ep archivo   imagen de una plataforma de gas y petroleo frente a la costa de libia en el
Antonio Sempere - Europa Press - Archivo

El petroli inicia la setmana amb pujades superiors al 3% pels atacs a embarcacions de diferents companyies que s'estan produint al mar Roig per part de les forces hutíes del Iemen. D'aquesta manera, el Brent puja un 3,42%, fins als 79,17%, i el WTI es revalora un 3,5% i s'ubica als 73,93 dòlars per barril.

Els atacs han provocat que diverses companyies suspenguessin les rutes pel mar Roig. L'última a fer-ho ha estat la petroliera BP, que ha aturat temporalment el pas de les embarcacions per aquesta ruta. Abans, empreses com Maersk o Hapag-Lloyd ja van fer el mateix.

Aquest mateix dilluns, l'empresa danesa Uni-Tankers ha informat que un dels seus vaixells "ha estat capturat a babord per un objecte no identificat mentre transitava per la part sud del mar Roig en el seu pas cap a l'Illa de la Reunió".

"Com a conseqüència de l'impacte, el Swan Atlantic va patir un petit incendi que la tripulació va poder controlar. S'informa que tots els marins a bord del vaixell estan fora de perill", va informar la companyia.

L'embarcació, que transportava un carregament d'olis vegetals, "va continuar el viatge cap al sud" després de l'atac patit.

"L'augment de la prima de risc geopolític, que s'ha produït en forma d'hostilitats regulars contra vaixells comercials al mar Roig per part dels rebels hutíes recolzats per l'Iran, juga un paper indiscutible en la resurrecció del petroli", destaca Tamas Varga, del corredor petrolier PVM, en declaracions recollides per CNBC.

Els preus del petroli també reaccionen a la decisió de Rússia d'augmentar les retallades de producció de petroli el desembre del 2023, que tenia fixats en 300.000 barrils per dia (bpd), en 50.000 barrils més per dia, per la qual cosa la xifra final serà de 350.000 segons una informació de l'agència Tass.

"El desembre hi afegirem volums addicionals. La xifra serà més de 300.000. Ho decidirem sobre la base dels resultats del desembre. Potser el volum addicional arribarà a 50.000 barrils, potser més", assenyala el viceprimer ministre rus, Alexander Novak.

contador