caidabolsa

L'IBEX ha anat de més a menys, però amb un repunt abans del tancament, en una sessió marcada per unes dades econòmiques de la Xina que no han desentonat, i per les expectatives posades en el discurs de Mario Draghi, que finalment no ha fet al·lusions a la política monetària. El selectiu espanyol acaba ressagat d'Europa davant la incertesa a Catalunya.

En concret, en tancar la sessió l'IBEX puja un 0,39%, fins a 10.377,20 punts, en una jornada en què s'ha mogut entre els nivells de 10.463,10 i 10.344,20 punts. Les borses europees, per la seva banda, pugen un 0,75% de mitjana. Només el PSI 20 portuguès tanca la jornada amb signe negatiu, amb lleugeres pèrdues del 0,13%, l’endemà que l'esquerra portuguesa hagi tombat amb una moció de rebuig el Govern de Passos Coelho, líder del centredreta que va guanyar les eleccions sense majoria absoluta.

Als Estats Units és jornada festiva pel Dia del Veterà, encara que Wall Street obre i cotitza amb signe negatiu en el moment del tancament d’Europa, la qual cosa ha perjudicat els parquets del Vell Continent. En concret, el Dow Jones baixa un 0,20%, el Nasdaq retrocedeix un 0,09% i l’S&P 500 perd un 0,17%.

Aquest dimecres el president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, oferia un discurs a Londres que havia generat expectatives davant la possibilitat que donés pistes sobre els possibles canvis en la política monetària al desembre. No obstant això, no ha fet al·lusions a les mesures que anunciarà en la reunió que se celebrarà el proper 3 de desembre. Per contra, ha demanat «institucions adequades» perquè els mercats siguin «veritablement lliures».

«El que farà el BCE el proper mes de desembre és una gran incògnita», assenyala a Reuters Urich Leuchtmann, cap d’anàlisi de Commerzbank a Frankfurt.

INCERTESA A CATALUNYA

La incertesa política marca l'agenda a Espanya. El Parlament català va aprovar dilluns la resolució per iniciar un procés d'independència, i aquest dimarts Artur Mas no va aconseguir ser investit president. Tot són dubtes en relació amb Catalunya. Aquest dimecres hem sabut d’una reunió en secret entre membres de la CUP i de la Generalitat, encara que no ha transcendit si en la trobada hi havia Artur Mas.

Des de Madrid, el Govern ha donat llum verda al recurs d'inconstitucionalitat del procés independentista, i l’ha presentat al Tribunal Constitucional amb la petició que s'adverteixin 21 alts càrrecs de Catalunya que poden ser suspesos. El president del Govern, Mariano Rajoy, ha assegurat que els independentistes catalans «pretenen liquidar la democràcia, però la sobirania no es pot dividir ni fragmentar».

LA XINA DÓNA UNA TREVA

Aquest dimecres s'han publicat dues dades econòmiques importants a la Xina. La dada de producció industrial reflecteix un augment del 5,6% a l'octubre respecte al mateix mes de l'any passat, dues dècimes per sota del previst. No obstant això, les vendes al detall van augmentar un 11% durant el mateix període, comportament una dècima millor del que esperaven els analistes. L'índex Shaghai Composite ha pujat un 0,3% durant la jornada, mentre que el Nikkei japonès s’ha revalorat una dècima.

A Europa no hi ha hagut grans referències macro. A Alemanya s'ha publicat l'índex de preus a l'engròs, amb un descens de l'1,6% anual a l'octubre i del 0,4% respecte al setembre.

A Espanya, el panell de la Fundació de Caixes d’Estalvis (Funcas) ha millorat una dècima la seva previsió d’atur per a Espanya. Aquests experts preveuen una taxa d’atur en el 22,2% aquest 2015 i en el 20,4% el 2016.

ES MANTÉ EL BENEFICI D’ENDESA

Endesa era la gran protagonista de la jornada, ja que publicava resultats. Les seves xifres han posat de manifest un benefici de 1.206 milions d'euros durant els nou primers mesos de l'any, pràcticament la mateixa xifra que en el mateix període de l'any anterior. No obstant això, l’EBITDA augmenta un 11,5%. Les accions de l'elèctrica pugen un 0,48% en tancar la sessió.

Amadeus ha estat el valor que més ha pujat aquest dimecres, amb una revaloració de l’1,61%, per sobre de l'1,51% d’IAG. Per contra, Abengoa ha caigut un 2,45% i ha liderat les baixades.

Durant la jornada s'ha sabut que BBVA buscarà plantar cara al compte 1,2,3 de Banco Santander amb el Pla Connecta, amb el qual regala 240 euros a l'any als nous clients que hi domiciliïn la nòmina. Les accions de BBVA han pujat un 0,17% durant la sessió, i les de Santander, un 0,87%.

Fora d'Espanya, destaca l'acord de compra de SABMiller per part d’AB InBev per 99.400 milions d'euros, amb la qual cosa es tanca l'adquisició de la segona cervesera més gran del món per part de la primera, cosa que donarà lloc a un grup que controlarà gairebé un terç de la producció mundial de cervesa. Les accions de SABMiller han pujat un 1,86% a Londres. Per la seva banda, els títols d’AB InBev avancen un 1,98% a Brussel·les.

ANÀLISI TÈCNICA

«La sessió d'aquest dimecres ha estat just el contrari de la de dimarts, en el sentit que tanquem clarament lluny dels màxims del dia. Ara bé, tanquem en zona de ningú, a mig camí entre el suport de 10.250 punts i la resistència de 10.600-10.630 punts», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

De fet, continua, «es podria dir que l'IBEX-35 s'està desplaçant dins d'un estret interval lateral des de finals del mes d'octubre passat. Si ens fixem en alguns dels oscil·ladors, com per exemple l’estocàstic, de moment caldria apostar per un degoteig a la baixa a molt curt termini, però fins que l'IBEX-35 no tanqui una sessió per sota del nivell de 10.250 punts, no tindrem la confirmació d'aquest moviment correctiu». «D'alguna manera, es podria dir que, mentre Banco Santander no salti i confirmi preus per sobre de 5,40 euros, no tornarem a tenir cap senyal de fortalesa consistent i fiable en el selectiu. Per sota del nivell de 10.250 punts, tenim el suport dels 10.000 punts», conclou.

contador