Les borses europees han rebotat amb força aquest dijous en una sessió de molta volatilitat. Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), ha retornat l'ànim als inversors en anticipar una revisió de la política monetària al març. Amb l'esperança de nous estímuls, els compradors han tornat a la renda variable malgrat la nova caiguda de les borses asiàtiques i els vaivens del petroli. L'IBEX-35 ha protagonitzat la pujada més important d’aquest 2016 ajudat per la banca, després de la presentació de resultats de Bankinter.

En concret, el selectiu espanyol es revalora un 1,97%, fins a 8.444,20 punts, en una jornada en què s'ha mogut amb alts i baixos continus entre els 8.277 i els 8.502 punts. Per la seva banda, els principals índexs europeus avancen un 2% de mitjana. El to positiu s'ha contagiat a Wall Street, amb repunts del voltant del 0,7% al Dow Jones i a l’S&P 500 i del 0,4% al Nasdaq.
El rebot a tots dos costats de l’Atlàntic es produeix malgrat el nou retrocés de les borses asiàtiques, amb una caiguda del 2,43% per al Nikkei japonès i del 3% per al Shanghai Composite xinès.

No obstant això, l'atenció dels inversors se centrava en la reunió del Banc Central Europeu (BCE) i, sobretot, en el discurs de Draghi, amb l'esperança que tornés a vestir-se de «Supermario» i sortís a rescatar les borses. I així ha estat.

La trobada s'ha saldat sense canvis en els tipus d'interès de referència, que, com s'esperava, continuaran ancorats en el 0,05%, mentre que la facilitat de dipòsit continuarà en el -0,3%. No obstant això, Draghi ha anunciat que l'autoritat monetària de la zona euro podria reconsiderar la política monetària al març.

El banquer italià ha assegurat que l'entitat farà el que calgui per estudiar «el complet ventall d'opcions disponibles» per implementar, «si cal». «No hi ha límits sobre la manera com el BCE pot procedir pel que fa als seus instruments... I té molts instruments», ha reiterat Draghi.

«Draghi ha recordat que l'escenari ha canviat des de l'última reunió del mes de desembre, en què el BCE va decidir rebaixar la taxa de dipòsits i allargar el programa de compra de deute sis mesos. Des d'aquella reunió del desembre, el petroli ha caigut un 35%, la qual cosa distorsiona absolutament les previsions d'inflació amb què treballava el BCE, de l'1,1% a final d'any», recorda Daniel Pingarrón, analista d’IG.

D'aquesta manera, continua l'expert, «el mercat té grans motius per descomptar que en la reunió del mes de març el BCE procedirà a ampliar l’envergadura mensual de les compres (amb el programa conegut com a QE) des dels 60.000 milions actuals fins a una xifra que, en principi, hauria de superar els 80.000 milions». Precisament, això és el que van arribar a descomptar les borses a finals del mes de novembre passat, quan cotitzaven gairebé un 20% per sobre dels nivells actuals.

«Aquestes paraules de Draghi han provocat una clara caiguda de l'euro, una nova baixada de la rendibilitat del deute europeu i una acceleració de les borses, que ja registraven pujades», afegeix Pingarrón. Així doncs, l'euro baixa un 0,5%, fins a 1,0834 dòlars. El deute alemany, per la seva banda, torna a registrar compres que n’eleven el preu un 0,25% i en disminueixen la rendibilitat per sota del 0,4%. Això ha provocat un lleu repunt de la prima de risc espanyola de l’1,61%, fins a 128,4 punts, malgrat que també hi ha compres de deute d'Espanya al mercat secundari. El bo espanyol a 10 anys s'encareix un 0,7% i la rendibilitat disminueix fins a l'1,72%.

COMENÇA LA TEMPORADA DE RESULTATS A L'IBEX

Bankinter ha presentat els seus resultats aquest dijous, i ha estat la primera de publicar xifres a l'IBEX. El banc va aconseguir el 2015 un benefici rècord de 376 milions d'euros, un 36,3% més que el 2014, i veu com la seva taxa de morositat es redueix per setè trimestre consecutiu, fins al 4,1%, sis dècimes menys que un any abans. El valor s'ha disparat un 5,61% i ha animat la resta del sector financer. L'índex de bancs avança un 2,87%, amb fortes pujades per a Bankia (+3,06%), Santander (+3,06%) o BBVA (+2,73%).

