Petroleo_Bolsas oilmarkets

L'IBEX tanca la sessió d’avui dimarts amb una cotització de 8.267,60 punts després de caure un 1,42%. El selectiu espanyol ha perdut força en la part final de la jornada després d'una obertura a la baixa a Wall Street i un augment de les caigudes del preu del petroli.

Al mercat no li han agradat gens les paraules d'Ali bin Ibrahim Al-Naimi, el poderós ministre de Petroli de l'Aràbia Saudita, que ha assenyalat que els productors es reuniran al març per negociar la congelació de la producció, però no una retallada.

«La congelació és el principi del procés, i implica un acord amb tots els grans productors per rebaixar els inventaris. Però requerirà temps, i no es tracta d'una retallada de la producció. Això no passarà, perquè hi ha països que no ho faran, encara que s’hi comprometin. No té sentit perdre el temps buscant una retallada de la producció.»

El preu del petroli, que ahir dilluns es va disparar un 5% en el cas del Brent, cau gairebé amb la mateixa força després de les paraules d'Al-Naimi, que deixen ben clara quina és la postura del principal productor de petroli sobre una possible retallada de la producció per part de l'OPEP.

A més, el ministre de Petroli de l'Iran, Bijan Namdar Zanganeh, ha assegurat que la proposta de l'Aràbia Saudita, Rússia, Veneçuela i Qatar en el sentit que els productors congelin la producció és «ridícula». «És molt ridícul: ells vénen amb la proposta sobre la congelació de la producció de petroli i demanen que es faci amb els seus 10 milions de barrils produïts al dia (dada de l'Aràbia Saudita). Si la producció de l'Iran cau, es veurà sobrepassada considerablement pels països veïns», ha comentat.

ECONOMIA: DADES DECEBEDORES ALS ESTATS UNITS I A ALEMANYA

En l’àmbit econòmic, la jornada tampoc no ha estat gaire propícia. En el cas d'Alemanya, l'índex IFO del mes de febrer ha decebut, ja que la confiança empresarial alemanya ha caigut per tercer mes consecutiu, la qual cosa és un senyal que les empreses de la principal economia d'Europa estan cada vegada més preocupades per la desacceleració del creixement mundial.

Als Estats Units, la confiança del consumidor del mes de febrer s'ha situat molt per sota del que s’esperava i ha marcat mínims dels últims vuit mesos. Capital Economics afirma que la dada «suggereix que les turbulències financeres globals han començat a afectar la confiança dels consumidors. En tot cas, aquesta hauria de repuntar gràcies a la bona salut del mercat laboral i la pujada dels ingressos personals».

L'IBEX COTITZA AL COMPÀS DEL PETROLI

«La sessió d'aquest dimarts ha estat un calc, des de l'obertura fins al tancament, dels moviment del petroli. Hem ballat, una vegada més, al ritme de les fluctuacions de l’“or negre”.

»Fins a encarrilar la part final de la sessió, la jornada estava sent bastant tranquil·la i les lleugeres pujades s’alternaven amb les caigudes, però quan faltava una hora per al tancament s’han fet públiques certes notícies que, de manera gairebé instantània, han fet que el petroli passés amb summa facilitat als números vermells (en aquest moment, de gairebé un 4%)», explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

«En principi, la sessió d’“anada i tornada” d'aquest dimarts suggereix correccions cap a la zona de suport de 8.100 punts en primera instància i, per sota i el que és més important, el buit alcista de 7.920 punts. Cal que siguem prudents malgrat l'últim rebot, perquè de moment és només això: un rebot.

»De fet, des de principis del mes de novembre i fins a la sessió d'aquest dimarts, sempre que hem tingut un rebot, aquest ha quedat per sota del rebot anterior o, el que és el mateix, els màxims i mínims decreixents continuen aquí, intactes. De moment, el rebot actual ha marcat un màxim de 8.479 punts, per sota dels 8.615 punts de l'últim màxim decreixent», alerta aquest expert.

contador