• CaixaBank, Banco Popular i Banco Santander han tancat amb descensos del 5%
  • BBVA, Banc Sabadell i Bankia han baixat més d'un 4%
  • Les pèrdues han sigut generalitzades en tot el sectorial bancari europeu
  • L'escenari del sector financer segueix sent molt incert, assenyala Renta 4
Santander_Bolsa

Càstig per l'IBEX-35, que tanca la jornada en els mínims de la sessió, després de caure un 2,77%, fins als 8.277,30 punts. Encara que ArcelorMittal ha liderat els descensos, les caigudes en el selectiu espanyol tenen el nom propi dels bancs. CaixaBank, Banco Santander i Banco Popular han tancat amb descensos del 5%. I BBVA, Bankia, Banc Sabadell han baixat més del 4%. Si mirem què ha passat en altres mercats europeus, Commerzbank s'ha desplomat un 8% a Alemanya i Deutsche Bank un 4%. I a França, BNP Paribas i Société Générale han tancat amb vendes del 4% i el 3%, respectivament.

  • 4,85€
  • 2,16%
  • 11.154,60
  • 1,56%

En aquest escenari, és clar que els inversors estan penalitzant al sector bancari europeu, i fins que aquest càstig no acabi, no podrem veure una recuperació de les borses del Vell Continent en el seu conjunt. El problema, com assenyalen els experts de Renda 4, és que "l'escenari del sector financer segueix sent molt incert, en un context on es va allargant un període de tipus baixos que limiten la capacitat de la banca per millorar la rendibilitat i elevades incerteses a nivell internacional (principalment Brexit) i regulatori".

"Tot això", conclouen aquests experts, "ens porta a pensar que el mercat seguirà descomptant el risc de més ampliacions de capital dins del sector en un entorn de falta de rendibilitat i volums encara deprimits malgrat donar els primers senyals de recuperació". Aquest és el principal problema per al sector bancari europeu en general, que de moment no té catalitzadors positius a l'horitzó.

Llegiu també:La banca alemanya tocada i enfonsada: Deutsche Bank i Commerzbank en 'caiguda lliure'

L'ATUR A ESPANYA DÓNA UNA ALEGRIA

El número d'aturats registrats als serveis públics d'ocupació va baixar al juliol fins als 3.683.061 persones, su menor nivel desde agosto de 2009

I de l'escenari negatiu per als bancs passem a l'alegria del dia, que ha vingut en forma d'unes dades d'atur a Espanya que han superat les previsions més optimistes. El nombre d'aturats registrats als serveis públics d'ocupació va descendir al juliol fins a 3.683.061 persones, el seu menor nivell des d'agost de 2009, després de baixar en 83.993 aturats respecte al juny, en el que suposa la major retallada en un mes de juliol des de l'any 1997. La temporada d'estiu s'ha deixat notar amb força en les xifres conegudes aquest dimarts.

A més, la Seguretat Social ha guanyat al juliol una mitjana de 84.721 afiliats, un 0,48% més en comparació al mes anterior, la qual cosa ha situat el nombre d'ocupats en 17.844.992 cotitzadors, segons ha informat aquest dimarts el Ministeri d'Ocupació i Seguretat Social, que ha destacat que es tracta del major ascens en aquest mes des de l'inici de la crisi.

Llegiu també: El gasto en prestaciones por desempleo cae un 9,8% en junio

EMPRESES: SANTANDER I LA RESTA DE BANCS ES DESPLOMEN A L'IBEX

Santander ha destacat perquè s'ha publicat un possible interès en una filial de Royal Bank of Scotland (RBS), anomenada Williams & Glyn

Encara que el desplom dels bancs espanyols ha estat similar, Santander ha destacat perquè s'ha publicat un possible interès en una filial de Royal Bank of Scotland (RBS), cridada Williams & Glyn i que està valorada en uns 2.000 milions de lliures. Segons Reuters, que cita a una font propera a l'operació i que ja va publicar aquest possible interès de Santander per W&G al gener de 2016, Santander ha realitzat una oferta en ferma per la filial de RBS.

Encara que la notícia no és nova, ja que va ser llançada per Sky News fa un parell de setmanes i fa uns mesos per la pròpia Reuters. Santander ha comentat a Bolsamanía que "continua centrat en el creixement orgànic, però que sempre valora oportunitats que puguin crear valor i beneficis per als seus clients i accionistes. Dit això, no comentem rumors de mercat o especulacions".

Llegiu també: Santander es desploma un 5% a l'IBEX: no comenta un possible interès en una filial del Royal Bank of Scotland

ANÀLISI TÈCNICA DE L'IBEX-35: ELS BANCS SEGUEIXEN SENT EL PROBLEMA

El que ha passat és que el nostre selectiu s'ha girat amb violència a la baixa després d'omplir gairebé en la seva totalitat el buit baixista del Brexit

"Fortíssimes caigudes aquest dimarts en el nostre selectiu, que donen continuïtat al brusc gir a la baixa amb el qual començàvem la setmana. Tècnicament no hi ha molt a dir pel que fa al comentat en anàlisis anteriors, de fet el que ha succeït és que el nostre selectiu s'ha girat amb violència a la baixa després d'emplenar gairebé íntegrament el buit a la baixa de la sessió del Brexit (només el Dax ha estat capaç de recuperar els nivells previs al Brexit)", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía.

"Per tant i tenint en compte que els màxims i mínims decreixents segueixen intactes l'única cosa que podem fer és seguir apostant per la tendència de fons i aquesta segueix sent baixista. És més, els màxims de la setmana passada coincideixen, al tick, amb el que seria un nou 'toc' a la directriu a la baixa des dels màxims de juliol de 2015 i des d'aquí el preu s'ha girat amb claredat a la baixa", afegeix aquest expert.

"De fet, i atenent al gràfic de l'índex de bancs europeus (SX7I), que es deixa prop del 5% en la sessió, no descartem que intenti posar a prova la zona de suport que presenta en els mínims anuals (77 punts), això és un 8% de caiguda addicional des dels actuals nivells de preu. Fins que el conjunt dels bancs europeus no ens construeixi algun sòl de mercat o ens dibuixi alguna figura de tornada ens podem oblidar d'assistir a un canvi de tendència de baixista a alcista", conclou Rodríguez.

Llegiu més:

Espanya ho necessita: els sis desafiaments econòmics que haurà de resoldre el pròxim Govern

L'IBEX-35 gira amb violència a la baixa després de que fallés el seu intent de deixar enrere la directriu baixista

Claus bursàtils de la pròxima sessió: bateria de PMI i resultats d'HSBC, ING i Société Générale

Procter & Gamble puja a Wall Street després de superar previsions amb els seus resultats

contador