Malgrat l'embranzida de la banca, el títol que més s’ha revalorat al selectiu ha estat ArcelorMittal, que s’ha disparat un 9,39%. Altres valors vinculats a les matèries primeres com Acerinox o Repsol han pujat un 4,22% i un 4,2%, respectivament.

Les matèries primeres han viscut una jornada de rebot en la qual el petroli ha repuntat un 5% després de conèixer-se les dades d'inventaris dels Estats Units i després que hores abans cotitzés amb pèrdues. Les reserves de cru reflecteixen un increment de 3,9 milions de barrils setmanals, per sobre dels 2,8 milions previstos pel consens d'analistes de Thomson Reuters, però per sota dels 4,6 milions que havia pronosticat l'Institut Americà del Petroli, un grup del sector.

Continuen sortint noves dades sobre la trama corrupta al voltant de l'empresa pública Aguas de las Cuencas Mediterráneas (Acuamed), que ha esquitxat FCC. El jutge Eloy Velasco ha assegurat en un acte que hi hauria alts càrrecs implicats, en el que sembla una referència a mandataris del Ministeri d'Agricultura. En una jornada de pujades generalitzades, FCC es revalora un 3,24%, fins a 6,401 euros.

Fora d'Espanya, als Estats Units s'havia especulat aquest dimecres amb una gran operació empresarial que implicava Twitter, davant el presumpte interès del grup de mitjans News Corp aprofitant els descensos a borsa de la xarxa social, que han eliminat en menys d'un any dos terços del seu valor borsari, fins a 12.000 milions de dòlars. No obstant això, Rupert Murdoch, principal accionista de News Corp, ha negat aquest interès un dia després. Les accions de Twitter van pujar aquest dimecres un 4,13%, i aquest dijous avancen un 2%. Reboten, doncs, des de mínims històrics.

ECONOMIA

Encara que la reunió del BCE acaparava l'interès del mercat, durant aquest dijous s'han publicat altres referències macro com ara la balança comercial d’Espanya. Les exportacions no energètiques es van incrementar un 3,3% fins al novembre, amb un superàvit acumulat, excloent-ne combustibles, de 7.945 milions d'euros. No obstant això, comptant-hi el sector energètic, es registra un dèficit de 1.849 milions.

Des del punt de vista polític, continua la incertesa, i també les negociacions entre partits per aconseguir acords que facilitin la formació de govern. Pedro Sánchez, líder del PSOE, continua pensant en les seves opcions per ser president, encara que ha assegurat que correspon a Mariano Rajoy, president en funcions i secretari general del PP, intentar primer la investidura.

A la zona euro, la confiança del consumidor se situa en -6,3 punts, sis dècimes pitjor que la projecció dels analistes.

A Estats Units augmenten les sol·licituds inicials de subsidi d’atur, que es van situar en 293.000 la passada setmana, 15.000 per sobre del que preveia el mercat.

ANÀLISI TÈCNICA

«La sessió d'aquest dijous ha estat especialment volàtil, encara que en realitat això no és cap novetat veient els moviments de les últimes sessions. De moment, el d'aquest dijous cal interpretar-lo com un simple rebot després d'una caiguda a l'IBEX-35 del 13% en només 13 sessions», resumeix José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

Ara bé, prossegueix l'expert, «com sempre diem, “sabem com comencen les coses però mai com acaben...”, i amb això vull donar a entendre que, d'aquesta sessió, em quedaria amb el nivell de preus des d'on s'ha produït el rebot. I aquest nivell no és cap altre que el de 8.206 punts. Per què és important aquest nivell? Perquè, com hem comentat en les últimes dues setmanes, els 8.200 punts es corresponen amb un ajust del 61,8% de Fibonacci de tota la pujada des dels mínims del juliol del 2012 (5.900 punts) fins als 11.800 punts (abril del 2015)».

Per tant, conclou l'expert, «encara que de moment només és un rebot, haig de reconèixer que m'agrada el nivell des d’on s'ha iniciat. L'important és que no sigui flor d'un dia».

contador