inflacioncbhiper11

Les expectatives d'inflació dels consumidors, que recull la Universitat de Michigan en el sondeig sobre la confiança del consumidor, "van millorar considerablement" el desembre de cara als propers 12 mesos, tot i que es van mantenir "relativament altes".

L'expectativa d'inflació a un any va caure des del 4,9% anterior fins al 4,6% al desembre, fet que suposa la lectura més baixa dels últims 15 mesos, tot i que encara es manté molt per sobre del registre de fa dos anys. La dada continua millorant al llarg de l'any, i es manté per sota del màxim del març i l'abril del 5,4%.

La previsió a cinc anys s'ha situat al desembre al 3%, mateixa xifra de la previsió anterior, quan l'indicador va assolir el nivell més elevat des del mes de juny passat (3,1%). Segons aquestes dades, les expectatives han canviat poc des del mes d'octubre (2,9%).

"Les expectatives d'inflació a llarg termini s'han mantingut dins de l'estret (encara que elevat) rang de 2,9-3,1% durant 16 dels darrers 17 mesos", indica Joanne Hsu, directora de l'enquesta de consumidors de la Universitat de Michigan.

Pel que fa a l'índex del sentiment del consumidor, en la lectura preliminar del desembre ha registrat un augment fins als 59,1 punts, des dels 56,8 assolits al novembre, encara que es manté per sota de la lectura del desembre del 2021, quan va arribar als 70,6 punts. També es va ubicar àmpliament per sobre de la previsió de consens, que esperava una caiguda fins al 53,3.

L'índex de les condicions econòmiques actuals també ha experimentat una pujada fins a 60,2, enfront del 58,8 previ, mentre que el component d'expectatives ha augmentat significativament des del 55,6 de novembre fins al 58,4, per sobre de la previsió de consens (56).

"Es van observar guanys en l'índex de sentiment en múltiples grups demogràfics, amb augments particularment grans per a les famílies d'ingressos més alts i aquelles amb més tinences d'accions, recolzades per augments recents als mercats financers", ha afegit Hsu.

La directora de l'enquesta ha destacat que "les preocupacions sobre els preus alts, que continuen sent elevades en comparació amb els nivells anteriors a aquest episodi inflacionari actual, s'han alleujat modestament".

Els experts de Pantheon Macroeconomics consideren que "la confiança dels consumidors millora, però el creixement del consum encara es desaccelerarà al primer trimestre" del 2023, i en relació amb les expectatives d'inflació destaquen que "els temors d'una espiral de salaris i preus semblen fora de lloc, ara com ara".

"Les oscil·lacions mensuals a l'índex de confiança del consumidor de Michigan es deuen en gran mesura als canvis en els preus de la gasolina i les accions al mes anterior, la caiguda dels preus de la gasolina i l'augment dels preus de la gasolina i l'augment dels preus de les accions des del començament de desembre suggereix que l'índex augmentarà encara més al gener", han afegit.

Des d'Oxford Economics assenyalen que "encara que la millora recent en la confiança del consumidor és encoratjadora, les expectatives d'inflació elevades i els riscos de recessió podrien continuar afectant la confiança, i esperem que la confiança es mantingui restringida als propers mesos".

contador