• Las buenas noticias sobre la deuda de Grecia han animado a la bolsa española
  • Los resultados de ING y Credit Suisse también han sido bien recibidos por el mercado
  • El Tesoro Español ha vuelto a los mercados al emitir 4.410 millones de euros en deuda
  • Santander ha lidera los avances con subidas del 2,88%, hasta 4,075 euros
  • Telefónica ha subido un 1,98%, hasta 9,36 euros
Inversores_Contentos

Jornada de guanys per a l'IBEX, que acaba amb pujades de l'1,32%, fins a 8.775,20 punts. Encara que el selectiu espanyol ha arribat a pujar fins a 8.831 punts als millors moments del dia. Després de la jornada de dilluns, en la qual va arribar a pujar més de l'1,5% per tancar després en negatiu, els inversors es troben desconcertats pels moviments intradía de l'índex.

En qualsevol cas, el selectiu espanyol ha tancat amb pujades destacades, gràcies al bon comportament dels valoris directors, com ara BBVA, Santander, Repsol i Telefónica, que han liderat les compres a la borsa espanyola. El bon comportament del mercat nacional pot explicar-se per les bones notícies que han arribat sobre el deute de Grècia.


En concret, els ministres de Finances de la zona euro han ofert a Grècia un alleujament del seu deute públic a partir de 2018, amb períodes de gràcia i de venciment de bons més amplis, si es completen les reformes acordades abans de l'últim programa de rescat. Els viceministres de Finances de l'àrea monetària discutiran en profunditat aquesta proposta el 24 de maig, a la qual el Fons Monetari Internacional (FMI) ha condicionat la seva participació en el rescat. Alemanya, per primera vegada, s'ha mostrat més flexible sobre aquest tema, segons Reuters.


L'ACTUALITAT POLÍTICA TAMBÉ CENTRA L'ATENCIÓ DELS INVERSORS


Un dia més, l'actualitat política a Espanya ha centrat l'atenció dels inversors, després de l'acord que han segellat Esquerra Unida i Podem per concórrer en coalició a les properes eleccions generals. El Partit Popular centrarà la seva campanya a contraposar a l'esquerra "radicalitzada" amb la "solvència", la "moderació", l’"experiència i la fulla de resultats" de Mariano Rajoy.


Per la seva banda, el PSOE ha dit 'no' a la proposta de Podem de realitzar una candidatura conjunta al Senat per superar el PP. 'No, gràcies, el PSOE és un partit autònom', ha dit el líder dels socialistes, Pedro Sánchez, que s'enfronta a la possibilitat que l'aliança IU-Podem superi el seu partit en nombre d'escons.


Per la seva banda, Miguel Ángel Revilla, president de Cantàbria, ha comentat que el més probable és que "PP i Ciutadans s'apropin als 175 escons i pactin però amb una condició, si Mariano Rajoy fa un pas enrere”.


JORNADA DE GUANYS PER TELEFÓNICA, SANTANDER I BBVA


El president executiu de Telefónica, José María Álvarez-Pallete, ha afirmat que si Brussel·les decideix bloquejar l'operació de venda d'O2 “no seria una bona notícia per al sector”, encara que ha afegit que Telefónica està “preparada” per a qualsevol notícia, per la qual cosa des de la firma esperen “amb tranquil·litat” el desenllaç. Telefónica ha pujat un 1,98%, fins a 9,36 euros.


Banco Santander i BBVA també han pujat amb força en l’IBEX, en línia amb la resta de bancs europeus, molt castigats les últimes jornades. El mercat ha rebut amb optimisme els resultats del banc holandès ING, que ha presentat un benefici de 1.260 milions d'euros, un 29% menys que l'any anterior, però en línia amb les previsions dels analistes. A més, Credit Suisse ha perdut 270 milions d'euros entre gener i març, enfront del benefici de 1.365 milions de l'exercici previ, encara que el mercat esperava pèrdues encara majors. Santander ha lidera els avanços a l’IBEX amb pujades del 2,88%, fins a 4,075 euros.


En operacions corporatives, Abertis ha anunciat la seva entrada a Itàlia amb una inversió de 594 milions d'euros. La companyia ha aconseguit un acord amb Intesa, Astaldi i la família Tabacchi per adquirir les dues societats que controlen el 51,4% del grup industrial italià A4 Holding i controlar així les autopistes A4 Brescia-Padova i l'A31, amb un total de 235 quilòmetres.


Per la seva banda, Acciona ha suspès de moment la possibilitat de treure a borsa Acciona Real Estate, la seva filial de patrimoni immobiliari davant l'actual "incertesa política", segons ha indicat el president de la companyia, José Manuel Entrecanales, qui també ha reconegut que en uns anys la firma sospesarà vendre o col·locar a la borsa a Trasmediterránea.


ECONOMIA: EL TRESOR ESPANYOL TORNA ALS MERCATS


El Tresor espanyol ha tornat aquest dimarts als mercats amb una emissió de deute a curt termini que ha finalitzat amb l'emissió de 4.410 milions d'euros. Els inversors han tornat a adquirir el control dels títols del Tresor amb rendibilitats negatives, amb més volum que no pas les últimes emissions. La subhasta s'ha situat en el rang alt, que el seu objectiu estava entre els 3.500 i els 4.500 milions d'euros.
Fora d'Espanya ha destacat l'IPC de la Xina. La taxa interanual d'inflació de la Xina es va situar el passat mes d'abril en el 2,3%, en línia amb la pujada de preus dels dos mesos anteriors, segons ha informat l'Oficina Nacional d'Estadístiques de la Xina, i una dècima menys del previst pels analistes de Reuters.


ANÀLISI TÈCNICA DE L’IBEX: ELS MÍNIMS DEL DIVENDRES SÓN LA CLAU


"Malgrat un tancament lluny dels màxims del dia, fet al qual ens estem començant a acostumar, es podria dir que el tancament d'aquest dimarts ens deixa un lleuger bon sabor de boca. Però amb la forta volatilitat de les últimes sessions això no és cap garantia. Com a norma general es pot dir que la clau en el curt termini, tant per a l’IBEX-35 com per al conjunt de la renda variable europea, es troba en els mínims de la sessió d'aquest divendres", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamania.


"O dit d’una altra manera, mentre no es perforin els mínims del passat divendres la possibilitat de continuar escalant posicions segueix aquí, intacta. En el curt termini la resistència més immediata la trobem en els màxims intradia d'aquest dilluns (8.840 punts) i per damunt el buit a la baixa dels 9.000-9.022 punts. Com sempre, el futur del nostre índex, igual que per al conjunt dels índexs europeus, dependrà bàsicament del bon comportament del sector dels bancs.


M'agradaria també fer referència al moviment d'aquest dimarts en el preu del petroli, que després de l'obertura de Wall Street accelerava les pujades superant resistències de curt termini i rebotant, al cèntim, des de la impecable directriu alcista que uneix els successius mínims creixents des de mínims anuals. Mentre el petroli segueixi fort, com és el cas, no sembla que la renda variable europea i nord-americana estigui per la labor de corregir amb força", conclou aquest expert.

contador