panico bolsas

Nova jornada de lleugeres correccions per a les borses europees, que cotitzen amb suaus moviments a la baixa en una setmana atípica pels festius i pels atemptats de Brussel·les, que han tornat a fer saltar les alarmes a tot Europa. L'IBEX-35 queda ressagat respecte de la resta de parquets, castigat pels bancs.

En concret, el selectiu de la borsa de Madrid baixa un 0,72%, fins a 8.927,10 punts, després de moure's entre el nivell de 9.046 punts que ha marcat en els primers compassos de la sessió i el de 8.880 que ha tocat poc abans del tancament.

Per la seva banda, les borses europees acaben la jornada amb resultats dispars, amb un retrocessos del 0,5% per a l'Euro Stoxx i pujades del 0,1% per al DAX alemany. A Wall Street els tres principals índexs cotitzen amb lleugeres pèrdues.

Les borses han respost amb tímids descensos al terror viscut a Brussel·les després dels atemptats d'aquest dimarts, que van deixar almenys 34 morts, i l'alerta que s'ha tornat a disparar al Vell Continent, amb riscos polítics en alça com el Brexit. No obstant això, a curt termini aquests successos «tenen una repercussió molt limitada» en la renda variable, opina Daniel Pingarrón, analista d’IG. «Quan es coneix la notícia hi ha caigudes, però els sectors que no es veuen afectats es recuperen hores després, com vam veure aquest dimarts», afegeix l'expert.

Al mercat de matèries primeres, el petroli cau amb força, amb retrocessos de gairebé el 3% per al Brent i per al West Texas, caigudes que s'han accelerat després del brutal augment d'inventaris de cru als Estats Units, de 9,3 milions de barrils durant la setmana passada, en comparació de l'augment esperat de 2,5 milions.

RISCOS POLÍTICS

Més enllà de l'impacte a curt termini a les borses, els atemptats sí que podrien afectar els riscos polítics existents a Europa i, com a segona derivada, l'economia i les accions. «Una amenaça externa greu pot reforçar els valors comuns i fer augmentar la solidaritat. D'altra banda, els atacs poden provocar un augment del suport al Brexit al Regne Unit», assenyalen els analistes de Berenberg. A més, també poden aguditzar la crisi de refugiats després de l'acord aconseguit amb Turquia. Aquest dimecres, Polònia ha assegurat que no podrà acollir refugiats després dels fets d’ahir.

A Espanya, continua la incertesa política amb un govern en funcions més de tres mesos després de les eleccions generals. Aquest dimecres Pedro Sánchez i Pablo Iglesias, líders del PSOE i de Podem, respectivament, han parlat per telèfon i han quedat de reprendre les negociacions la setmana vinent.

EMPRESES

Sacyr ha estat un dels pitjors valors de l'IBEX en caure un 2,37% en un dia en què s'ha sabut que l'ampliació del canal de Panamà s'inaugurarà el 26 de juny, amb la qual cosa el projecte que lidera la constructora espanyola s'acabarà amb un any de retard.

No obstant això, el principal llast per al selectiu espanyol ha estat el sector financer. L'índex que aglutina les entitats de l'IBEX (IBEX-35 Bancs) cau un 1,95%, amb retrocessos significatius per a Popular (-2,94%) i Santander (-2,13%).

Al costat positiu, destaquen Ferrovial (+1,22%) i Aena (+0,97%), accions que continuen la ratxa de sis i nou pujades consecutives malgrat els atemptats terroristes de Brussel·les, que les podrien haver afectat en la mesura que perjudiquin el trànsit aeri, ja que la primera gestiona l'aeroport londinenc de Heathrow i la segona és gestora aeroportuària.

ANÀLISI TÈCNICA

«L'IBEX-35 continua la consolidació de curt termini i acaba la sessió d’avui dimecres amb uns descensos continguts del 0,72%», resumeix César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía. «El selectiu espanyol ha respectat els mínims de la sessió d'aquest dimarts i, de moment, no presenta cap senyal de feblesa en la seva sèrie de preus», afegeix.

El més normal, continua l'expert, «és que acabem veient un atac als màxims d’aquest mes, de 9.217 punts». «La superació d'aquest nivell de preus seria el senyal que estaríem esperant i que ens faria pensar en una continuació de les pujades fins al nivell de 9.500 punts», indica Nuez. Així doncs, «no observarem cap complicació del seu aspecte tècnic actual mentre cotitzi per sobre del suport clau de 8.663 punts».

contador