Les matèries primeres, amb un nou desplom del petroli, han tornat a marcar un sentiment negatiu als mercats. L'IBEX tanca pla i es desmarca de les pèrdues de la resta d'Europa, però acaba pla i no recupera el terreny perdut l'última jornada completa de l'any, ja que aquest dijous 31 tancarà a les 14.00 hores.

Així, aquest dimecres l'IBEX-35 cau un 0,29% fins als 9.641,90, després de moure's entre els 9.607,90 i els 9.696,40 punts. Per la seva banda, les borses europees retrocedeixen un 0,7% de mitjana, i Wall Street es mou també en terreny negatiu. Cap a les 17.30 hores, el Dow Jones es deixa un 0,24%, el S&P 500 perd un 0,30% i el Nasdaq baixa un 0,41%.


Les últimes sessions de l'any estan tenint una dinàmica similar en les principals borses mundials. Les matèries primeres centren l'atenció en els moviments bruscs del petroli, que aquest dimecres es desploma més d'un 3% després que es coneguessin unes dades decebedores d'inventaris als Estats Units. En l'última setmana, segons l'Agència d'Informació d'Energia (AIE), les reserves han augmentat 2,6 milions de barrils enfront de l'increment de 2,5 milions de barrils que projectava el consens d'analistes de Reuters. Així, s'espera un alentiment de la demanda a curt termini.


“El debilitament continu del preu del petroli està arrossegant cap avall els mercats sense possibilitat de rebot”, opina John Plassard, responsable de renda variable a Mirabaud Securities, en declaracions a Reuters.


Així, la renda variable està lluny de viure l'anhelat ral·li de final d'any. Tot el contrari, encara que les principals borses europees van camí de tancar un any 2015 ple de vaivens per culpa de Grècia, la Xina, els bancs centrals o les matèries primeres, amb pujades per exemple entorn del 10% al DAX alemany o prop del 5% a l’Eurostoxx.


Molt ressagat, l'IBEX perd en l'acumulat anual un 6% aprox. La incertesa política llastra el selectiu espanyol després de les eleccions del 20 de desembre, que dibuixen un Parlament més fragmentat que no pas en legislatures anteriors. A sobre, encara no se sap qui serà el proper president del Govern o fins i tot si s’hauran de convocar nous comicis.


Tampoc s'albira què succeirà a Catalunya, on Artur Mas necessita el suport de la CUP per ser investit president de la Generalitat, i el partit liderat per Antonio Baños encara no ha pres una decisió.

contador