• En el mercado de divisas, respiro para la libra en su cruce contra el dólar
  • Angela Merkel abre la puerta a que Reino Unido tenga una relación con la UE similar a Noruega
  • Las ganancias han sido generalizadas en todos los mercados europeos, también en Londres
inversores-contentos2

Fort rebot de l'Ibex 35 després del desplom del 14% durant les jornades de divendres i dilluns La borsa espanyola ha aconseguit tancar amb guanys del 2,48%, fins a 7.835 punts. De moment, el rebot suposa un 'raig d'esperança' per als inversors. No obstant això, la volatilitat és molt elevada i aquesta pujada en certa mesura era esperada pels analistes tècnics, després del fort càstig que havia sofert l'índex espanyol des de divendres passat.

  • 11.100,80
  • -0,48%

A partir d'ara, caldrà parar esment al que succeeixi les properes jornades, ja que estem molt prop del tancament mensual i tan sols resten dues jornades borsàries perquè acabi el mes de juny. Per això, la situació encara és molt complicada i es recomana als inversors 'caminar amb peus de plom' a l'hora d'aprofitar presumptes 'oportunitats de mercat'.


Els guanys han estat generalitzades en tots els valors, encara que valors molt castigats en sessions anteriors per la seva exposició al Regne Unit, com l'aerolínia IAG o el grup de construcció i serveis Ferrovial, han liderat les compres. Molt bon dia també per a les empreses elèctriques, com Iberdrola, Gas Natural o Endesa, ja que els inversors descompten que el seu entorn regulatori no canviarà després de les eleccions.


Al mercat de divises, respir per a la lliura en el seu encreuament contra el dòlar. La divisa britànica, que s'havia depreciat més del 10% contra el 'bitllet verd' les dues sessions anteriors, puja un 0,8%, fins a 1,3332 dòlars. Per la seva banda, el preu del petroli Brent, de referència a Europa, puja un 1,6%, fins a 48,54 dòlars.


RAJOY CONSIDERA UN DISBARAT CONVOCAR UNES TERCERES ELECCIONS


El president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, ha tornat a reivindicar el seu dret a formar Govern a Espanya després que el PP hagi estat el partit més votat i ha advertit que seria un "disbarat" abocar al país a unes noves eleccions per culpa de "l’entossudiment d'algú". Per això, ha demanat a "tothom" que es "tranquil·litzi" a l’hora de parlar.


En declaracions als mitjans a la seva arribada a Brussel·les per assistir a la reunió dels líders del PPE prèvia a la cimera europeu, Rajoy ha assenyalat que les negociacions que tenen per davant s'han de portar "sense pressió" i sense "estar constantment radiant-les als mitjans de comunicació".


A més, la diputada electa de Coalició Canària per Santa Cruz de Tenerife, Ana Oramas, ha assegurat que tendirà la mà al PP amb la finalitat de formar govern amb l'estabilitat necessària i evitar unes terceres eleccions, i votarà a favor de la investidura de Mariano Rajoy.


En l’àmbit econòmic, el dèficit públic consolidat de l'Estat, les comunitats autònomes i la Seguretat Social es va situar en l'1,23% del PIB a l'abril, encara lluny del 3,6% previst per a tot l'any. Però el dèficit de l'Estat va aconseguir el 2,08% al maig, per sobre de l'1,8% fixat per a aquesta administració en el conjunt de 2016, segons dades del Ministeri d'Hisenda.


MERKEL OBRE LA PORTA A UNA RELACIÓ AMB EL REGNE UNIT SIMILAR A NORUEGA


La canceller alemanya, Angela Merkel, ha afirmat avui que el Regne Unit no podrà mantenir l'accés al mercat únic de la Unió Europea (UE) si nega la lliure circulació de ciutadans comunitaris al seu territori. En una afirmació de la canceller al Bundestag (cambra baixa), ha dit que "ha d'haver-hi una diferència sensible" entre ser i no ser membre de la Unió, encara que ha reconegut que els anglesos podrien romandre dins del mercat únic a l'estil de Noruega.


"L'accés al lliure accés al mercat comú ho aconsegueix aquell que accepta les quatre llibertats fonamentals europees: la de les persones, els béns, els serveis i el capital", va assegurar Merkel segons recull Efe. Per tant, la líder d'Alemanya no exclou que el Regne Unit segueixi dins del mercat comú amb el mateix model de relació que Noruega, "pel bé de tots".


ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: SIMPLE REBOT DESPRÉS DEL DESPLOM DEL 14%


"Un simple rebot després d'un desplom del 14,69% en dos dies, aquest seria al meu entendre el resum del que ha succeït avui a l'IBEX-35. Però és que tot i que rebotéssim un 5% addicional (per donar una xifra) el titular seria sent el mateix. I és que des del punt de vista tècnic, el més interessant es va produir aquest dilluns amb el nostre selectiu perforant els mínims anuals i marcant per tant un nou mínim decreixent. Per descomptat, assistirem a rebots de més entitat que l'actual però no deixaran de ser un rebot", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.


"No tenim una figura de tornada i si es formés, trigaria temps; és a dir, no serà qüestió de dues-tres sessions. Fixin-se si ha de pujar l'Ibex 35 que per donar-nos un primer i potent senyal de fortalesa necessitaríem anul·lar, o el que és el mateix, tancar, el buit a la baixa de la sessió de divendres negre després del Brexit. O dit amb altres paraules, necessitaríem tancar per sobre dels preus de tancament d'aquest dijous, cosa que a dia d'avui no té sentit plantejar-nos. El tancament de la vela setmanal aquest divendres podrà donar-nos més informació del que podria estar dibuixant l'Ibex 35", afegeix aquest expert

"Mentre, però, en el dia a dia mancarà d'implicacions tècniques importants dins de l'actual sèrie de preus. Al cap i a la fi des d'abril de 2015 els màxims i mínims decreixents segueixen estant aquí i així no es puja més enllà de rebots intermedis", conclou Rodríguez.

contador