ep archivo   el presidente de estados unidos joe biden
ADAM SCHULTZ, CASA BLANCA - Archivo

L'activitat del sector manufacturer dels Estats Units "es va contreure al març per cinquè mes consecutiu després d'un període de creixement de 28 mesos", segons l'índex PMI que elabora l'Institute for Supply Management (ISM), que ha caigut el tercer mes de l'any fins als 46,3 punts, després de registrar-ne 47,7 al febrer.

Aquest indicador es troba al nivell més baix des del maig del 2020, quan va registrar 43,5 punts, mentre que l'índex de noves comandes es va mantenir en territori de contracció, en 44,3 punts, enfront de l'augment fins a les 47,8 unitats de l'índex de producció i l'increment de l'índex de preus fins a 49,2 punts.

Per part seva, l'índex d'ocupació ha continuat en territori de contracció, registrant 46,9 punts, 2,2 per sota de la lectura del febrer, mentre que l'índex de lliuraments de proveïdors ha caigut en 0,4 punts, fins a 44,8, en el que suposa la lectura més baixa des del març del 2009.

Timothy R. Fiore, president de l'ISM, assenyala que "les empreses continuen disminuint la producció per satisfer millor la demanda de la primera meitat del 2023 i preparar-se per al creixement a finals de l'estiu/principis de la tardor", i afegeix que "els insums, definits com a lliuraments de proveïdors, inventaris, preus i importacions, continuen acomodant el creixement futur de la demanda".

"Les cadenes de subministrament ara estan a punt per al creixement, ja que els comentaris dels panelistes donen suport a la reducció dels terminis de lliurament per a les seves compres més importants. La inestabilitat de preus roman, però la demanda futura és incerta ja que les empreses continuen treballant per reduir els lliuraments endarrerits i els retards", destaca.

De les sis indústries manufactureres més grans, només dues (productes de petroli i maquinària) van reportar creixement al llarg del març.

EL PMI MANUFACTURER D'S&P GLOBAL

Aquest dilluns s'ha publicat també l'índex PMI per al sector manufacturer relatiu al mes de març que elabora S&P Global, i que mostra "un deteriorament marginal a la salut del sector", malgrat la lleugera millora a l'indicador, que va pujar fins als 49,2 punts, des dels 47,3 registrats al febrer, i es queda a les portes del terreny expansiu.

Segons l'organisme que difon les dades, "el declivi es va deure a una caiguda més gran en la demanda dels clients i només un lleuger augment en la producció. Les condicions de la demanda interna i externa es van mantenir moderades a mesura que la inflació va pesar sobre el poder adquisitiu".

Els fabricants també es van involucrar en iniciatives de reducció de costos a mesura que la compra d'insums i els inventaris de preproducció van caure. La feble demanda de materials va impulsar la millora més ràpida en els terminis de lliurament registrat, cosa que va donar suport, en part, a un repunt més suau en els costos, ja que els proveïdors van poder oferir preus més baixos.

Les empreses del sector van declarar que els esforços per impulsar les vendes van conduir a descomptes de preus en algunes empreses, i els fabricants van continuar omplint les vacants, amb una ocupació que creix a un ritme "modest". La taxa de creació d'ocupació va ser la segona més ràpida des del setembre passat.

Siân Jones, economista sènior d'S&P Global Market, considera que "el sector manufacturer dels EUA va continuar assenyalant tendències preocupants durant el març".

"Encara que la producció va augmentar per primera vegada des de l'octubre passat, el creixement va ser fraccionari, i en gran mesura recolzat per l'augment gradual de la producció després d'una reducció sense precedents per les pressions de la cadena de subministrament", afegeix.

LA VALORACIÓ DELS ANALISTES

Des d'Oxford Economics esperen que "el sector tingui el seu pitjor any des de la crisi financera mundial, a més de la caiguda abrupta al començament de la pandèmia, ja que la feble demanda i les condicions creditícies més estrictes fan que l'activitat es contregui".

"Els subsectors per als quals el sector comercial és el client final tindran més dificultats, ja que és l'àrea de l'economia que creiem que és més vulnerable als desafiaments que s'acosten", afegeixen.

contador