• Pero la indecisión de las bolsas europeas y de Wall Street ha lastrado al selectivo español
  • También el comportamiento negativo de Santander y Telefónica tras sus últimas subidas
  • El índice todavía debe superar los niveles anteriores al Brexit para recuperarse
  • La principal resistencia a superar se encuentra en los 8.885 puntos
  • El Ibex ha llegado a marcar un máximo intradía en 8.580,30 puntos
inversiones-640

L'Ibex posa fi a la seva ratxa alcista de quatre dies i cau un 0,38%, fins a 8.473,90 punts, en una jornada protagonitzada pel dictamen de l'advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea sobre la retroactividad de les clàusules sòl aplicades pels bancs espanyols en els seus contractes hipotecaris. El lletrat general de l'organisme ha decidit avalar que s'apliqui una retroactivitat "limitada en el temps" en el càlcul de les quantitats que els bancs espanyols han de retornar als clients afectats per les clàusules sòl, que el Tribunal Suprem va dictaminar que eren abusives el 2013.

  • 11.154,60
  • 1,56%
  • 0,28€
  • 1,72%

En aquest sentit, els bancs no haurien de retornar els diners cobrats anteriors a aquesta data si el TJUE segueix aquest dictamen. No obstant això, cal recordar que les opinions del lletrat no són vinculants per a aquest Tribunal, que està previst que publiqui la seva sentència sobre aquest tema al llarg d'aquest any. En aquesta línia, els analistes de Bankinter consideren que "sí és molt probable que la sentència de finals d'any vagi en la mateixa direcció".


Després de la notícia, els bancs més exposats a aquest tipus de reclamacions, com ara Banco Sabadell, Banco Popular, CaixaBank i Liberbank han registrat forts guanys, que han impulsat l'Ibex a marcar un màxim intradia en 8.580 punts. No obstant això, després de quatre dies de fortes pujades, les borses europees en el seu conjunt i també Wall Street han mostrat símptomes de fatiga, que finalment han impedit l'Ibex encadenar cinc jornades seguides de pujades.


El negatiu comportament de Banco Santander (-2%) i Telefónica (-1,8%), després del fort rebot dels últims dies, també ha llastrat el comportament de l'Ibex. Finalment, Banco Sabadell ha pujat un 2,9%, Banco Popular un 1,5% i CaixaBank un 1,4%. BBVA, Bankia i Bankinter, amb prou feines sense exposició a les clàusules sòl, han baixat un 0,7%. Un altre valor important, Repsol, ha baixat un 1,1% després d'una gran caiguda del 3% en el preu del petroli.


PROSSEGUEIXEN LES NEGOCIACIONS PER FORMAR GOVERN A ESPANYA


Mentrestant, a Espanya continuen les negociacions per intentar formar Govern i evitar la convocatòria de terceres eleccions. Encara que en un to més cordial que altres vegades, Pedro Sánchez ha reiterat a Rajoy el que ja se sabia: que el PSOE, per acord del seu Comitè Federal, no recolzarà la seva investidura.


Sánchez ha emmarcat aquesta decisió en el seu context: el 26J, les forces conservadores van aconseguir una clara majoria absoluta de 182 escons (PP, C’s, CDC i PNB), per la qual cosa el més lògic és que Rajoy s'obstini a subscriure pactes amb els seus afins. Després de la reunió de l'executiva de Ciutadans, Albert Rivera ha anunciat en roda de premsa que el seu partit votarà 'no' en la primera votació d'investidura de Mariano Rajoy i s'abstindrà en la segona.


ANÀLISI TÈCNICA: L'IBEX ENCARA HA DE SUPERAR ELS NIVELLS PREBREXIT


L'Ibex, segons explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía, encara ha de "posar a prova la important zona de resistència que presenta en els nivells preBrexit dels 8.885 punts.

contador