• La de este miércoles ha sido la última jornada completa de esta semana en la Bolsa de Madrid
  • El petróleo Brent retoma las subidas y supera los 37 dólares por barril
  • Caixabank es el único valor del Ibex que ha cerrado con signo negativo
bolsa madrid ibex

L’Ibex trampeja el temporal que es va generar després de les eleccions generals del 20 de desembre i tanca la sessió amb fortes pujades, posant-se a l’alçada de la resta de places europees. Les principals places del continent acceleren les pujades de cara a final d’any, arribant gairebé al final d’una setmana que serà més breu per als mercats per les festes nadalenques.

En el tancament de la sessió, L’Ibex 35 puja un 2,39%, fins als 9.641 punts, un resultat que ha estat en línia amb les principals borses europees, que avancen un 2,30% de mitjana.

L’impuls per a aquestes pujades ha arribat de la mà de la fortalesa dels metalls i dels preus del petroli, que reboten després de les caigudes. Així, el cru tipus Brent, de referència a Europa, puja al voltant del 2,5% aquest dimecres i el West Texas, de referència als Estats Units, avança al voltant del 3,5%.

“Les matèries primeres continuen liderant el rebot... El Brent per sobre de 35 dòlars per barril i el coure per sobre dels dos dòlars per lliure haurien de ser suficient per descartar els baixistes del sector de les matèries primeres a final de l’any”, assenyala Jasper Lawler, analista de CMC Makets, en declaracions publicades per Reuters.

La d’aquest ha estat l’última jornada completa de la setmana a la Borsa de Madrid, ja que dijous tancarà a les 14.00 coincidint amb la celebració de la Nit de Nadal i divendres, dia de Nadal, no obrirà.

En el terreny polític, continuen els dubtes després de les eleccions generals del 20 de desembre. El president en funcions, Mariano Rajoy, busca un acord que li permeti seguir al capdavant del Govern durant quatre anys més, per la qual cosa ha iniciat la ronda de contactes amb els líders d’altres formacions polítiques.

La primera d’aquestes reunions ha tingut lloc aquest dimecres, quan el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha anat al Palau de la Moncloa. Sánchez ha insistit en què el seu partit no recolzarà la investidura de Rajoy, un discurs que els socialistes han repetit durant els últims dies.

Està previst que Rajoy es reuneixi dilluns amb el líder de Ciudadanos, Albert Rivera, i el secretari general de Podemos, Pablo Iglesias.

ECONOMIA

El PIB del Regne Unit ha augmentat un 2,1% en el tercer trimestre respecte l’any anterior. Tot i que positiva, aquesta dada ha estat per sota de les estimacions dels analistes, que esperaven un increment del 2,3%. Per la seva banda, el PIB de França va augmentar un 1,1% en el tercer trimestre, davant l’1,2% previst.

Als Estats Units s’han publicat les xifres de peticions de béns no peribles del mes de novembre, que s’han mantingut (0,0%), quan els analistes esperaven una caiguda del 0,7%. També s’han conegut les dades de vendes d’habitatges nous, que van augmentar un 4,3%, davant el 2,2% que esperaven els analistes.

EMPRESES

CaixaBank és l’únic valor de l’Ibex que ha tancat amb signe negatiu, amb una caiguda del 0,36%

Entre les majors pujades destaquen ArcelorMittal (10,19%), Acerinox (8,88%) i Repsol (6,65%), companyies que s’han vist beneficiades en els mercats per les pujades que s’han donat en les cotitzacions dels metalls i el petroli.

contador