petroleo portada maquinas atardecer

La tensió geopolítica derivada de la guerra d'Ucraïna augmenta i el petroli s'està veient afectat per les conseqüències derivades del conflicte bèl·lic. Aquest dimecres, el preu del cru cau després de l'atac a un petrolier davant de la costa d'Oman. A aquest fet també cal sumar-hi les preocupacions sobre l'augment dels casos de Covid a la Xina, que n'estan limitant els guanys.

El barril Brent, de referència a Europa, baixa un 1,4% fins als 92,54 dòlars, mentre que el barril West Texas, de referència als Estats Units, retrocedeix un 2% fins als 85,13 dòlars.

La costa d'Oman és una de les rutes més transitades del món per al transport de cru, i per això l'atac a aquest petrolier, que segons les informacions ha patit escassos danys, ha exercit una pressió baixista sobre el preu del petroli, a més de posar de manifest els riscos geopolítics resultants de la guerra d'Ucraïna.

Fonts marítimes han assenyalat a Reuters que se sospita d'un avió no tripulat, mentre que un funcionari israelià ha indicat que el responsable de l'atac ha estat l'Iran, ja que l'avió no tripulat era del tipus Shahed-136, el mateix model que ha estat subministrant a Rússia per al seu ús a Ucraïna.

Un altre dels factors que contribueix a la baixada del preu del petroli és l'augment dels casos per Covid a la Xina. El gegant asiàtic és un dels principals països importadors de petroli i amb la continuïtat de les restriccions i el tancament de ciutats, la demanda de combustible s'està veient seriosament perjudicada.

"El creixement de la demanda de petroli al país es veu obstaculitzat per la seva fe indestructible en una política Covid-19 de tolerància zero i la seva debilitat econòmica persistent", ha afirmat l'analista de PVM Oil Stephen Brennock a Reuters.

Els problemes econòmics provocats per la guerra d'Ucraïna, així com les polítiques de Covid-zero a la Xina han portat l'Agència Internacional d'Energia (AIE) a pronosticar que el creixement de la demanda es desaccelerarà fins als 1,6 milions de barrils al dia el 2023 des dels 2,1 milions de barrils al dia aquest any.

L'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) també ha revisat a la baixa el seu pronòstic de demanda de cru, situant-lo fins a 200.000 barrils diaris menys fins a finals del 2023. “La previsió de creixement de la demanda mundial de petroli per al 2022 es revisa a la baixa per situar-se ara als 2,5 milions de barrils diaris", ha indicat al seu informe mensual del novembre, "a causa de la política de zero Covid a la Xina, les incerteses geopolítiques persistents i l'activitat de l'economia més feble".

L'OPEP estima que la demanda de petroli serà d'uns 99,57 milions de barrils diaris (mbd) durant aquest any. A això s'hi afegeix una altra reducció de 100.000 barrils sobre el creixement previst de cara al 2023.

Noticias relacionadas

contador