• Las bolsas europeas también han cerrado en positivo con subidas del 2,5%
  • Telxius, filial de Telefónica, saldrá a bolsa en julio. La empresa de telecomunicaciones sube un 1,5%
  • Las oficinas de Google en París han sido investigadas. El gigante de Internet sube más de un 2%
bolsa madrid ibex

L'IBEX ha tancat aquest dimarts amb una pujada del 2,34% fins als 8.918 punts. D'aquesta manera, el selectiu espanyol ha encarat la volatilitat que portava sent la tònica els últims 15 dies. Aquest dimarts cal destacar que cap títol de l'IBEX-35 ha tancat en negatiu. Les borses europees també han tancat a l'alça entorn del 2,5%.

La jornada borsària va començar de manera lenta als mercats globals, però ha canviat a la tarda, ja que s'ha produït un moviment alcista entre els inversors. Als EUA s'ha registrat un fort augment de les vendes de cases noves i, ajudat des d'Europa, el Dow Jones ha començat la sessió amb un fort augment, tal com explica Connor Campbell d’Spreadex.


En l’àmbit europeu, les borses del vell continent han pujat un 2,5% de mitjana. A Europa, els ministres de Finances de l’Eurogrup estan ocupats tractant de negociar algun tipus d'acord amb l’FMI. Cosa que sembla que ha animat els mercats europeus. El DAX alemany i el CAC francès han cotitzat a l’alça entorn del 2%. Connor Campbell explica que "podria haver-hi una forta caiguda si la reunió d'avui no produeix el que el mercat sembla estar esperant sobre els avanços del deute grec". No obstant això, afegeix que els inversors "sembla que estan comprant a l'espera d'algun tipus d'avanç en la qüestió del deute grec".


A Alemanya, cal fixar la mirada aquest dimarts en la dada del PIB que s'ha feta pública. L'economia alemanya ha crescut un 0,7% el primer trimestre. D'aquesta manera, duplica la seva taxa de creixement pel que fa a l'últim trimestre de 2015. No obstant això, els economistes adverteixen que l'economia d'Alemanya no serà capaç de mantenir aquest ritme de creixement. El DAX ha tancat amb pujades del 2,33%.


TELXIUS SORTIRÀ A BORSA AL JULIOL


En l’àmbit empresarial d'Espanya, Telxius ha estat una de les protagonistes. La filial de Telefónica sortirà a borsa al juliol d'aquest any valorada en 5.000 milions d'euros. Entre els seus actius compta amb les torres de telefonia i els cables submarins de telecomunicacions. Aquest dimarts, Telefónica ha tancat amb una pujada de l'1,55% fins als 9,22 euros per acció.


BBVA i CaixaBank han estat incorporats al grup de bancs colocadors, juntament amb Goldman Sachs i JP Morgan Chase, que actuen com a bancs coordinadors globals. Perquè Telxius surti a borsa al juliol, Telefónica preveu enviar pròximament el fullet a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Es dóna la circumstància que BBVA i CaixaBank són els dos màxims accionistes individuals de Telefónica.


LES OFICINES DE GOOGLE A PARÍS, INVESTIGADES


Una altra empresa en la qual es fixen les mirades aquest dimarts és Google. Les oficines de París del gegant d'Internet han estat registrades des de les cinc del matí. La policia gal·la entrava a la seu en el marc d'una recerca per evasió fiscal. El govern francès reclama a la companyia el pagament de 1.600 milions d'euros en concepte d'impostos endarrerits. No és la primera vegada que Google ha de fer front a una reclamació com aquesta en un país europeu, el Regne Unit o Itàlia ja van obrir recerques prèviament. En tancar els mercats europeus, Alphabet pujava un 2,22% fins als 719,85 dòlars per acció.


Per la seva banda, el portaveu de Google a Europa, Al Verney, ha assenyalat que “Google compleix totalment la legislació francesa i està cooperant amb les autoritats” ha afirmat aquest dimarts. Segons assenyala Reuters, Verney ha transmès mitjançant un correu electrònic que Google compleix “plenament amb la legislació” desmentint, per tant, la reclamació per part del govern francès a la companyia del pagament de 1.600 milions d'euros en concepte d'impostos endarrerits.


