panico bolsas

Els inversors, ara sí, han reaccionat al risc geopolític. Després de mostrar cautela amb l'alerta terrorista i pujar la setmana passada malgrat la intensificació dels bombardejos a Síria, l’abatiment d'un caça rus per part de les autoritats turques ha provocat aquest dimarts una onada de vendes als principals mercats mundials. En aquest escenari, l'IBEX signa la seva tercera sessió consecutiva en vermell.

En concret, en tancar la sessió l'IBEX-35 cau un 0,68%, fins a 10.207,2 punts, en una jornada en què s'ha mogut entre 10.045,6 i 10.231,3 punts. Les pèrdues del selectiu s’han alleujat en l'últim tram de la sessió: després d'arribar a baixar un 2,25%, ha aconseguit defensar els 10.200 punts.

Per la seva banda, les borses europees cauen un 1,5% de mitjana. També cotitza en vermell Wall Street. En el moment del tancament d’Europa, el Dow Jones cedeix un 0,38%, el Nasdaq cau un 0,72% i l’S&P 500 retrocedeix un 0,5%.

La jornada està marcada per l'abatiment d'un caça rus per part de les autoritats turques, fet que s'ha produït a les 9.20 hores d'aquest dimarts. Turquia assegura que l'avió rus havia envaït en repetides ocasions el seu espai aeri, i li ha fet fins a 10 advertències en un període de cinc minuts abans de prendre la decisió d’abatre’l. Per la seva banda, Rússia no dóna per bona l'explicació. El president rus, Vladímir Putin, assegura que l'abatiment del caça Su-24 és «una punyalada per l'esquena» efectuada per «còmplices» dels terroristes, i adverteix que hi haurà «greus conseqüències» en les relacions entre Rússia i Turquia.

En aquest context, Turquia ha demanat una reunió extraordinària de l'Organització del Tractat de l'Atlàntic Nord (OTAN) per a la tarda d'aquest dimarts per informar la resta de membres del que ha passat.

Això passa just després que els Estats Units hagin emès una alerta mundial d’«augment d’amenaces terroristes» per als nord-americans que tinguin previst viatjar a França o Mali.

El mercat, doncs, es troba amb un increment del risc geopolític sense precedents en els últims temps, així com una alerta terrorista que continua viva a tot Europa. A Bèlgica continua l'alerta màxima. El Brussels Stock Exchange, malgrat això, és dels índexs europeus que menys cedeixen i només baixa un 0,18%.

«Hem vist un increment de l'aversió al risc», exposa Daniel Pingarrón, estrateg d’IG. «En general, els repunts del pànic estan tenint un caràcter molt efímer, que no dura més d'unes hores», afegeix.

Més enllà d’aquestes notícies sobre alerta terrorista i risc geopolític, destaca la formació d'un nou govern a Portugal: aquesta vegada l'encàrrec ha estat per al socialista António Costa. El PSI 20 de la borsa de Lisboa es comporta de manera similar a la resta d'índexs, i cau un 0,59%.

FORTES CAIGUDES EN EL SECTOR DE VIATGES I TRÀNSIT AERI

Les accions del sector turístic i les vinculades al trànsit aeri han estat les més castigades per l'onada de vendes de la jornada. Al risc geopolític s’hi suma la decebedora actualització de previsions de resultats de Zodiac Aerospace, empresa francesa proveïdora del sector aeroespacial, les accions de la qual s’enfonsen un 7,7% i han arribat a caure un 13%.

Així doncs, l'índex Travel and Leisure Stoxx Europe 600, que aglutina companyies del sector turístic del Vell Continent, cau més d'un 2%.

A Espanya, els dos pitjors valors són IAG i Aena. Les accions de la matriu d'Iberia o British Airways cauen un 3,61%, mentre que les d'Aena retrocedeixen un 3,05%. També destaca la caiguda d’Amadeus, que retrocedeix un 2,33%.

«Hem tornat a tenir el patró de comportament d'aquest tipus de dies: els sectors relacionats amb el turisme han estat els més baixistes; el petroli està pujant amb claredat des d'aquest dilluns, i de retruc afavoreix les empreses que hi estan relacionades», assenyala Pingarrón.

Així doncs, les aerolínies i les empreses turístiques també s'enfronten a un repunt dels preus del cru. Els futurs del Brent pugen gairebé un 3% al mercat de matèries primeres de Nova York (NYMEX). Amb això, les accions de Repsol es disparen un 2,5% i lideren els guanys de l'IBEX.

ECONOMIA

Encara que la jornada és atípica per l'abatiment del caça rus, la sessió ha estat plena de referències macroeconòmiques. A Alemanya s'ha publicat el PIB NSA, amb un increment trimestral del 0,3% i un augment anual de l'1,8%, en tots dos casos en línia amb les expectatives. Per la seva banda, les exportacions es van incrementar un 0,2% entre el juliol i el setembre, dues dècimes per sota del que s’esperava, mentre que les importacions van augmentar un 1,1%, en comparació de l’1% esperat.

També s'ha fet pública l'enquesta IFO d'expectatives, que al novembre se situa en 104,7 punts, set dècimes més que el que projectava el mercat. Així mateix, les enquestes sobre situació actual i sobre situació empresarial també milloren les projeccions.

Als Estats Units hem conegut la dada de PIB anualitzat, amb un increment del 2,1%, el mateix registre que anticipaven els experts. L'índex de confiança del consumidor, per la seva banda, ha decebut: ha quedat en 90,4 punts, nou menys que el previst.

ANÀLISI TÈCNICA

«Durant la sessió d'aquest dimarts, l'IBEX-35 ha arribat a marcar un mínim intradia de 10.045 punts. Fa moltes les sessions que parlem del nivell de 10.000 punts com a zona de suport», recorda José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

«Observin com és d'impecable la recta en què s’ha estat recolzant el selectiu espanyol des de fa una mica més d'un mes. I és que, en teoria, la perforació dels 10.000 punts (en preus de tancament) ens deixaria les portes obertes a la possibilitat que el preu estigués donant forma a una figura potencial d'implicacions baixistes de cap-i-espatlles que, com a mínim, portaria l’índex a emplenar el buit que presenta al voltant dels 9.650 punts», afegeix Rodríguez.

Per tant, «si no es perfora el suport de 10.000 punts, en realitat, i malgrat les caigudes d'aquest dimarts i el nerviosisme de les borses, tot continuarà igual. Fins que no es perfori el nivell de 10.000 punts o se superi el de 10.630 punts, es pot dir que en realitat continuem consolidant lateralment», conclou l'expert.

contador