caida bolsa

Les borses europees han començat el mes de febrer tal com van començar l'any: amb caigudes després d’unes dades econòmiques decebedores a la Xina i els Estats Units que generen dubtes pel que fa al creixement mundial i enmig d'una nova davallada del petroli. A Espanya, l'impuls de Bankia després de presentar resultats no ha servit per evitar les pèrdues a l'IBEX-35.

Així doncs, el selectiu espanyol acaba la sessió amb retrocessos del 0,31% i una cotització de 8.788,50 punts en una jornada en què s'ha mogut entre els nivells de 8.718 i 8.896 punts. Per la seva banda, els principals índexs europeus retrocedeixen un 1% de mitjana. A Wall Steet també domina el to negatiu, amb caigudes, a l’hora del tancament d’Europa, del 0,5% per al Dow Jones i l’S&P 500 i del 0,3% per al Nasdaq.

Els inversors han optat per recollir beneficis després del rebot de divendres, que va ser del 2,62% a l'IBEX, encara que l'índex espanyol no va aconseguir evitar acabar el pitjor mes de gener des del 2010, amb un descens mensual del 7,63%.

«El més probable és que en les properes sessions les borses es consolidin després del procés recent d’“esglai-rebot” examinant uns resultats empresarials que en general encara no són prou bons per transmetre alegria», opinen els analistes de Bankinter.

ECONOMIA: DADES DECEBEDORES

Les últimes estadístiques econòmiques publicades a la Xina i els Estats Units tornen a apuntar a una desacceleració econòmica de les principals economies globals. Al gegant asiàtic s'ha publicat el PMI manufacturer, que se situa en 49,4 punts, dues dècimes per sota del que preveien els analistes. Recordem que una dada per sota de 50 implica un descens mensual de l'activitat manufacturera.

Als Estats Units també s'han conegut dades rellevants en l’àmbit macro. Les xifres d’ISM i PMI manufacturer se situen en 35 i 52,6 punts, respectivament. En tots dos casos, també deceben i queden per sota de les expectatives dels analistes.

Per la seva banda, el PMI manufacturero sí que compleix les previsions a la zona euro, amb una lectura de 52,3 punts.

Les dades anteriors i la indecisió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP), que continua sense concretar una reunió per parlar dels nivells de producció, han contribuït a una nova davallada del petroli. El barril de Brent, de referència a Europa, baixa un 4,2%, fins a 34,5 dòlars, i el West Texas, de referència als Estats Units, s'enfonsa un 5%, fins a 31,9 dòlars, el el moment del tancament de cotització de les borses europees.

Als dubtes macro en el context internacional, cal afegir-hi la incertesa política a Espanya, on més d'un mes després de les eleccions generals del 20 de desembre encara no se sap qui serà president. Aquest dilluns s'ha sabut que Pedro Sánchez, el líder del PSOE, ja treballa amb la previsió que Mariano Rajoy no intentarà formar govern al Congrés i que serà ell la persona designada pel rei per fer-ho.

EMPRESES: BANKIA ES DISPARA

Bankia ha presentat els seus resultats del 2015 aquest dilluns, amb un benefici de 1.040 milions d'euros, un 40% més que l'any anterior. El marge d'interessos se situa en 2.740 milions, un 6,4% menys que el 2014. Les accions de l'entitat pugen un 2,19% fins a 0,934 euros.

Malgrat l'impuls de Bankia, l'índex de bancs de l'IBEX cau un 2,11%. Popular ha estat el pitjor valor del selectiu amb uns descensos del 3,71%, mentre que CaixaBank (-1,94%), Santander (-2,03%) i BBVA (-1,61%) també han quedat a la cua de l'índex. La tendència és general a Europa. L'Euro Stoxx Banks retrocedeix un 1,5%, i de fons l’atenció continua posada en els nivells de solvència davant l'augment de la morositat a la banca italiana. A més, HSBC congelarà els salaris i les contractacions per reduir costos. Les accions del banc baixen un 1,6%.

El títol de l'IBEX que ha pujat més ha estat IAG, que es dispara un 3,76% en una jornada en què l'aerolínia irlandesa Ryanair ha presentat un benefici de 103 milions d'euros entre l’octubre i el desembre, el seu tercer trimestre fiscal. El resultat supera en un 110% el de l'any anterior, i compleix d’aquesta manera les previsions.

Per la seva banda, Gamesa retrocedeix un 1,29%, fins a 16,89 euros, després d’haver viscut un ral·li del 18,82% en la sessió anterior després de saber-se que hi ha negociacions amb Siemens, que es planteja comprar l'empresa espanyola. Si es concretés l'operació, es crearia el fabricant eòlic més gran del món. Els analistes de Bankinter estimen una valoració d'uns 17 euros per acció per a Gamesa, el principal accionista de la qual és Iberdrola, amb el 20% del capital.

Fora d'Espanya, Twitter es dispara gairebé un 10% davant els rumors d'un acord amb la firma de capital privat Silver Lake.

També a Wall Street, aquest dilluns haurem d’estar atents a la presentació de resultats d’Alphabet, la matriu de Google, després del tancament del mercat. Cap a les 17.40 hores, les accions de la tecnològica pugen un 0,95%, fins a 750 dòlars.

ANÀLISI TÈCNICA: TORNADA ALS 8.000 PUNTS?

«Descensos del 0,31% a l'IBEX-35 que, no obstant això, manté el rebot de curt termini. Així i tot, continuem sent molt escèptics pel que fa a la durada d’aquest rebot», resumeix César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

L'expert explica que «el suport clau es troba en el nivell de 8.402 punts. Un tancament per sota d'aquest nivell de preus ens confirmaria el final del rebot i ens faria pensar en la continuació dels descensos fins al nivell de 8.000 punts». Així doncs, «només tornarem a veure un senyal de fortalesa amb la superació de la resistència de 9.231 punts, preus més d'un 5% per sobre dels actuals», conclou César Nuez.

contador