bolsa madrid ibex

Les borses europees han tancat la sessió amb signe positiu mentre els inversors es preparen per rebre les noves mesures d'estímul que es planteja el Banc Central Europeu. Abengoa, protagonista de la sessió d’ahir dimecres, ha continuat caient amb força en el que ha estat el seu últim dia a l'IBEX.

En tancar la sessió d'aquest dijous, l'IBEX-35 puja un 1,03%, fins a 10.332,30 punts. El selectiu espanyol es manté en la línia dels seus col·legues europeus, que tanquen la jornada amb pujades del voltant de l'1,10% de mitjana.

El verd ha dominat a les principals places europees gràcies a l'optimisme dels inversors amb vista a la propera reunió del Banc Central Europeu (BCE). L'organisme que presideix Mario Draghi celebrarà reunió el 3 de desembre, i s'espera que anunciï noves mesures d'estímul econòmic.

Connor Campbell, analista financer de Spreadex, destaca que «qualsevol rumor sobre què pot estar cuinant Mario Draghi per a la propera reunió del BCE serà molt valorat pels inversors de la zona euro».

Draghi ja va anunciar després de l'última reunió, celebrada el 22 d'octubre, que el BCE revisaria les mesures de política monetària. Els analistes esperen canvis en el programa de compra d'actius (QE), tant si és mitjançant una ampliació de la quantitat com una extensió de la durada, encara que també s’ha parlat de la possibilitat que el banc central abaixi els tipus d'interès, actualment en el seu mínim històric del 0,05%, fins a taxes negatives.

«Què està veient tan negatiu, el BCE, per actuar d’aquesta manera?», es pregunta José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi a Espanya. «Potser no ho veu a la zona euro, encara que hi ha molts factors que continuen determinant un escenari de futur massa complicat, considerant també la política», afirma.

Aquest analista creu que «ara el BCE podria estar valorant els riscos potencials que vénen de l'exterior». Entre aquests, destaca «les economies en desenvolupament», que van ser esmentades en l'informe d'estabilitat publicat dimecres. «L'altre, l'inici de la normalització monetària per part de la Fed, també pot estar portant el BCE a extremar la cautela», assenyala.

ECONOMIA

Aquest dijous ha estat una jornada amb poques referències macro, encara que sí que hi ha hagut una dada rellevant: la publicació del PIB d'Espanya del tercer trimestre. En concret, l'economia espanyola va créixer un 0,8% durant el tercer trimestre de l'any, dues dècimes menys que en el trimestre anterior, gràcies al repunt del consum i la inversió.

El consum es va accelerar lleugerament respecte al segon trimestre, mentre que la inversió va perdre una mica d’impuls i va mostrar un creixement trimestral de l'1,1%, en comparació del 2,4% del trimestre anterior. La taxa interanual del PIB, per la seva banda, es va situar en el 3,4% durant el tercer trimestre, dues dècimes per sobre de la dada del trimestre anterior, cosa que accelera la trajectòria de recuperació que va iniciar durant la segona meitat del 2013.

EMPRESES

Abengoa continua registrant les fortes caigudes que van començar dimecres després que la companyia andalusa anunciés que sol·licitarà el preconcurs de creditors després de perdre el suport financer de Gonvarri. La sessió d'aquest dijous ha estat l'última d'Abengoa a l'IBEX-35, ja que el Comitè Assessor Tècnic va anunciar ahir dimecres a la tarda l’exclusió del valor del selectiu. Les pèrdues d'aquest dijous han estat del 40%, fins a 0,25 euros.

La banca es recupera després de la garrotada que va patir ahir dimecres, sessió en què els creditors d'Abengoa van ser arrossegats per l'enfonsament de la cotització d'aquesta companyia. Així doncs, Banco Santander ha tancat la sessió amb una pujada de l'1,37%, fins a 5,17 euros.

A més d'Abengoa, només Indra (-0,17%) i Endesa (-0,31%) han tancat amb caigudes.

ANÀLISI TÈCNICA

«En les últimes dues sessions dèiem de l’IBEX-35 que ens agradava l’espelma que ens havia dibuixat l'índex, perquè tancava lluny dels mínims de la sessió i, sobretot, perquè aconseguia frenar-se per sobre de l'important suport de 10.000 punts», recorda José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía. «Ara bé, no podem llançar les campanes al vol tan aviat, perquè ens falta el més important: la confirmació de l'inici del moviment», adverteix.

Segons aquest expert, «només quedarà confirmat per sobre del nivell de 10.630 punts en preus de tancament». «Mentrestant, tot continuarà igual: lateralitat i més lateralitat», assenyala.

En l’opinió d'aquest expert, el millor de tot «continua sent l'impecable aspecte tècnic dels índexs europeus, que cada dia que passa es fa més evident». «Aquest dijous els futurs del Dax i de l'Euro Stoxx 50 acabaran confirmant preus per sobre dels màxims de principis de mes, cosa que generarà un nou senyal de fortalesa», apunta. «Arribats a aquest punt, ja no observem resistències importants fins als nivells marcats a principis d'agost».

Tornant a l'IBEX-35, «sembla que, per fi, és el torn de Telefónica, i últimament sempre que aquest valor s'anima el selectiu espanyol també ho fa». «Per poc que el sector bancari s'animi, caldria apostar per un atac imminent a la resistència de 10.630 punts», opina aquest analista.

contador