• Los malos datos macroeconómicos en China han repercutido a las bolsas
  • Las bolsas europeas cierran con una caída del 0,20% en una jornada en la que el Cax no ha abierto
bolsa madrid ibex

L'IBEX-35 ha salvat els 8.600 punts en una jornada en la qual ha tancat amb un caiguda del 0,45% i s'ha situat en els 8.682 punts. Les caigudes generalitzades a principi de la sessió a les borses europees, que han arribat a caure un 1%, s'han suavitzat al final del dia i han tancat en el -0,20%. Telefónica tanca amb una caiguda del 0,15% el dia que ha descomptat el dividend que repartirà dijous.

En aquesta jornada de dilluns, els valors que han pujat són Sacyr (3,51%) i ArcelorMittal (2,22%). No obstant això, els títols que cauen més són Acciona (3,28%) i OHL (2,25%). Entre els grans del selectiu, han pujat les accions de BBVA (+0,51%), mentre que han baixat les de Santander (-0,1%), Telefónica (-0,15%), Inditex (-0,18%) i Iberdrola (-0,24%).


Pel que fa als mercats d'Europa, cal fixar-se que aquest dilluns ha estat festiu a Alemanya pel que no ha obert la borsa. Entre els altres índexs europeus hi ha hagut poca sorpresa i han tancat amb una caiguda del 0,20%. Connor Campbell, analista d’SpreadEx, assenyala que espera que aquest dimarts el mercat es mogui una mica més per la "tornada de vacances del Dax i per la publicació de les xifres d'inflació del Regne Unit".

DADES MACROECONÒMIQUES DOLENTES A LA XINA



Els dubtes sobre la desacceleració de l'economia xinesa han tornat, després que s'hagin publicat les dades d'abril de vendes detallistes i de producció industrial. Aquestes xifres estan per sota de l'esperat, elevant la preocupació per la salut de la segona economia més important del món.


La producció industrial es va reduir al 6% a l'abril , les expectatives d'un augment del 6,5 per cent que manca. "L'optimisme d'una millora econòmica al gegant asiàtic sembla que s'ha diluït per la publicació d'aquestes dades", ha assenyalat Michael Hewson, analista en cap del mercat a CMC Markets, a la CNBC.


LA SOBREOFERTA DE PETROLI HA ARRIBAT A LA FI


Per la seva banda, el preu del petroli també ha protagonitzat aquest dilluns. Els analistes de Goldman Sachs han canviat durant el cap de setmana el seu pronòstic per al preu del petroli West Texas Intermediate (WTI) per a la segona meitat de 2016, elevant-lo des de 45 dòlars el barril a 50 dòlars. A més, ha estimat que es produirà una retallada més intensa en la producció global.


Les múltiples interrupcions en el subministrament de les últimes setmanes han portat a una "sobtada interrupció" en l'excedent de mercat, si bé s'espera que l'excés d'oferta torni a aparèixer a principis de 2017, segons els analistes Damien Coruvalin i Jeffrey Currie. Els talls de subministrament provenen sobretot dels incendis forestals al Canadà i dels atacs a la instal·lació al delta del Níger.


APPLE MARCA EL DIA DE WALL STREET


En tancar els mercats europeus, a l'altra banda de l’Atlàntic, Wall Street es comportava amb signe positiu. Així, el Dow Jones registra una pujada del 0,88%; el Nasdaq de l'1,15% i l’S&P 500 del 0,88%.


Al mercat nord-americà, la notícia arriba aquest dilluns de la mà d'Apple. La companyia fabricadora de l'iPhone cotitza, a l'hora del tancament a Europa, amb pujades del 3,37% fins al 93,56 dòlars. Apple està en signe positiu després que s'hagi conegut que el magnat Warren Buffet té 9,81 milions d'accions de la companyia. Aquesta participació estava valorada en més de mil milions de dòlars al final del primer trimestre.


També cal fixar-se en aquest mercat a Anacor Pharmaceuticals Inc., que puja gairebé un 55% després que Pfizer hagi anunciat un acord per adquirir la farmacèutica per 5.200 milions de dòlars.


ANÀLISI TÈCNICA


José María Rodriguez, analista tècnic de Bolsamania, ha assenyalat que l'IBEX-35 ha tancat lluny dels mínims del dia. "Tècnicament seguim sense novetats de cap tipus respecte del que s’havia comentat sessions enrere, ja que el selectiu segueix encaixat en el rang de preus la part inferior dels quals (suport) es troba en el buit alcista dels 8.546 punts i, com a resistència, els 8.840 punts. Fins que el preu no salti per una banda o l’altra, no tindrem noves pistes sobre el següent moviment en tendència".


L'analista destaca, en la sessió d'aquest dilluns, l'operació de descompte de dividend realitzat per Telefónica (0,40 euros/acció). "I és que els títols de l'operadora han descomptat aquest dilluns aquesta quantia del preu de l'acció, per aquest motiu alguns mitjans econòmics publicaven durant tot el matí que queia prop del 5%, quan en realitat només retrocedia un 1%". El repartiment del dividend es farà efectiu aquest dijous. Finalment, Telefónica ha tancat amb lleugeres caigudes, del 0,15% fins als 9,196 euros.


I, dins del sector financer, "em crida l'atenció BBVA, que després de caure entorn del 20% des dels màxims d'abril, podria estar tractant de construir un rebot des de la directriu alcista que uneix els successius mínims creixents des de mínims anuals, o, el que és el mateix, el tenim en nivells de suport interessants".

.

contador