ep archivo - yacimiento de petroleo y gas
TWITTER - Archivo

El preu del barril de petroli ha cedit la barrera dels 70 dòlars, tant en el cas del West Texas (-5,70%, 67,72 dòlars) com en el del Brent (-5,16%, 69,79 dòlars), després de l'acord per part de l'Organització dels Països Exportadors de Petroli i els seus aliats (OPEP+) per augmentar la producció de cru en 400.000 barrils diaris.

D'aquesta manera, s'ha decidit restaurar part de la producció retallada durant la pandèmia de coronavirus, una decisió que al seu dia es va prendre per mantenir els preus durant la crisi davant la caiguda de la demanda per l'aturada econòmica mundial.

"L'augment de la producció és baixista a curt termini per als preus del petroli (...). D'altra banda, és positiu a més llarg termini, ja que la cohesió de l'OPEP+ es manté intacta", indica Jeffrey Halley, analista d'Oanda.

"Considerem que l'acord dona suport la nostra visió constructiva dels preus del petroli, ja que l'oferta s'està convertint cada vegada més en la font de l'impuls alcista i és probable que durant els pròxims mesos es produeixi un dèficit d'oferta fora de l'OPEP", afirma Goldman Sachs en una nota als seus clients i recollida per CNBC.

El preu del barril West Texas està per sota del 12% dels màxims marcats al juliol, quan arribava als 76,98 dòlars per barril. El mateix li passa al petroli de referència a Europa, el Brent, que marcava a principis de mes 77,84 dòlars per barril, un 10% més del seu preu actual.

Per a José María Rodríguez, analista tècnic de Bolsamanía, aquestes caigudes encaixen dins dels paràmetres normals i s'emmarquen dins d'un retrocés temporal, és a dir, "un moviment per part del preu on aquest corregeix per comprovar la fortalesa de què és el nou nivell de suport, abans resistència, que s'ha superat recentment a l'alça".

Els valors energètics s'estan veient arrossegats per aquesta caiguda, convertint-se en el grup d'empreses amb pitjor cotització de l'S&P 500. Occidental, Diamondback Eenergy, Schlumberger i Marathon Oil són els que més ho estan patint.

No obstant això, les estimacions dins de Wall Street són optimistes. Credit Suisse ha elevat les seves previsions i ara veu el barril de Brent en una mitjana de 70 dòlars per barril per 2021 davant l'estimació anterior dels 66,50 dòlars, segons recull CNBC.

Una altra companyia que confia en el repunt estival és Citi, que indica que "la temporada d'estiu per als mercats del petroli hauria de ser més forta del que és habitual aquest any per la demanda d'oci acumulada".

A mesura que els preus del petroli han tornat als nivells anteriors a la pandèmia, el preu dels combustibles també s'ha disparat. De fet, a Espanya el preu mitjà de la gasolina se situa als 1,401 euros i el del dièsel, als 1,263 euros.

Noticias relacionadas

contador