• La bolsa española se queda rezagada frente a las europeas, que avanzan un 1,5% de media
Inversores_Contentos

Les borses europees recuperen el verd davant el respir que donen les matèries primeres i esborren les pèrdues de la jornada anterior. L'IBEX, per la seva banda, es queda ressagat davant la incertesa política que pesa en els inversors.

En tancar, l'IBEX-35 s'anota un 1,23% fins als 9.670,40, en una jornada en QUÈ s'ha mogut en un rang estret, entre els 9.677,70 i els 9.606,40 punts. Per la seva banda, les borses europees avancen un 1,5% de mitjana. a Wall Street també domina el to verd. Cap a les 17.30 hores, el Dow Jones es revalora un 0,99%, el Nasdaq puja un 1,11% i L’S&P 500 s'apunta un 0,91%.


Les matèries primeres viuen un fort repunt aquest dimarts davant unes previsions de baixada de temperatures a Europa i als Estats Units, després d'un inici inusualment càlid d'hivern. Els futurs del petroli tipus Brent reboten més d'un 2,6%, i els del gas natural es disparen un 6%.

“Les ‘commodities’ permeten deixar enrere les pèrdues del dilluns als principals índexs d'Estats Units i d'Europa. En aquest últim cas, les borses de la zona euro han anat de menys a més amb les alces del petroli”, destaca Connor Campbell, analista d’Spreadex.

RAL·LI DE FINAL D'ANY?

L'IBEX puja gairebé un 3% en les últimes cinc sessions, tot i que encara no ha recuperat els nivells previs a les eleccions generals del 20 de desembre. La incertesa política pesa i, de fet, el selectiu espanyol s'ha quedat ressagat enfront dels seus parells europeus aquest dimarts.


A simple vista, els comptes no surten per investir un president del Govern. Mariano Rajoy, líder en funcions de l'Executiu, assegura que ho intentarà perquè “és el que volen els espanyols”. Al PSOE, les últimes notícies apunten a una lluita de poder entre el candidat el 20-D i secretari general, Pedro Sánchez, i la presidenta d'Andalusia, Susana Díaz.


Tampoc no hi ha més claredat en l'horitzó català, després d'un insòlit empat en l'assemblea de la CUP aquest diumenge entre les opcions de suport o vet a Artur Mas al Parlament. La formació que lidera Antonio Baños ha assegurat que treballa per tancar abans d'aquest dimecres “tota la informació necessària” per a la trobada del Consell Polític i els diputats previstos el dissabte 2 de gener, quan s'espera que es pugui desbloquejar la situació.


Davant aquest escenari amb la política a l’ull de l'huracà, és difícil esperar un ral·li de final d'any, opinen els analistes de Bankinter. “Qui segueixi esperant el ral·li de final d'any millor que es dediqui a una altra cosa. No hi havia raons per a això i així està succeint. La borsa espanyola sofreix per la incertesa política, que no acabarà el 20-D, sinó que començarà aquest dia”.


A l'IBEX només li resten dues sessions per acabar un any en el qual perd més d'un 6%. “De cara a l'any vinent, les coses que han marcat el 2015 continuaran monopolitzant l'agenda dels inversors. Els moviments de l'euro/dòlar i del petroli, d'una banda, i l'evolució de l'economia a la Xina, d’una altra, seran probablement les tres qüestions principals per a les borses”, opina Daniel Pingarrón, analista d’IG, que apunta a les bones oportunitats que hi haurà en renda variable si “l'euro continua la seva tendència a la baixa, el petroli s'estabilitza, i la Xina manté el ritme de creixement”.


EMPRESES

Malgrat les pujades de les matèries primeres, el fabricant d'acer ArcelorMittal es deixa un 2,64%, menys només que OHL, que cau un 2,68%. Tampoc no rebota Repsol, que retrocedeix un 0,10% i en l'acumulat de l'any es desploma ja un 27%.


La major part de valors del selectiu espanyol han acabat en verd. Gamesa gaudeix de la major pujada, d'un 3,37%. La firma d'energies renovables construirà quatre parcs eòlics a Costa Rica juntament amb Iberdrola, les accions dels quals s'anoten un 1,87%. Així mateix, sobresurten Endesa (2,96%), Enagás (2,44%) i Inditex (2,43%).


També és protagonista FCC, després que es conegués que Bill Gates i George Soros acudiran a l'ampliació de capital. Els títols del grup de construcció i serveis es revaloren un 0,85%.
Fora de l'IBEX, Abengoa s'enfonsa un 3,93%. Aquest dimarts ha transcendit que Felipe Benjumea ha contractat l'advocat de Rodrigo Rato, Ricardo Ayala, per a la seva defensa en la denúncia per administració deslleial.

contador