• "El mercat probablement romandrà infrasubministrat el 2018", afirmen
  • Això, al seu torn, atraurà més inversors als mercats de futurs sobre l’'or negre'
cbpetroleoesquisto

El ral·li del petroli el 2018 ja està provocant reaccions. Els experts de Morgan Stanley han elevat la seva previsió de preu mitjà per al cru Brent durant l'exercici actual fins als 75 dòlars per barril.

Una estimació molt més d'acord amb el preu actual aconseguit per l’'or negre', que durant la jornada d'aquest dilluns va marcar un nou màxim des de desembre de 2014 a 70,37 dòlars (encara que aquest dimarts corregeix un 0,7%, fins a 69,77 dòlars).

"El mercat de petroli probablement romandrà infrasubministrat el 2018, per la qual cosa l'oportunitat per capturar rendibilitats atractius persistirà, cosa que atraurà més fluxos cap als futurs sobre el cru", afirmen aquests experts. I afegeixen que això "impulsarà els preus a l'alça".

DEUTSCHE BANK NO ÉS TAN POSITIU

L'opinió de Morgan Stanley contrasta amb l'expressada aquest dilluns pels experts de Deutsche Bank. En la seva opinió, després de rebotar un 20% durant els últims tres mesos, hi ha més probabilitats que el preu realitzi una correcció del 10% fins a mitjans de 2018.

Segons els experts del banc alemany, la principal raó que explica la pujada ha estat la debilitat del dòlar al mercat de divises. No obstant això, afegeixen que el petroli cotitza un "15% per sobre de la seva relació històrica amb el dòlar", cosa que només pot ser explicat en part per "la recent millora del creixement global". Sobretot perquè l'evolució del nivell de producció als EUA tampoc ha mostrat senyals d'un increment de la perforació durant les últimes setmanes.

Per això, afirmen que si el dòlar comença a enfortir-se de nou, tal com esperen, poden aparèixer pressions baixistes sobre el cru. En la seva opinió, "l'or negre 'pot caure un 10% des dels nivells actuals fins a mitjans de 2018, sobretot si el creixement global es frena lleugerament durant els pròxims mesos, segons apunten les seves previsions.

OFERTA I DEMANDA

Els mercats petroliers encara no han equilibrat per complet l'oferta i la demanda, segons va assenyalar dijous passat el ministre d'Energia i Indústria dels Emirats Àrabs Units (EAU). Suhail al-Mazrouei va dir que s'estan aconseguint progressos, però que encara queda molt per fer.

"Els fonaments del mercat el 2017 han estat bons, però esperem veure un altre any saludable de producció el 2018", va dir. "La preocupació és aconseguir aquest equilibri entre l'oferta i la demanda, i encara no hi hem arribat", ha afegit.

Encara que des de Credit Suisse, han comentat que "una combinació de factors", com el fort creixement global, distorsions en el subministrament i l'interès de l'Aràbia Saudita per elevar el preu del cru per a la sortida a borsa d’Aramco, "puguin enviar el preu del cru "a nivells" significativament més alts "al llarg de l'any.

Noticias relacionadas

contador