bolsa madrid ibex

Les borses europees han tancat la sessió amb lleugeres pujades, mentre els inversors esperen que conclogui la reunió de dos dies de la Reserva Federal (Fed) i el comunicat de política monetària que l'organisme presidit per Janet Yellen farà públic aquest dimecres.

En tancar la sessió d'aquest dimecres, l'IBEX-35 puja un 0,56%, fins a 8.741 punts. Per la seva banda, la resta de borses europees pugen un 0,5% de mitjana.

«La cita indiscutible del dia serà el comunicat posterior a la reunió de la Fed», destaquen els analistes de Bankinter. «Després que el BCE llancés un missatge pro mercat i ajudés a redreçar el rumb de les borses, avui serà el torn de Yellen», afegeixen.

Segons aquests experts, «la Fed s'enfronta a una situació més difícil», ja que «l'empitjorament de l'escenari als mercats s'ha produït just després que iniciés el seu procés de pujades de tipus». No obstant això, consideren que el missatge del banc central nord-americà «no defraudarà».

En aquest sentit, esperen «que la Fed moduli el seu missatge i aconsegueixi reafirmar la idea que el procés de pujades serà molt gradual» en els tipus d'interès, que l'organisme monetari va elevar per primera vegada en els últims nou anys en la seva reunió del mes de desembre. «Un comunicat en aquesta línia reforçaria la idea que els bancs centrals continuaran donant suport al mercat i ajudaran a reconduir el dramàtic inici d'any».

ECONOMIA

Els inventaris de cru publicats als Estats Units reflecteixen un increment de les reserves de petroli i gasolina per part de les empreses. En concret, l'Administració d'Informació de l'Energia (EIA, per les sigles en anglès), dependent del Departament d'Energia, ha publicat la dada setmanal d'inventaris, amb un increment de les reserves de cru durant la setmana passada de 8,38 milions de barrils, en comparació dels 3,3 milions que projectava el consens d'analistes de Thomson Reuters.

El nombre d'hipoteques constituïdes sobre habitatges inscrits en els registres de la propietat es va situar en 19.247 el mes de novembre passat, xifra un 16,4% superior a la del mateix mes del 2014, segons ha informat aquest dimecres l'Institut Nacional d'Estadística (INE), que ha recordat que les dades procedeixen d'escriptures públiques formalitzades en mesos anteriors.

EMPRESES

Banco Santander va tancar l'exercici 2015 amb un benefici atribuït de 5.966 milions d'euros, la qual cosa suposa un augment del 3% respecte al 2014, però la dada queda castigada per uns extraordinaris de 600 milions.

El Tribunal Suprem ha confirmat aquest dimecres la decisió d'anul·lar la compra d'accions en la sortida a borsa de Bankia emesa per un jutjat d'Astúries i un altre de València. Els analistes consideren que, encara que la notícia és negativa per a l'entitat i estableix un precedent, amb prou feines tindrà impacte sobre el banc.

Repsol se situa entre els pitjors valors de l'IBEX-35 amb una caiguda del 2,18%, fins a 8,82 euros. Només Acerinox ha registrat un descens superior, del 2,65%, fins a 7,90 euros. Al costat de les pujades, destaca Indra, amb una revaloració del 3,62%, fins a 8,95 euros, seguida d’Iberdrola, que guanya un 2,19%, fins a 6,49 euros.

ANÀLISI TÈCNICA

«En línies generals, la sessió d'aquest dimecres ha estat de les més tranquil·les dels últims temps, si bé és cert que en el pitjor dels moment hem arribat a caure prop d’un 1% durant la primera part de la sessió, tot i que finalment tanquem en els màxims del dia», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «Així i tot, des del punt de vista de l'anàlisi tècnica, l’espelma que deixem no és dolenta, ja que l'ombra deixada podria haver servit per corregir/consolidar les importants pujades d'aquest dimarts».

Segons aquest analista, «es pot dir que l’espelma que realment ens importa és la d'aquest dimarts, ja que la d'aquest dimecres simplement vindria a consolidar els excessos d'aquest dimarts, i això és bo». Per tant, «i excepte sorpreses, continuo pensant que hi ha la possibilitat que ataquem en breu la important zona de resistència de 9.200 punts, abans suport».

Quant a Bancp Santander, que ha publicat resultats aquest dimecres, «ha arribat a caure, en el pitjor moment de la sessió, un 2,60%, tot i que finalment tanca amb tímids descensos del 0,20%». «Tenint en compte el tancament en màxims de Telefónica, que ha impulsat l'IBEX-35 en el tram final de la sessió, continuo sent optimista pel que fa a l'IBEX-35 a curt termini», indica Rodríguez, que recorda que, «mentre no es perfori el nivell de 8.200 punts, hi ha la possibilitat que estiguem construint una vall de mercat».

contador