irannuclear2
ILLUSTRATION BY LYNE LUCIEN/THE DAILY BEAST

El petroli puja aquest dimarts i busca recuperar els 80 dòlars. Els preus del cru s'estan veient impulsats per la nova escalada de tensió entre els Estats Units i l'Iran, a l'espera de conèixer les sancions que imposarà el país presidit per Donald Trump al tercer major productor de l'OPEP (Organització de Països Exportadors de Petroli).

El barril de Brent, referència a Europa, puja un 0,63% fins als 79,72 dòlars. Per la seva banda, el de West Texas, referència als Estats Units, repunta un 0,54% fins als 72,63 dòlars per barril.

Un alt càrrec militar iranià ha assegurat que la gent de l'Iran "colpejarà la boca" al secretari d'Estat nord-americà

Els EUA va amenaçar aquest dilluns amb sancions especialment dures al país de l'Orient Mitjà, segons les paraules del seu secretari d'Estat, Mike Pompeo.

Unes paraules de les quals es va mofar un comandant de l'exèrcit iranià, que es va burlar assegurant que el Poble de l'Iran colpejarà el secretari nord-americà "a la boca".

"La gent de l'Iran ha de mantenir-se unida davant això i llançarà un fort cop de puny a la boca del secretari d'Estat americà i a qualsevol que li doni suport", ha afirmat Ismail Kowsari, en declaracions a l'Agència de Notícies de l'Iran recollides per 'Reuters'.

"Qui ets tu i els EUA per demanar-nos que limitem l'abast dels nostres míssils?", va continuar Kowsari. "La història ha demostrat que amb els atacs d'Hiroshima i Nagasaki, els EUA és el gran criminal en matèria de míssils", va concloure l'alt càrrec militar. D'aquesta manera, va respondre a més a una de les peticions de Pompeu, centrada en limitar la capacitat balística del país de l'Orient Mitjà per esquivar sancions més dures.

LES CONDICIONS DE POMPEO

Durant la seva primera intervenció pública com a secretari d'Estat, Pompeo va confirmar les expectatives anticipant que els EUA exigirà al Govern de Teheran una sèrie de 12 condicions molt exigents que fan pràcticament impossible que les dues nacions aconsegueixin arribar a un acord.

Entre aquestes condicions, Pompeo va esmentar el final de qualsevol programa balístic o nuclear, que inclou abandonar l'enriquiment d'urani i l'obertura completa a inspeccions. A nivell internacional, els EUA volen que l'Iran deixi d'amenaçar l'Aràbia Saudita i Israel i no intervingui a l'Iraq, Síria, Líban, Palestina i Iemen.

"L'Iran es veurà obligat a prendre una decisió: lluitar per mantenir la seva economia a flotació o seguir malgastant els seus precioses riqueses en baralles a l'estranger. Però no tindrà recursos per fer les dues coses", va concloure el secretari d'Estat.

Noticias relacionadas

contador