• Los inversores, pendientes de la Reserva Federal de Estados Unidos
  • Steen Jakobsen, de Saxo Bank, considera un error que suba los tipos en junio
  • En España, la incertidumbre política sigue en todo lo alto de cara a las elecciones
Ibex_Inversores

Pèrdues moderades per a l'IBEX, que tanca amb caigudes del 0,65%, fins a 8.714 punts. El selectiu espanyol porta catorze sessions seguides cotitzant en una estreta banda lateral situada entre el suport de 8.580 punts i la resistència de 8.840 punts. Sembla que les incerteses a les quals s'enfronten l'IBEX i la resta d'índexs mundials les properes setmanes són tan importants, que el mercat es troba en un tibant compàs d'espera.

  • 10.729,50
  • -0,33%

P

Per exemple, respecte de la possibilitat que la Reserva Federal apugi els tipus d'interès al juny, Steen Jakobsen, economista en cap de Saxo Bank, considera que la Fed cometrà un gran error si ho fa, atès que en aquest cas, el mercat caurà ràpidament un 10-15%, i tornaria a establir-se en ‘to dovish’. Resultat? Janet Yellen haurà de tornar a abaixar els tipus d'interès les següents reunions, segons aquest expert.


A la incertesa sobre la Reserva Federal se sumen les tèbies dades econòmiques conegudes durant la jornada. A la zona euro, l'activitat econòmica en general s'ha afeblit fins al seu nivell més baix en 16 mesos, i les referències de l'agència Markit, que elabora aquests índexs, s'han quedat per sota del previst pels analistes. En concret, el PMI compost s'ha situat al maig en 52,9 punts, tres dècimes per sota del previst i una menys que a l'abril.


"En general, les dades PMI no conviden a pensar en un altre fort increment del PIB el segon trimestre. Esperem que el creixement es desacceleri des de l'1,5% del passat any fins a l'1,2% el 2016, i la inflació es mantindrà per sota de l'objectiu. Així que el Banc Central Europeu (BCE) podria anunciar noves polítiques expansives en la seva propera reunió", exposen els economistes de Capital Economics, que constaten un augment de la divergència entre el conjunt de l'àrea monetària i Alemanya, on els índexs PMI sí mostren millorança.


LA INCERTESA POLÍTICA A ESPANYA, A DALT DE TOT


Les enquestes que maneja el Partit Popular per a les properes eleccions donarien a la coalició Units Podem com a primera força en intenció directa de vot, podent arribar fins i tot al 40% en aquesta variable, una dada que manté Génova en alerta.


El pacte entre Iglesias i Garzón se situa fins i tot com la força que registra una major intenció de vot a les enquestes, superant el PP en aquest aspecte. La nova coalició liderada per Pablo Iglesias es mouria en una forqueta d'entre el 35 i el 40% per cent en intenció directa de vot, cosa que preocupa a Génova encara que de manera moderada, ja que després de la cuina electoral (l'addició d'altres variables diferents de l'estimació de vot directa) la formació de Mariano Rajoy confirmaria la seva victòria de les passades eleccions, tal com ha afirmat el columnista de Voz Pópuli, Jose Alejandro Encalla.


EMPRESES: BAYER CAU AMB FORÇA


En l’àmbit empresarial, Bayer segueix acaparant els titulars. El grup alemany ha anunciat que pagarà 122 dòlars per acció de Monsanto, la qual cosa suposa valorar la companyia que adquirirà per 62.000 milions de dòlars, i oferir als accionistes una prima del 20%. Les seves accions han baixat un 5% a Alemanya.


Ryanair ha pujat un 2% després de presentar resultats. L'aerolínia va registrar durant l’últim exercici fiscal, que va concloure el passat 31 de març, un benefici net de 1.242 milions d'euros, la qual cosa suposa un 43% més que a l'exercici anterior, gràcies a una forta reducció de costos i a l'augment del 18% dels viatgers.


A Espanya, ACS s'ha adjudicat un contracte a Abu Dhabi per 235 milions d'euros. Per la seva banda, la filial xilena d’Ezentis, a través d'una Unió Temporal d'empreses (UTE) amb la societat ELS, s'ha adjudicat un contracte amb l'empresa xilena de distribució elèctrica, Chilectra, per un import global de 47 milions d'euros.


ANÀLISI TÈCNICA: L'IBEX SEGUEIX ENCAIXAT EN EL SEU MOVIMENT LATERAL


El nostre IBEX-35 porta ja 14 sessions consecutives encaixat dins del rang de preus comprès entre els 8.580 punts per baix (suport) i els 8.840 punts per dalt (resistència).

D'altra banda, tot segueix igual. Aquest dilluns, l’IBEX-35 ha arribat a caure un 1,07% i a pujar un 0,43% tancant finalment en números vermells però sense arribar a trencar a l'alça. De fet, com segur ja sabran, el senyal de fortalesa vindria només de la mà de la superació dels 8.840 punts.


El problema que no trenquem segueix sent el de sempre: els bancs. I és que és molt difícil, per no dir impossible, que l'IBEX-35 escali posicions amb BBVA i Banco Santander caient entorn de l'1,5%. Tampoc tindria molt de sentit que el nostre índex trenqués a l'alça i la resta d'Europa es quedés mirant. Per tant, hem seguit mirant de reüll el que fan altres índexs directors de pes com el Dax i l'Euro Stoxx 50, ja que només si aquests superessin resistències podríem fiar-nos del potencial moviment alcista de l'IBEX-35, si és que finalment aquest quedés confirmat.


Per tant, vigilarem els nivells homòlegs als 8.840 punts de l'IBEX-35, que en el cas del Dax (comptat) el situem en els 10.106 punts i l'Euro Stoxx 50 Total Return en els 3.003 punts. El nostre IBEX-35 porta ja moltes sessions que sembla que trencarà però va passant el temps i el moviment no es produeix. Per si de cas, vigilin la important zona de suport que presenta en els 8.546-8.580 punts", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.


ALTRES MERCATS


Els futurs sobre el barril de cru West Texas cauen 0,5%, fins a 48,15 $, al Nymex.

Els bons del tresor a 10 anys cauen 2/32 dòlars; la seva rendibilitat puja fins a l'1,851%.


L'euro cau 0,18%, fins a 1,1205 $.

contador