• La possible ampliació de la retallada de la producció per part de l'OPEP anima els inversors
  • El barril de West Texas cotitza a prop dels màxims del mes de febrer, als 54,91 dòlars
yacimiento petroleo mexico

El petroli continua amb el seu ral·li i aquest dimecres torna a les pujades després que ahir corregís lleugerament. Els avenços fan que el barril de Brent, de referència a Europa, es mantingui per sobre dels 61 dòlars i hagi tocat màxims des de juliol de 2015, gràcies a les pujades del 0,7%

Per la seva banda, el preu del barril de petroli Texas, de referència per als EUA, també cotitza amb pujades, cosa que el fa estar a prop de màxims del mes de febrer, encara que no de màxims anuals que es troba als 55,24 dòlars. Aquest dimarts puja un 1% i se situa als 54,93 dòlars. Aquest any el barril de cru Brent acumula una revaloració del 8%, mentre que el barril de petroli Texas puja un 2%.

El sentiment alcista s'ha vist impulsat per un esforç aquest any liderat per l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP) i Rússia per contenir al voltant d’1,8 milions de barrils per dia (bpd) en la producció de petroli per endurir els mercats.

Si bé el compliment va ser baix durant la primera meitat de l'any, els subministraments s'han reduït significativament des de llavors. La producció de l'OPEP a l'octubre va caure en 80.000 barrils diaris als 32.780.000 de barrils diaris, cosa que va fer que el compliment de les seves frens d'oferta promesos fos del 92%, per sobre del 86% de setembre.

També es considera que Rússia compleix amb retallar la seva producció al voltant de 300.000 barrils diaris per sota dels nivells d'octubre de 2016 d’11.247.000 de barrils diaris. Les dades de comerç mostren que els mercats mundials de petroli han estat poc abastits durant els últims trimestres, fet que ha provocat la disminució dels inventaris.

El que no està clar és com els països involucrats en la retenció de la producció abandonaran l'acord de retallada de l'oferta, que finalitza al març de 2018. Aràbia Saudita i Rússia donen suport a la extensió de l'acord per cobrir potencialment tot el proper any.

Noticias relacionadas

contador