• Aunque los analistas técnicos afirman que la principal resistencia está en 8.490 puntos
  • El mercado, totalmente condicionado por el referéndum del próximo jueves en Reino Unido
  • Los inversores temen un nuevo latigazo bajista en las bolsas si Reino Unido abandona la UE
  • Gamesa ha sido protagonista tras culminar su fusión con la filial eólica de Siemens
  • Banco Popular ha suscrito totalmente su ampliación de capital de 2.505 millones de euros
inversores-contentos2

L'IBEX tanca la jornada de divendres amb pujades de l'1,98%, fins als 8.362 punts, encara que el saldo setmanal ha estat negatiu en un 1,51%. Les borses europees en el seu conjunt han aconseguit rebotar aquest divendres, en una setmana molt volàtil que ha estat condicionat per la incertesa sobre el Brexit, la possible sortida del Regne Unit de la Unió Europea en el referèndum del proper dijous, 23 de juny. El tràgic assassinat de la diputada laborista Jo Coix ha sacsejat la campanya i molts analistes pensen que pot influir en el resultat final.

  • 11.154,60
  • 1,56%
  • 18,05€
  • 0,00%

Jo Coix era partidària a la permanència del Regne Unit a la Unió Europea i els experts coincideixen que és aviat per valorar l'impacte de la seva mort, però assenyalen que sí tindrà influència. Alguns analistes creuen que podria mobilitzar vots a favor de la permanència de Regne Unit a la UE. "Pot canviar la psicologia de la campanya. Els que estan a favor de la UE poden beneficiar-se d'aquest tràfic esdeveniment", ha assenyalat Fariborz Moshirian, director de l'Institut de Finances Globals de la Universitat del New South Wales, en declaracions a CNBC.


"El mercat segueix immers en la incertesa que suposa un referèndum tan rellevant i sobretot amb unes previsions tan ajustades. Aquesta setmana, per tant, ha vingut marcada principalment pel referèndum sobre el Brexit al Regne Unit", explica Javier Urones, analista d’XTB..


Per a la setmana que ve, aquest expert afegeix que "més que centrar-nos en un escenari optimista, preferim preparar-nos pel que pugui succeir si les coses canvien a pitjor. En cas que el Regne Unit definitivament decideixi abandonar la UE, podríem aventurar-nos en un nou moviment a la baixa que sense cap dubte posaria en escac els mínims anuals situats en la proximitat dels 7.700 punts", afirma aquest expert.


I A ESPANYA, LES ELECCIONS ESTAN CADA VEGADA MÉS A PROP


L'enorme atenció que el mercat ha prestat aquesta setmana al Regne Unit i a la mort de Jo Coix ha relegat l'interès per la campanya electoral a Espanya a un segon pla. No obstant això, segueixen sorgint enquestes que donen algunes pistes sobre el que pot passar en aquesta nova cita a les urnes. L'última l’ha realitzada MyWord per a la Cadena Ser i mostra que el PP tornaria a guanyar les eleccions i que confirma el 'sorpasso' d'Units Podem al PSOE.


En concret, segons aquest sondeig el PP guanyaria de nou les eleccions generals, en aconseguir el 28,9% dels vots i entre 118 i 123 escons, mentre que Units Podem obtindria un 24,8% dels vots i entre 87 i 90 diputats. El PSOE seria la tercera força política, amb 20,4% dels vots i entre 75 i 80 escons mentre que Ciutadans es mantindria en quarta posició, en aconseguir el 14,4% dels suports i entre 38 i 39 escons.


EMPRESES: GAMESA I ACORDA LA SEVA FUSIÓ AMB EL NEGOCI EÒLIC DE SIEMENS


El 17 de juny de 2016 quedarà marcat amb una data clau en la història de Gamesa, que ha signat amb Siemens l'acord de fusió amb la filial del grup alemany per crear un gegant eòlic mundial que tindrà una capitalització borsària d'uns 10.000 milions d'euros. Siemens aportarà 3,75 euros per acció, uns 1.000 milions, als accionistes de Gamesa, que controlaran el 41% del grup resultant. Les accions de la companyia espanyola s'han disparat un 5,6%, fins a 18,06 euros.


Per la seva banda, Banco Popular (+1.46%, fins a 1,39 euros) ha anunciat que la seva ampliació de capital de 2.505 milions d'euros ha estat totalment subscrita. En el període de subscripció preferent s'han subscrit el 99,73% de les accions i en el període d'assignació addicional, es va assignar el 0,27% restant. La demanda total rebuda ha estat de 3.401 milions d'euros. Això suposa un 135,75% de l'import de l'ampliació i una sobredemanda del 35,75%.


ECONOMIA: EL DEUTE PÚBLIC D'ESPANYA BAIXA DEL 100% DEL PIB


A Espanya, el deute del conjunt de les administracions públiques va baixar a l'abril en 16.333 milions d'euros i es va situar en 1,078 bilions d'euros, la qual cosa suposa el 99,03% del PIB, enfront del percentatge proper al 101% que va aconseguir al març, segons les últimes dades del Banc d'Espanya.


Aquesta ràtio de deute està calculada partint de la dada de PIB nominal dels últims quatre trimestres (entre el segon trimestre de 2015 i el primer trimestre de 2016) i es troba per sota de l'objectiu de deute del Govern per a tot l'any, situat en el 99,14% del PIB, d'acord amb l'últim Programa d'Estabilitat.


ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX: ATENTS AL NIVELL DELS 8.490 PUNTS


"En l'última sessió de la setmana els tres índexs que millor ho han fet han estat l'espanyol, el portuguès i l'italià (els anomenats ‘perifèrics’). La resta d'índexs també ha escalat posicions però s'han quedat a bastant distancia del nostre índex. Dit això i des del punt de vista de l'anàlisi tècnica hem arribat a marcar un màxim en la sessió en els 8.425 punts, posant així el fre a les portes de l'important buit (gap) baixista de la sessió d'aquest dilluns, comprès entre els 8.490 punts i els 8.425 punts. O el que és el mateix, just quan l'IBEX-35 s'enfrontava al començament del buit, se'ns ha enfonsat. Aquest buit, amb el qual comencem la setmana (8.490 punts) també l’és setmanal", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.


"Això vol dir que per tenir un primer senyal de fortalesa al nostre selectiu, més enllà de rebots puntuals, necessitarem que en tancar el divendres, l'IBEX-35 tanqui per sobre dels 8.490 punts. Mentre no ho aconseguim, la possibilitat de tornar a la zona de mínims anuals (7.746 punts) seguirà intacta. Aquest buit dels 8.490 punts de l'IBEX-35 es correspon amb el nivell dels 3,86 euros en els títols de Banco Santander. Convé fixar-se per tant en els respectius buits a la baixa (importants resistències) que aquest dilluns van deixar BBVA (5,341 €), Telefónica (8,705 €) i Banco Santander (3,861 €). Si tanca aquests buits a la baixa, o el que és el mateix els anul·la, amb un IBEX-35 per sobre dels 8.490 punts, seria el primer senyal de fortalesa al nostre selectiu", afegeix aquest expert.

contador