• Este jueves, el selectivo español ha cerrado en positivo un 0,72% hasta los 8.163,30puntos
  • La incertidumbre política ha sido la protagonista este semestre ya que por primera vez España se ha visto obligada a repetir elecciones
  • El Brexit también ha influido en los malos resultados del selectivo, el pasado viernes registró su mayor caída historia, -12,35%
bolsa madrid ibex

En els sis primers mesos de l'any, l'Ibex 35 s'ha desplomat un 14,47%. El sí al Brexit i la incertesa política han estat els principals causants de les males dades. Una caiguda que es repeteix en el conjunt del mes, el selectiu espanyol ha caigut un 9,64% al juny. Aquesta jornada, però, el selectiu espanyol han pujat un 0,72%, fins als 8.163,30 punts. La resta de mercats europeus també han pujat sumant així la tercera jornada consecutiva en positiu.

  • 4,72€
  • -0,56%
  • 11.054,40
  • -0,42%

Espanya s'ha vist obligada en sis mesos a repetir eleccions perquè els partits polítics no es van posar d'acord per formar govern després dels primers comicis el 20 de desembre. Després del 26 de juny, sembla que el país està més prop de tenir executiu, ja que el Partit Popular va obtenir més vots dels previstos, encara que ara comença un llarg procés de negociació perquè no té la majoria necessària per governar en solitari.


D'altra banda, el sí al Brexit del Regne Unit també ha influït durant aquests sis primers mesos de l'any en el selectiu espanyol, així com en la resta de places europees. De fet, en el moment que es va conèixer que els britànics havien decidit sortir de la Unió Europea, les borses del Vell Continent van caure amb força. L'Ibex va registrar la seva major caiguda, amb un -12,35%. Cal destacar que l'Ibex 35 cotitza a 722 punts (8,84%) del nivell preBrexit (8.885,3 punts).


Una caiguda que ha influït també en el fet que en el conjunt del mes, l'índex de referència a la borsa espanyola, hagi cedit un 10,5%. Només en el mes de juny que finalitza avui l'índex selectiu podria perdre prop de 1.000 punts respecte dels 9.034 punts amb què va concloure el mes de maig.


Aquest dijous, però, l'Ibex ha tancat la seva tercera jornada en positiu després dels desploms provocats després del Brexit. El selectiu espanyol ha pujat un 0,72% fins als 8.163,30 punts. La resta de borses europees també han tancat amb pujades. Així, cal destacar que el FTSE 100 ha pujat un 2,26%; el Cac 40 un 1%; el Dax 30 un 0,71% i el PSI 20 ha tancat amb una pujada del 0,31%.


Els valors que han colzat la pujada de l'Ibex han estat Indra (+3,84%); Gas Natural (+3,33%) i Grifols (+2,97%). D'altra banda, Banco Popular amb una caiguda del 4% ha estat el 'fanalet vermell' aquesta jornada. Acerlormittal (-1,69%) i Banco Sabadell (-1,42%) són els altres dos valors amb major caiguda.


En tancar els mercats europeus, Wall Street cotitza en positiu després que s’hagin publicat les dades d'ocupació als EUA. Les xifres d'atur setmanal s'han situat en línia amb l'esperat. Les peticions inicials d’atur han pujat fins a 268.000, gairebé en línia amb la pujada prevista fins a 267.000. I les peticions contínues han baixat fins a 2,12 milions, lleugerament per sota dels 2,15 milions esperats.


BANC D'ANGLATERRA I ELS TIPUS D'INTERÈS


En l’àmbit macroeconòmic europeu cal fixar-se de nou en el Regne Unit. El governador del Banc d'Anglaterra, Mark Carney, ha anticipat que el més probable és que hagin de retallar els tipus d'interès al Regne Unit després del Brexit, la sortida del país de la Unió Europea. Carney ha comentat que la retallada de tipus serà necessària per impulsar el creixement econòmic. Després de la notícia, el FTSE 100 de la borsa de Londres ha tancat en positiu, un 2,26%.


Els tipus d'interès al Regne Unit es troben en el mínim històric del 0,5%. Carney ha anticipat que una retallada de tipus podria produir-se durant l'estiu, en un discurs pronunciat aquest dijous i que ha saltat al mercat just abans del tancament de les places europees.


"Al meu entendre, i no estic prejutjant l'opinió d'altres membres (del Banc d'Anglaterra), la previsió econòmica s'ha deteriorat i algun tipus de mesura de política monetària serà necessària durant l'estiu", ha comentat Carney en un discuros davant banquers i lideris empresarials.


LA FILIAL DE BANCO SANTANDER SUSPÈN EL TESTS D'ESTRÈS


En l’àmbit empresarial, aquest dijous cal fixar les mirades en Banco Santander i en la seva filial nord-americana. La Reserva Federal (Fed) va publicar els test d'estrès i la filial de Banco Santander als EUA els ha suspès, igual que la filial de Deutsche Bank. Aquestes dues entitats són les úniques entre les 33 analitzades que no han passat els exàmens del banc central dels EUA. Santander ha tancat amb una caiguda 1,61% mentre que el banc alemany amb una caiguda del 2,56%.


D'altra banda, Corporació Financera Alba, grup inversor de la família March, ha decidit sortir del consell d'administració d'ACS, on estava present des de la fundació del grup i en el qual actualment comptava amb dos consellers en representació de la participació al voltant del 10% que té en la constructora com a segon accionista. ACS experimenta una caiguda per sobre de l’1% i el grup inversor puja per sota de l’1%.


Gas Natural Fenosa ha aconseguit un acord amb Enagás per vendre-li la seva participació del 20% en la planta de GNL de Quintero, a Xile, per 200 milions de dòlars (177 milions d'euros), segons han informat ambdues companyies en un fet rellevant remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Gas Natural Fenosa ha tancat sent el segon valor amb major pujada, un 3,33% fins a nivells de 17,6 euros.

ANÀLISI TÈCNICA


El rebot a l'Ibex 35 continua i des dels mínims d'aquest dilluns acumula ja una pujada del 7%. José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, assenyala que "amb tot i amb això encara acumulem un descens per sobre del 8% des del preu de tancament de fa just una setmana". Tot i que és cert que a dia d'avui tot forma part d'un moviment en forma de rebot/ajust proporcional després d'un tsunami de vendes "no és menys cert que es comencen a apreciar certs detalls que podrien estar dient-nos que, potser, estiguem davant alguna cosa més que no pas un simple rebot", apunta l'analista.


A manca que coneguem el tancament de la vela setmanal aquest divendres hem de saber que, si tanqués així, "el nostre selectiu ens estaria deixant una potencial formació de "martell", que quan es produeix després d'un moviment a la baixa (com és el cas) sol ser sinònim de pujada, d'una continuïtat en el rebot".

Pot ser que, fins i tot, el rebot tingui continuïtat i comencem a parlar de potencials "divergències alcistes" entre el preu i alguns dels oscil·ladors, de moment. "Divergències que, si es confirmen, solen ser l'avantsala d'un moviment de rebot de certa entitat", conclou José María Rodríguez.

contador