EL BBVA I ELS TIPUS NEGATIUS


Mentre al sector financer, el president del BBVA, Francisco González, ha assegurat aquest dimarts que "les polítiques monetàries expansives" que estan duent a terme els bancs centrals, i que estan provocant tipus d'interès tan baixos que gairebé són negatius, "als bancs ens estan matant". Encara que no s'ha quedat aquí, sinó que també s'ha queixat de "dificultats per ser banc avui a Europa".


Així ho ha dit durant la trobada de primavera de l'Institut Internacional de Finances (IIF), on ha coincidit amb altres companys del sector, com la presidenta de Banco Santander, Ana Botín. En la seva intervenció, González ha explicat que l'entorn macroeconòmic i polític a Europa està afectant la banca, fins al punt que algunes decisions adoptades per organismes com el Banc Central Europeu (BCE) estan dificultant la bona marxa del sector financer. Per la seva banda, Ana Botín ha demanat que s'implantin al més aviat possible les noves normes de capital per acabar amb la incertesa que està penalitzant la banca europea.


ELS PARTITS POLÍTICS ESPANYOLS, RUMB AL 26J


En l’àmbit polític, el candidat del Partit Popular a les eleccions del 26J, Mariano Rajoy, ha presentat aquest dimarts els seus candidats per a aquests comicis. Durant la seva intervenció durant la presentació dels números 1 del PP per a les eleccions del 26 de juny, Cospedal ha explicat que “estem aquí per posar de manifest que creiem que som un equip amb solvència, experiència, que transmet confiança i seguretat i que té un objectiu clar, com és la defensa de l'interès general d'Espanya, treballar per Espanya i per l'interès general dels espanyols”.


No obstant això, aquesta presentació s'ha vist entelada quan un ciutadà ha interromput l'acte al crit "el PP és màfia". Després d'aquest incident, el cap de l'Executiu i la secretària general del PP, María Dolores de Cospedal, han posat per a una foto de família amb els seus candidats amb un somriure, amb què han intentat treure ferro al fet.


D'altra banda, el líder de Ciutadans i candidat també a la Presidència del Govern d'Espanya, Albert Rivera, està de viatge polític a Veneçuela. L'objectiu és impulsar el diàleg entre Govern i oposició. A la seva arribada a l'aeroport, ha passat els controls d'immigració d'entrada al país sense problemes i ha estat rebut per l'ambaixador espanyol a Caracas, Antonio Pérez-Hernández, i per la dona del líder opositor Leopoldo López, Lilian Tintori.


ANÀLISI TÈCNICA


José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, ha apuntat que "finalment, l'IBEX-35 ha trencat a l'alça. I ho ha fet amb contundència, com calia esperar després de quinze sessions consecutives dins d'un estret rang de preus de 260 punts entre la zona de suport i de resistència".


Davant d’això, Rodríguez ha explicat que no seria "gens estrany" que en el molt curt termini "el vegem dirigir-se a la zona dels 8.840 punts en un típic moviment de descens a la nova zona de suport, abans resistència. Hi hagi o no descens ('throw back'), que no sempre n’hi ha, la veritat és que caldria apostar per una continuïtat de les pujades cap a la resistència que presenta en els màxims d'abril (9.360 punts)".


Per a l'analista el més interessant d'aquest dimarts és que les pujades són generalitzades, de gairebé tots els sectors, i per tant "no podem atribuir-les només al sector dels bancs". A més, ha afegit que això sempre dóna més suport al mercat, més fiabilitat al moviment de ruptura (fet que no impedeix que el sector dels bancs europeus pugi clarament per sobre del 3%).


"Dit això, i com ja hem comentat recentment, el moviment de superació de resistències està sent també confirmat per altres índexs directors, com per exemple l'Euro Stoxx 50 Total Return (o ajustat per dividends) així com pels futurs del Cac 40 i de l'Euro Stoxx 50". D'altra banda, tal com explica José María Rodríguez, el Dax (comptat i futur) estarien a les portes de fer-ho però sembla que és qüestió de temps que ho faci.


"Resumint podem dir que l'IBEX-35 ha trencat com ho havia de fer, sense miraments. Fet que no impedeix que en el molt curt termini assistim a ràpides correccions puntuals (fases de reacció) abans de continuar escalant posicions cap a, com a mínim, els màxims d'abril", ha conclòs l'analista tècnic de Bolsamania.

contador