Mario Draghi, President of the European Central Bank, ECB

Les borses europees han caigut amb força durant la sessió d'aquest dijous. El president del Banc Central Europeu (BCE), Mario Draghi, ha decebut els inversors, que esperaven més accions per part de l'organisme després del que ha estat l'última reunió d’aquest 2015.

En tancar la sessió, l'IBEX-35 baixa un 2,41%, fins a 10.092,90 punts. Per la seva banda, la resta de borses europees cauen un 3% de mitjana. Les principals places del Vell Continent han caigut a plom coincidint amb la roda de premsa de Draghi.

L'euro, tanamteix, ha experimentat una forta pujada de prop del 3% i cotitza al voltant d’1,09 dòlars.

Després de prometre a l'octubre una revisió de les mesures de política monetària, el BCE ha anunciat aquest dijous una retallada dels tipus de facilitat de dipòsit de 10 punts bàsics, fins al -0,3%, i l'extensió del programa de compra d'actius (la famosa QE o flexibilització quantitativa) fins al març del 2017, sis mesos més.

No obstant això, no s'ha tocat la quantitat destinada a la compra d'actius, que es manté en 60.000 milions d'euros. Els inversors esperaven més injecció de diners, i alguns analistes parlaven d'un increment fins a la xifra de 80.000 milions d'euros.

Durant la roda de premsa posterior a la reunió, Draghi ha defensat les mesures adoptades, encara que ha reconegut que no s'han pres per unanimitat.

«Els mercats han quedat extremadament decebuts amb el resultat», apunta Craig Erlam, analista d’Oanda. «Mario Draghi i el BCE han passat les setmanes prèvies a la reunió d'aquest dijous construint expectatives només per incomplir-les a una escala enorme. El mercat ha estat induït a creure que tindria un regal de Nadal generós i ha acabat amb un paquet de carbó molt ben embolicat», opina aquest expert.

Felipe López-Gálvez, analista de Self Bank, creu que «podem extreure una lectura positiva de tot això, i és que el BCE no ho veu tan cru i per això no ha anunciat mesures més contundents». «No oblidem que les polítiques expansives estimulen l'economia de manera artificial i comporten un risc important de provocar bombolles en determinats actius», indica.

«Malgrat l'abrupta i exagerada reacció dels mercats aquest dijous, la postura de Draghi, de preservar la carta de l'augment de la mida mensual de les compres durant alguns mesos més, no resulta tan sorprenent ni tan contrària als interessos del mercat», assenyala Daniel Pingarrón, estrateg de mercats d’IG. «Més enllà de la sobrereacció d'aquest dijous, molt marcada per l'especulació, els fonaments a curt termini no canvien gaire», considera aquest analista, que recorda que «l'ambient continua sent positiu» i, després de les caigudes, veu «més probable encara un moviment de recuperació en els propers dies que permeti tancar l'any per sobre dels nivells actuals».

ECONOMIA

El PMI de serveis d'Espanya del mes de novembre va augmentar al seu ritme més ràpid dels últims tres mesos, cosa que confirma que la recuperació econòmica no s'estancarà, malgrat el creixement inferior registrat durant els últims mesos respecte al primer semestre, segons els experts de Markit.

A més, el Tresor Públic espanyol ha col·locat 3.868 milions en bons i obligacions i ha tornat a oferir als inversors interessos més baixos que en ocasions anteriors, amb la prima de risc al voltant de 100 punts bàsics.

Als Estats Units, les dades d'atur setmanal han superat els pronòstics, ja que han baixat per sota del que s’esperava. Recordem que aquest divendres es publica l'informe d'ocupació del mes de novembre, l'últim abans de la reunió de la Reserva Federal de mitjan mes.

EMPRESES

Caixabank (+1,30%), Banco Popular (+1,03%) i Banc Sabadell (+0,12%) han estat els únics valors de l'IBEX-35 que han tancat la sessió amb guanys. Al costat de les caigudes, destaquen ACS (-4,47%), Dia (-4,43%) i OHL (-3,67%).

Abengoa, protagonista durant les últimes sessions, continua generant titulars. Aquest dijous hem sabut que vol ampliar el seu pla de desinversions a 1.800 milions d'euros, mentre que, d’altra banda, demana 100 milions a la banca.

Grifols ha anunciat una divisió de les seves accions en la proporció de dues a una.

ANÀLISI TÈCNICA

«Com són les coses: just quan semblava que ens apropàvem a la zona de resistència de 10.630 punts amb la intenció, per fi, de superar-la, arriba Mario Draghi i ens tomba les borses europees i dispara l'euro», assenyala José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía.

«Des del punt de vista de l'anàlisi, el problema es diu “10.000 punts”», assenyala Rodríguez, que recorda que «a mitja sessió d'aquest dijous cotitzàvem a poc més de 100 punts de la zona de resistència de 10.630 punts i ara estem resant per no perforar els 10.000 punts». «Per sota d'aquest nivell de suport, no podem descartar que finalment l'IBEX-35 intenti emplenar aquest buit alcista pendent que presenta aproximadament en el nivell de 9.700 punts», adverteix.

Aquest analista creu que «hem perdut, sense cap dubte, una gran oportunitat, sobretot perquè durant gran part de la sessió Telefònica pujava amb força i semblava que havia despertat a temps per ajudar l'IBEX-35 amb les resistències, però al final tot ha quedat en no res, en una bona intenció». A partir d'ara, «haurem d'estar molt atents al suport que Banco Santander presenta en el preu de 4,90 euros, ja que perforar-lo amb un IBEX-35 per sota dels 10.000 punts seria, sense cap dubte, un senyal clar de feblesa de l’índex».

contador