• ArcelorMittal y a Repsol lideran las caídas con el desplome de las materias primas
  • Las bolsas europeas retroceden un 0,6% de media
panico bolsas

Jornada de vendes als principals mercats borsaris, castigats per un nou desplom del petroli. A Espanya continua la incertesa política, que castiga un IBEX que torna a les pèrdues després de tres sessions consecutives d'alces.

Així, en tancar l'IBEX-35 es deixa un 1,35% fins als 9.552,50 i en acumulat anual es desploma un 7% mancant tres jornades per acabar 2015. Per la seva banda, les borses europees retrocedeixen aquest dilluns un 0,6% de mitjana.


A l'altra banda de l'Atlàntic, Wall Street no ha servit de suport, en obrir amb lleugeres pèrdues. Sobre les 17.30 hores, el Dow Jones perdia un 0,55%, el Nasdaq sofria una caiguda del 0,74% i l’S&P 500 es deixava un 0,7%.

ONADA DE VENDES PER AL PETROLI

El nou desplom del petroli ha suposat un fort càstig per a les borses. Els futurs del West Texas, de referència aLS Estats Units, es desplomen un 3,1% fins a 36,9 dòlars al mercat de matèries primeres de Nova York (Nymex). Per la seva banda, els futurs del Brent, de referència a Europa, s'enfonsen un 2,76%. En tots dos casos, freguen mínims des de 2004.


L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) ha reconegut que hi ha un excés d'oferta al mercat d'almenys dos milions de barrils diaris, encara que creu que aquesta situació s'alleujarà el 2016.


L’Aràbia Saudita ha liderat l'estratègia per guanyar quota de producció enfront dels nous competidors que han sorgit als Estats Units amb la revolució del ‘fracking’, cosa que ha suposat costos per a la seva pròpia economia. Aquest dilluns s'ha conegut que el dèficit públic saudita s'ha disparat fins a 98.000 milions de dòlars per la caiguda dels preus del cru, que han disminuït els ingressos públics en un 60% durant l'any.


No obstant això, l'Executiu no sembla estar disposat a un canvi, en anunciar que encarirà els preus de la benzina i del dièsel que comercialitza el seu país fins en un 40% per impulsar els ingressos estatals.


"Amb el petroli, el biaix per a la resta de l'any és a la baixa, així com totes les apostes dels inversors en accions relacionades", opina Naeem Aslam, analista d’AvaTrade, en declaracions a Reuters.


INCERTESA POLÍTICA

A Espanya, amb prou feines vuit dies després de les eleccions generals encara segueix el soroll polític i no es veu en l’horitzó qui serà el proper president del Govern. Aquest dilluns, Pedro Sánchez, líder del PSOE, ha assegurat a Twitter que la seva formació votarà en contra de Mariano Rajoy o de qualsevol candidat popular, i “si el PP és incapaç de liderar aquest nou temps, el PSOE abordarà la legítima responsabilitat d'oferir una alternativa de Govern”, per la qual cosa hauria d'aconseguir, com a mínim, el suport de Podem.


Tampoc se sap què passarà a Catalunya, on aquest diumenge va haver-hi un empat insòlit en l'assemblea de la CUP, que votava per decidir si recolzava o no el president en funcions de la Generalitat, Artur Mas. Un total de 1.515 militants va votar a favor de vetar Mas, mateixa xifra que va apostar per donar-li suport. Així, la situació política catalana seguirà bloquejada almenys fins al 2 de gener, quan es tornarà a reunir la cúpula de la CUP per prendre una decisió.


EMPRESES

El fabricant d'acer ArcelorMittal lidera les caigudes a l'IBEX amb un 4,62% davant la jornada a la baixa de les matèries primeres. El mateix que ha sofert també Repsol, que es desploma un 4,11%.


Així mateix, ha estat un mal dia per a les constructores. L'IBEX-35 Construcció es deixa un 1,28% amb OHL com a pitjor valor i aturat, en retrocedir un 4,17%.


Fora del selectiu, Ezentis es dispara un 23,26% després que Telefónica li hagi renovat quatre contractes al Brasil per valor de 116 milions d'euros.


ECONOMIA

En aquest dilluns, Dia dels Sants Innocents, els inversors han tingut poques referències macro. Abans de començar la sessió s'han publicat dades pitjors de les previsions al Japó de vendes al detall, amb una caiguda del 2,5% al novembre, i de producció industrial, amb un descens de l’1% durant el mes passat.


Als Estats Units s'ha publicat l'índex d'activitat manufacturera de la Reserva Federal (Fed) de Dallas, que reflecteix un desplom de les expectatives de producció del sector a Texas durant el mes de desembre. En concret, l'indicador se situa en -20,1 punts, enfront de la dada de -7 projectat pels analistes.


ANÀLISI TÈCNICA

“Tornen les caigudes a l'IBEX-35 (-1,35%) després de cobrir, la setmana passada, el buit a la baixa que es va deixar després de les eleccions en els 9.717 punts”, adverteix César Nuez, analista tècnic de Bolsamania. “De manera imminent esperem que cobreixi el buit alcista del passat dimecres en els 9.415 punts. No obstant això, el suport clau del curt termini està en els mínims de dimarts (9.351punts)”, afegeix.


Així, prossegueix l'expert, si el selectiu “abandona aquest nivell de demanda ja només quedarien els mínims del passat mes de setembre (9.231 punts). Les enormes incerteses polítiques del nostre país ens fan pensar que aquests nivells no aconseguiran subjectar el mercat. Per això, és molt probable que els acabi perdent. Per veure un senyal de fortalesa hauríem de veure la superació dels màxims de la sessió d'aquest dilluns (9.724 punts) encara que el nivell clau es troba en els 10.000 punts”.

contador