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

"Tenint en compte que al voltant del 12% del comerç mundial passa pel Canal de Suez, i que la desviació al voltant d'Àfrica afegeix entre 6 i 14 dies als enviaments, les interrupcions al mar Roig retarden l'enviament de mercaderies, però també augmenten el preu del transport d'aquestes mercaderies. Això, juntament amb la interrupció al Canal de Panamà a causa de retards induïts per la sequera, posa novament sota pressió les cadenes de subministrament globals", afirma aquesta experta.

"Les accions de grans companyies navilieres guanyen valor, ja que poden augmentar els preus, també les empreses d'energia van començar a anunciar que evitaran el trànsit per la regió del mar Roig. Els preus del petroli cru i del gas natural tornen a experimentar una pressió positiva renovada".

Recalca Ozkardeskaya que un període prolongat d'interrupció a les vies comercials globals no només hauria de sostenir els preus de l'energia, sinó també exercir una pressió renovada sobre les cadenes de subministrament i els preus del transport a nivell mundial. "Això últim representa una amenaça per a la inflació. Recordeu, les interrupcions a les cadenes de subministrament relacionades amb la pandèmia van ser la principal raó que va portar la inflació a gairebé el 10% als Estats Units. S'espera que les tensions a l'Orient Mitjà tinguin un impacte modest en comparació amb la interrupció pandèmica, però els costos d'enviament creixents, si persisteixen, podrien generar un augment en la inflació, per tant, és molt possible que la Reserva Federal hagi destapat el xampany abans de guanyar la batalla contra la inflació".

contador