joe biden presidente eeuu nueva
The White House

El deflactor de consum privat PCE als Estats Units ha pujat a l'abril fins al 4,4% en taxa interanual, després de tancar el març al 4,2%, segons les dades publicades aquest divendres per l'Oficina d'Estadístiques Laborals del Departament de Comerç nord-americà. Pel que fa a la inflació subjacent, ha avançat fins al 4,7%, una dècima per sobre del registre del març.

Aquest augment de la inflació PCE, un dels indicadors seguits més de prop per la Reserva Federal, ha sorprès el mercat, que esperava una caiguda a l'índex general, fins al 3,9%, i una taxa subjacent sense canvis al 4,6%.

En termes mensuals, l'avanç ha estat del 0,4% per a l'índex general, que accelera des del 0,1% del març, i també per a la taxa subjacent, que s'havia anotat al març una pujada del 0,3%. Per part seva, els preus dels aliments van disminuir menys del 0,1%, mentre que l'índex de l'energia va augmentar un 0,7%.

L'augment més gran es va registrar en els serveis, que es van encarir un 0,4% al quart mes de l'any, mentre que el cost dels béns va pujar un 0,3%. A la comparativa interanual, l'augment va ser del 2,1% per als béns i del 5,5% en el cas dels serveis.

A més, els ingressos personals van pujar un 0,4% (80.100 milions de dòlars) a l'abril, i els ingressos personals disponibles també van augmentar un 0,4% (79.400 milions). Per la seva banda, les despeses de consum personal van enfilar-se un 0,8% (151.700 milions).

Segons l'organisme que difon les dades, "l'augment dels ingressos personals a l'abril va reflectir principalment augments en els ingressos per remuneració i ingressos personals sobre actius, que van ser parcialment compensats per una disminució en els ingressos per transferències personals corrents".

Els analistes d'Oxford Economics asseguren que "el deflactor del PCE mantindrà viu el debat sobre la possibilitat que la Fed se salti una pujada al juny i després reprengui l'enduriment al juliol".

"Seguirem amb la previsió que la Fed mantingui els tipus sense canvis durant la resta d'aquest any. Tot i això, augmenten les probabilitats que alterem el pronòstic de la taxa de fons federals el 2024, reduint la quantitat de retallades de taxes", afegeixen.

Des de Pantheon Macroeconomics apunten que "aquestes dades augmenten el risc que la Fed torni a apujar els tipus el juny", encara que mantenen el seu pronòstic "que les taxes es mantindran sense canvis". "No obstant, una altra gran impressió de nòmina a la setmana que ve canviaria això", conclouen.

contador