Inversores_Contentos

Les borses viuen una jornada de rebot després de les últimes dades macro de la Xina, el fort repunt del petroli tipus Brent i les previsions econòmiques del Fons Monetari Internacional (FMI) positives per a Espanya. L'IBEX-35 aconsegueix rebotar i recuperar els 8.500 punts dos dies abans de la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i dos dies abans, també, que comenci la temporada de resultats entre les grans companyies espanyoles.

En tancar la sessió, l'IBEX es revalora un 1,01%, fins a 8.554,90 punts, en una sessió en què s'ha mogut entre 8.527,50 i 8.656,90 punts. El selectiu ha arribat a disparar-se un 2,2% a mitja sessió, però s'ha desinflat i ha acabat a prop dels mínims de la jornada.

Per la seva banda, les borses europees avancen un 1,5% de mitjana. El to positiu es trasllada a Wall Street, on els principals índexs (S&P 500, Dow Jones i Nasdaq) avancen al voltant del 0,6% a l’hora del tancament dels parquets del Vell Continent.

Els inversors s'han despertat a Europa amb les dades macro de la Xina. El PIB xinès es va incrementar un 6,9% el 2015, la seva pitjor dada dels últims 25 anys. Així mateix, les vendes al detall van augmentar un 11,1% al desembre. En tots dos casos, les estadístiques confirmen la desacceleració del gegant asiàtic, però en línia amb les expectatives. De fet, el Shanghai Composite s'ha disparat un 3,2%.

«El creixement xinès no es desaccelera a ritmes dramàtics, en contra del que s'ha arribat a témer, però deixa espai per a noves actuacions per part del seu banc central i de les seves institucions per tractar d'enfortir-lo», explica Daniel Pingarrón, analista d’IG.

L’FMI MILLORA LA SEVA PREVISIÓ PER A ESPANYA

A Espanya continua la incertesa política, amb el risc secessionista a Catalunya i sense acords, de moment, que facilitin la formació d'un nou executiu al Parlament. Malgrat això i el possible impacte negatiu en l'economia del qual han advertit bancs d'inversió com Goldman Sachs o Bank of America Merrill Lynch, l’FMI ha millorat les seves previsions per a Espanya.

En concret, l'organisme que dirigeix Christine Lagarde incrementa dues dècimes la seva previsió per al 2016, fins al 2,7%, i una dècima la del 2017. En contrast, rebaixa la projecció per al PIB global dues dècimes per a aquest any i per al proper, fins al 3,4% i el 3,6%, respectivament.

«La institució admet que no és només la Xina» el que ha provocat aquestes revisions, sinó també «l'apreciació del dòlar, la inestabilitat als mercats i l’aversió al risc. Tot comptat i debatut, el deteriorament de les condicions financeres», argumenta José Luis Martínez Campuzano, estrateg de Citi.

Aquest dimarts també s'han publicat altres referències macro destacades, com ara l'IPC de la zona euro, que al desembre es va situar en el 0,2% anual i en el 0% mensual, en línia amb les previsions. Per la seva banda, l'enquesta ZEW d'expectatives posa de manifest una lectura de 22,7 punts per a l'àrea monetària i la xifra de 10,2 a Alemanya, en comparació de la dada de 10 punts que esperava el consens d'analistes.

La gran cita econòmica d'aquesta setmana serà la reunió del BCE que se celebrarà aquest dijous i el discurs posterior del seu president, Mario Draghi. «La reunió del BCE d'aquesta setmana podria posar èmfasi en el fet que el banc central té algunes opcions disponibles. Dubtem que això sigui suficient per frenar la pressió a la baixa a mitjà termini», apunten els experts d’RBC en un informe.

VAIVENS DEL PETROLI

Els moviments del petroli han coincidit amb el de les principals borses durant les últimes setmanes. «La correlació que hi ha entre cru i borses des de la reunió de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) del mes de desembre s'ha enfortit fins al punt que, per cada 1% que ha caigut el petroli en les últimes setmanes, les borses occidentals han baixat entre un 0,3% i un 0,5%», assenyala Daniel Pingarrón.

