euro dollar 20220819164918

L'euro s'enfonsa al nivell més baix en dues dècades enfront del dòlar aquest dimarts a mesura que la divisa única es veu pressionada pels problemes energètics a Europa i pel risc creixent de recessió.

L'euro es canvia ara als 0,9928 dòlars (-0,13%). Els preus del gas de referència a la Unió Europea s'han disparat un 13% durant la nit després d'interrompre's el subministrament d'un sistema d'oleoductes clau que transporta petroli des de Kazakhstan a través de Rússia fins a Europa. Això es produeix després que Rússia hagi dit que interromprà el subministrament de gas a Europa tres dies a finals de mes a causa d'una ordre de manteniment no programada al seu principal gasoducte Nord Stream 1. Aquest tancament torna a suscitar la preocupació que això pugui passar de forma més regular a mesura que el temps es torna més fred.

Davant els factors que pressionen l'euro, hi ha els que animen el dòlar. El mercat descompta que Jerome Powell, president de la Fed, reafirmarà la seva postura 'hawkish' (dura) al Simposi Econòmic de Jackson Hole d'aquesta setmana i insistirà en la idea que el banc central nord-americà seguirà pujant tipus fins que aconsegueixi contenir la inflació. Aquesta possibilitat, que contrasta amb les expectatives que la Fed comenci a abaixar tipus tan aviat com l'any que ve, manté el dòlar ferm.

Així mateix, els futurs estan descomptant una altra vegada, amb una probabilitat superior al 50%, que la Fed opti per apujar els tipus en 75 punts bàsics al setembre quan fa una setmana aquesta probabilitat no arribava al 40%.

"L'euro/dòlar podria enfonsar-se més per sota de la paritat, però fins on podria arribar dependrà sobretot de quant pugi el dòlar a partir d'aquí", afirma Ipek Ozkardeskaya, analista sènior de Swissquote Bank.

Segons aquest expert, cada cop és més probable que vegem l'índex del dòlar assolir la marca de 110, però la pregunta del milió és si podria estendre els guanys de manera significativa per sobre d'aquest nivell.

"Si ho fes, tots tindríem problemes. No només que les expectatives dels bancs centrals no estan a l'alçada de les expectatives de la Fed, sinó que la fortalesa del dòlar se sumarà a les pressions inflacionistes a altres parts del món, deixant altres països en una espiral d'inflació accelerada a causa de l'augment dels preus de les importacions, i amb polítiques monetàries restrictives que ni tan sols ajuden a encertar amb les valoracions de les seves divises", adverteix Ozkardeskaya.

contador