• Quedan por delante dos meses de incertidumbre política
  • Con las elecciones en España y el referéndum en Reino Unido
  • El resultado de ambas votaciones será clave para las bolsas europeas
traspaso-entre-fondos-de-inversión

Jornada de transició per a l'IBEX, que ha tancat amb caigudes del 0,04%, fins a 9.022,10 punts. El selectiu espanyol ha marcat un mínim intradía en 8.980 punts i un màxim en 9.092 punts, després dels forts descensos del passat divendres, que van deixar un regust amarg entre els inversors. I és que acabar l'últim dia del mes d'abril amb aquestes caigudes destacades va deslluir el bon comportament que havia tingut la renda variable espanyola les últimes setmanes.

En aquest escenari, queden per davant gairebé dos mesos d'incertesa política, concretament fins a les eleccions generals del proper 26 de juny, que coincidiran a més amb la votació al Regne Unit del referèndum sobre la permanència a la Unió Europea.


Així, ens quedem amb la reflexió d'Andrew Harker, economista sènior de Markit, qui ha assenyalat que "segueix havent-hi pocs indicis evidents que apuntin que la manca de govern permanent a Espanya està afectant el sector manufacturer", encara que "algunes de les empreses enquestades van esmentar que les decisions d'inversió i la captació de nous contractes estan sent més difícils a causa de la incertesa actual. Aquesta situació probablement es veuria agreujada en cas d’esperar fins a unes noves eleccions a finals de juny per formar govern”.


EMPRESES: INDITEX I ELS BANCS ITALIANS CENTREN L'ATENCIÓ


Inditex ha liderat els avanços a l'IBEX-35 un dia abans de repartir dividends amb càrrec als resultats de l’últim exercici fiscal, en el qual va generar un benefici de 2.875 milions d'euros.


Les accions dels bancs italians han baixat amb força a Milà després que els inversors privats hagin mostrat molt poc interès per l'oferta pública de venda (OPV) de Banca Popolare di Vicenza, entitat que sortia a borsa per recapitalitzar-se, amb la qual cosa el fons privat de rescat Atlante ha comprat gairebé totes les accions de l'operació.


Als Estats Units, les empreses de serveis petrolífers Baker Hugues i Halliburton han abandonat els plans per fusionar-se.


LA INCERTESA FRENA L'ACTIVITAT MANUFACTURERA


Aquest dilluns, han destacat les xifres d'activitat manufacturera, amb una caiguda de les comandes a l'abril entre les empreses espanyoles fins a mínims de set mesos. El PMI manufacturer se situa en 53,5 punts, cinc dècimes per sobre del previst pels analistes.


Com hem indicat anteriorment, Markit, creu que l’alentiment del sector manufacturer es deu en part a la incertesa política, i que la situació empitjorarà després de la nova convocatòria d'eleccions generals, previstes per al 26 de juny.


La firma també ha publicat les dades de PMI manufacturer de la zona euro. L'índex s'ha situat a l'abril en 51,7 punts, dues dècimes per sobre del mes de març i també de les previsions. A Alemanya s'ha situat en 51,8 punts, enfront de la xifra projectada i del mes anterior de 51,9.


ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: PÈRDUA DE MOMENTUM


"La sessió d'aquest dilluns, com era d'esperar d'altra banda, s'ha mogut en un rang de preus molt estret. El volum ha estat molt baix com a conseqüència de la festivitat a la Comunitat de Madrid, entre d’altres, i pel fet que l'índex de la City (el FTSE 100) tampoc ha obert les seves portes. Tècnicament tot segueix igual en el sentit que després de la forta sessió correctiva d'aquest divendres tot apunta al fet que estiguem corregint/drenant els excessos del ral·li alcista previ, que des dels mínims d'abril va arribar a pujar per sobre del nostre índex prop d'un 12% (en línia amb la resta d'Europa)", assenyala José María Rodríguez, analista de Bolsamania.


"De fet, m'atreviria a dir que en aquest moment la primera zona de suport a vigilar és en els 8.800 punts (50% d'ajust) i, per sota, els aproximadament 8.680-8.700 punts (61,8%). D'entre els principals ‘blue xips’ del nostre selectiu, seguim veient una certa fortalesa en títols com Repsol, Banco Santander i Iberdrola, però, per la mateixa raó, tenim BBVA i Telefónica bastant tocats. Resumint, es podria dir que s'observa un cert cansament i una certa pèrdua de momentum (o velocitat de creuer), però gens preocupant realment després de les importants pujades des dels mínims d'abril, almenys de moment. Per la part de dalt, de la banda de les resistències, la clau segueix estant en el buit a la baixa setmanal i mensual dels 9.545 punts de l'IBEX-35".


ALTRES MERCATS

Els futurs sobre el barril de cru Brent cauen 2,6%, fins a 46,13 $, al Nymex.


Els bons del tresor a 10 anys cauen 4/32 dòlars; la seva rendibilitat puja fins a l'1,849%.


L'euro puja 0,5%, fins a 1,1515 $.

contador