torre bbva bancomer

L'IBEX tanca la sessió amb pèrdues del 0,68% i una cotització de 9.269 punts, però la jornada es pot considerar positiva per al selectiu espanyol, ja que ha arribat a caure més del 2,6% durant alguns trams del dia, fins a marcar un mínim intradia de 9.085 punts. La jornada ha estat marcada per les fortes caigudes de BBVA després de publicar resultats, encara que la recuperació del selectiu en el tram final del dia és, sens dubte, una bona notícia.

Com diem, el gran protagonista del dia a Espanya, per a mal, ha estat BBVA. El banc capitanejat per Francisco González ha decebut els inversors i tanca la jornada amb pèrdues del 6,78%. El seu benefici va baixar un 53% el primer trimestre respecte de l'any anterior, fins a situar-se en 709 milions d'euros, en comparació dels 824 milions d'euros que anticipaven els experts.

Per la seva banda, CaixaBank també ha baixat un 3% a l'IBEX després de publicar el seu compte de pèrdues i guanys. El seu benefici de 273 milions d'euros suposa un descens del 27,2% respecte als tres primers mesos de l'any passat, i se situa per sota dels 293 milions d'euros anticipats pel mercat.

A Europa, destaquen els comptes de Deutsche Bank, que ha estat un dels valors més alcistes del dia a Alemanya. El banc alemany ha publicat un descens del 60% del benefici respecte a l’any passat, fins a 214 milions d'euros. No obstant això, supera les expectatives del mercat, que esperava una pèrdua de 484,3 milions d'euros.

Als Estats Units, tot el protagonisme és per a Facebook, que es dispara a Wall Street fins a màxims històrics. La xarxa social va publicar un benefici de 1.500 milions de dòlars i va superar les previsions del consens. La seva valoració borsària puja fins a 340.000 milions de dòlars.

ECONOMIA: FEBLESA EN L'OCUPACIÓ A ESPANYA I EN EL PIB DELS EUA

L'enquesta de població activa (EPA) a Espanya posa de manifest que l'atur va pujar d’11.900 persones durant el primer trimestre de l'any respecte al trimestre anterior, un 0,25% més, amb la qual cosa es trenca la tendència dels dos anys anteriors, en què es va aconseguir reduir l’atur en els tres primers mesos. No obstant això, des del 2008, en què va esclatar la crisi, tots els primers trimestres l'atur ha experimentat pujades, excepte el 2014 i el 2015. Entre el gener i el març d'aquest any es van destruir 64.600 llocs de treball (-0,36%), la millor dada des del 2009, en què es van crear 229.100 llocs de treball.

D’altra banda, l'IPC espanyol se situa en el -1,1% interanual a l'abril, principalment per la baixada del preu de la llum. L'IPC es redueix tres dècimes respecte al mes de març. Així doncs, la dada de referència d'inflació registra aquest mes la seva taxa més negativa des del febrer del 2015, en què el resultat va ser idèntic.

El PIB del primer trimestre als Estats Units va pujar un 0,5%, per sota del 0,7% esperat, mentre que les dades d’atur setmanal van pujar lleugerament per sobre del que s’esperava. «El creixement modest del 0,5% durant el primer trimestre representa una aturada respecte al creixement ja moderat de l'1,4% durant el quart trimestre del 2015», expliquen els analistes de Capital Economics.

El Banc de Japó ha mantingut sense canvis la seva política monetària, malgrat que el seu governador, Haruhiko Kuroda, havia assegurat en les últimes setmanes que el banc central estava preparat per a nous estímuls. El Nikkei japonès ha caigut un 3,6%.

ANÀLISI TÈCNICA: BON TANCAMENT DE L'IBEX, MALGRAT LES PÈRDUES

«Bon tancament de sessió a l’IBEX-35, després de tot (no oblidem que ha arribat a caure un 2,64% en el pitjor moment de la sessió). L’espelma dibuixada aquest dijous en forma de “martell” podria haver servit per emplenar el buit alcista de la sessió de dimarts de la setmana passada en els índexs europeus (aquest buit alcista s’observa molt millor en els futurs del Dax i de l'Euro Stoxx 50)», explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

«Per tant, malgrat les caigudes, al cap i a la fi la sessió no ens deixa un mal sabor de boca. L'ideal seria, encara que sembla impossible, que aquest divendres el selectiu intentés superar la resistència de 9.545 punts, ja que només així quedaria anul·lat (o, el que és el mateix, tancat) el buit baixista setmanal i mensual amb què vam començar l'any. En tot cas, de la penúltima sessió de la setmana em vull quedar amb la clara recuperació, de menys a més, en títols com Banco Santander i Telefónica», conclou aquest expert.

contador