ep archivo   el presidente de estados unidos joe biden
ADAM SCHULTZ, CASA BLANCA - Archivo

El mercat laboral dels Estats Units s'ha refredat al novembre, encara que molt menys que el que esperava el consens. Segons les dades de l'Oficina d'Estadístiques Laborals dels EUA, l'últim mes es van crear 263.000 llocs no agraris, una xifra inferior als 284.00 d'octubre, encara que es manté per sobre del que anticipava el mercat, que n'apuntava a 200.000. Per part seva, la taxa d'atur es va mantenir sense canvis en el 3,7%.

Segons l'organisme, es van produir augments notables de llocs de treball a l'oci i al sector hoteler així com a l'atenció sanitària i al Govern. D'altra banda, es van registrar descensos al comerç detallista, al transport i a les activitats d'emmagatzematge.

La taxa d'atur es va mantenir sense canvis al 3,7% al novembre, i segueix a l'estret rang del 3,5% al ​​3,7% en què està instal·lada des del març. El nombre de treballadors aturats tampoc va experimentar canvis al darrer mes, i es va mantenir als sis milions de persones.

Entre els aturats, el nombre de persones que van perdre una ocupació permanent va augmentar en 127.000, fins a arribar als 1,4 milions al novembre. El nombre de persones a l'atur temporal va canviar poc, fins a les 803.000.

El nombre d'aturats de llarga durada (aquells sense feina durant 27 setmanes o més) va pujar fins als 1,2 milions al novembre, i ja representen el 20,6% de tots els treballadors a la recerca de feina.

El nombre de persones empleades a temps parcial per raons econòmiques es va mantenir pràcticament sense canvis en 3,7 milions al novembre. Aquestes persones, que haurien preferit una feina a temps complet, treballaven a temps parcial perquè les seves hores s'havien reduït o no podien trobar feines a temps complet.

Aquest augment de l'ocupació no agraria es manté a prop del creixement mitjà dels tres mesos anteriors (+282,000), tot i que suposa un descens respecte a la mitjana mensual del 2022, que s'ubica en 392,000. Aquesta mitjana és inferior a la registrada el 2021, quan es van crear 562.000 llocs de treball per mes.

L'oci i l'hostaleria van afegir 88.000 llocs de treball al novembre, incloent-hi un guany de 62.000 en alimentació. Les dues activitats han sumat una mitjana de 82.000 llocs de treball per mes des del començament de l'any, menys de la meitat del guany mitjà de 196.000 llocs de treball per mes del 2021.

L'ocupació a la cura sanitària va augmentar en 45.000, amb guanys en ambulatoris (+23.000), hospitals (+11.000) i centres d'atenció residencial i d'infermeria (+10.000).

El Govern va afegir 42.000 llocs de treball al novembre, principalment a l'administració local (+32.000). L'ocupació pública ha augmentat en una mitjana de 25.000 per mes des del començament de l'any, en comparació amb els 38.000 que va guanyar per mes el 2021.

Entre els descensos, destaca la caiguda al comerç al detall, que va perdre 30.000 llocs al novembre. Les caigudes principals es van produir a les botigues de mercaderia (-32,000), d'electrònica i electrodomèstics (-4,000) i de mobles per a la llar (-3,000), que van ser parcialment compensades per un guany d'ocupació en vehicles motoritzats i distribuïdors de peces (+10.000).

Pel que fa als salaris, els ingressos mitjana per hora de totes les feines privades va pujar 18 centaus de dòlar (0,6%), fins a 32,82 dòlars per hora. Durant els darrers 12 mesos, el salari mitjà per hora ha augmentat un 5,1%.

INDICADORS RESILIENTS

John Lieper, director d'inversions de Titan Asset Management, assegura que aquest registre prova que "les dades econòmiques dures han demostrat ser notablement resilients aquest any", encara que no es mostren positives de cara a les expectatives del proper any malgrat la resistència del mercat laboral.

"La liquiditat pansida, els PMI en caiguda i contractius, l'augment dels acomiadaments, l'esgotament dels estalvis i l'impacte endarrerit de la política monetària a la demanda agregada apunten cap a un ombrívol 2023", considera.

Victoria Scholar, directora d'inversions d'Interactive Investor, assenyala que "l'informe del mercat laboral d'aquest mes ha estat més sòlid del que s'esperava, tant en termes de la xifra general com del creixement dels salaris, cosa que subratlla l'estretor del mercat laboral , que continua sent un punt positiu en una economia nord-americana que, d'altra banda, s'afebleix”.

"En termes de l'enigma de la Fed, aquesta dada enterboleix el panorama d'una possible desacceleració a les alces de tipus, ja que suggereix que el mercat laboral s'està desaccelerant menys del que s'anticipa, cosa que se suma a les pressions de preus que enfronta l'economia", ha afegit.

Noticias relacionadas

contador