Això passa malgrat que l'entorn de preus baixos del cru té aspectes positius per a les economies netament importadores, com és el cas d'Espanya. En aquest sentit, l’FMI creu que el mercat ha sobrereaccionat a les caigudes del cru. L'economista en cap, Maurice Obstfeld, reconeix que l'abaratiment de la matèria primera perjudica molts països exportadors, però «hi ha una llum d'esperança per als consumidors, i per això no és un factor totalment negatiu».

Després de les caigudes dels últims dies fins a mínims dels últims 12 anys, de 28 dòlars, per un excés d'oferta que s'espera que augmenti amb l'aixecament de les sancions a l’Iran, el barril Brent, de referència a Europa, ha arribat a disparar-se gairebé un 5% aquest dimarts. Cap a les 17.30, puja un 2,5%, fins a 29,3 dòlars, i torna a situar-se per sobre del West Texas, de referència als Estats Units, que durant la jornada baixa un 1,2%, fins a 29,1 dòlars.

Els moviments del cru es produeixen malgrat que l'Agència Internacional d'Energia (AIE) ha advertit que l'escenari d'excés d'oferta continuarà almenys durant tot aquest any, i l’estima en 1,6 milions de barrils diaris durant la primera meitat del 2016.

EMPRESES

En l'àmbit empresarial, a Espanya destaca la detenció del president d’FCC Construcción, Miguel Jurado, i 12 directius més d’FCC i d'Acciona en relació amb la investigació per l'operació coneguda com a «Frontino», que ha posat fi a una presumpta trama de corrupció vinculada a contractes d'aigua amb l'empresa pública Aguas de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed). Els títols d’FCC cauen un 4,02%, i els Acciona, un 1,07%.

Els millors valors de l'IBEX han estat Gamesa i ArcelorMittal, amb pujades del 7,99% i del 5,88%, respectivament. Per contra, Banco Popular lidera les caigudes amb descensos del 6,22%.

Fora del mercat continu, l'empresari Jaime Catellanos ha presentat la seva dimissió com a conseller de Vocento, que perd un 0,79% a borsa.

Les grans empreses espanyoles començaran a presentar els seus comptes de l’any passat aquest dijous, amb les xifres de Bankinter.

Precisament la temporada de resultats avança a Wall Street, on Morgan Stanley ha superat les previsions amb un benefici per acció (BPA) de 43 centaus, en comparació dels 33 centaus que esperava el consens d'analistes de Thomson Reuters. El valor puja un 2,5%.

També s'han conegut els comptes de Bank of America, que puja més d'un 1% després de presentar un BPA de 28 centaus, per sobre de les expectatives.

A França, Renault s'ha compromès a revisar més de 15.000 automòbils després d'irregularitats detectades per les autoritats, que descarten que ens trobem davant un nou frau del tipus del cas Volkswagen, amb un programari que falsejava els mesuraments dels gasos contaminants. Les accions de Renault pugen un 3,3%.

ANÀLISI TÈCNICA

«En tancar la sessió, l’IBEX-35 puja prop d’un 1%, però queda lluny dels màxims del dia, en què ha arribat a revalorar-se un 2,20%», resumeix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

«Però és que, encara que haguéssim pujat un 3% o caigut un 2%, aquí no hauria passat res i tot continuaria més o menys igual», adverteix. «Les zones de control de l’IBEX-35 es troben en els 9.200-9.230 punts per dalt (zona de resistència) i en la zona de 8.200 punts per sota (zona de suport), cosa que coincideix amb un ajust/retrocés del 61,8% de tota la pujada des del juliol del 2012. De moment, el que ens està salvant d'accelerar les caigudes és que l'índex de la “locomotora europea” (DAX) i l’S&P 500 estan aconseguint respectar els importants suports que presenten en els mínims del mes d'agost», afegeix l'expert.

En tot cas, continua, «i veient aquest aspecte tècnic tan lleig que continuen mostrant els bancs espanyols, i especialment la banca mitjana, les tornes haurien de canviar molt perquè en els propers dies no estiguem parlant ja d'un IBEX-35 en la zona de 8.000-8.200 punts, que és on realment es troben les properes zones de control».

contador