inflacion portada bandera eeuu

L'índex de confiança del consumidor dels Estats Units, que elabora la Conference Board, ha caigut a l'abril fins a 101,3 punts, després de registrar 104 punts al març. La dada ha empitjorat la previsió del consens, que n'esperava que es mantingués a les 104 unitats.

"Si bé l'avaluació relativament favorable dels consumidors sobre l'entorn comercial actual va millorar una mica a l'abril, les expectatives van caure i es mantenen per sota del nivell que sovint indica una recessió imminent a curt termini", ha assenyalat Ataman Ozyildirim, director sènior d'economia de The Conference Board.

L'índex de situació actual, basat en l'avaluació dels consumidors de les condicions actuals dels negocis i del mercat laboral, ha pujat fins a 151,1 des dels 148,9 del mes passat.

Pel que fa a l'índex d'expectatives, basat en les perspectives a curt termini dels consumidors sobre les condicions d'ingressos, els negocis i el mercat laboral, ha caigut fins als 68,1 des dels 74 de març.

Aquest índex ha estat per sota de 80 punts, el nivell que sovint indica una recessió dins del proper any, des del febrer del 2022, amb l'única excepció del mes de desembre passat.

Des de The Conference Board han indicat que l'enquesta es va fer entre el 3 d'abril, "unes tres setmanes després de les fallides bancàries als Estats Units", i el dia 19 del mateix mes.

"Els consumidors es van tornar més pessimistes sobre les perspectives tant de les condicions comercials com dels mercats laborals. En comparació amb el mes passat, menys llars esperen que les condicions comercials millorin i més esperen un empitjorament de les condicions durant els propers sis mesos. També esperen que hi hagi menys llocs de treball disponibles a curt termini”, ha afegit Ozyildirim.

El director de l'organisme també ha ressaltat que "els resultats d'abril mostren que les expectatives d'inflació del consumidor durant els propers 12 mesos romanen essencialment sense canvis des del març en el 6,2%, i encara que aquest nivell és substancialment inferior al pic de 7,9% aconseguit l'any passat, encara és elevat".

Els analistes de Pantheon Macroeconomics han destacat que "les expectatives assenyalen un consum més feble, però no un desastre", i subratllen que aquest descens "probablement captura l'impacte de la forta, encara que breu, caiguda en els preus de les accions provocada per la crisi bancària".

"La caiguda de les expectatives apunta a un clar alentiment del consum real al segon trimestre després del repunt del primer trimestre, impulsat per unes condicions meteorològiques molt favorables i l'augment del 8,7% en els pagaments de la seguretat social", han agregat.

contador