petroleo rusia portada

Fortes pujades al mercat del cru, ja que el petroli repunta a prop d'un 3% després d'assolir mínims dels darrers nou mesos. El barril Brent, de referència a Europa, s'intercanvia ara per més de 86 dòlars, mentre que el West Texas intenta recuperar el nivell dels 80 dòlars.

Aquest repunt està recolzat per les expectatives que l'Organització de Països Exportadors de Petroli i els seus aliats, coneguda com a OPEP+, decideixi prendre mesures per frenar la caiguda dels preus mitjançant una retallada de l'oferta. L'OPEP+ es reunirà per fixar la seva política dimecres que ve el 5 d'octubre.

En aquest sentit, el ministre de Petroli de l'Iraq va dir dilluns que l'aliança petroliera vigilava els preus i que no volia un augment brusc ni un col·lapse.

Alhora, les petrolieres BP i Chevron han anunciat que han interromput la producció a les seves plataformes del Golf de Mèxic abans que l'huracà Ian creui aquestes aigües. Segons el Centre Nacional d'Huracans (NHC, per les sigles en anglès), la tempesta de categoria 3 es dirigeix ​​cap a Florida (Estats Units) amb vents de més de 160 quilòmetres per hora i es podria intensificar durant el pas pel Golf.

La tempesta és la primera d'aquest any que interromp la producció de petroli i gas al Golf de Mèxic, que representa al voltant del 15% del petroli cru dels Estats Units i el 5% de la producció de gas natural.

"El petroli està actualment sota la influència de les forces financeres. Mentrestant, els repunts d'alleujament, com el d'aquest matí, provocat per l'huracà Ian al Golf, es consideren fenòmens temporals", ha indicat Tamas Varga, del broker petrolier PVM, a CNBC.

El cru ha caigut durant els últims mesos impulsat pels temors de recessió, la fortalesa del dòlar i les pujades agressives dels tipus d'interès. Poc després de l'inici de la guerra d'Ucraïna, el barril de Brent va arribar a situar-se als 147 dòlars, molt a prop del seu màxim històric.

Així mateix, els recents avenços de l'euro enfront del dòlar, que les últimes setmanes ha arribat a màxims dels últims 20 anys i ha trencat la paritat amb la moneda comunitària, han proporcionat un cert suport al preu del petroli. Un dòlar fort encareix el cru per als compradors que utilitzen altres divises i tendeix a pesar sobre els actius de risc.

contador