petroleocbrussia

El preu del petroli s'enfonsa aquest divendres més d'un 5%, marcant mínims de vuit mesos. El barril Brent, de referència a Europea, cedeix un 4,53%, fins als 86,36 dòlars, mentre que el West Texas, de referència als Estats Units, perd un 5,39%, fins als 78,99 dòlars.

El cru està travessant moments complicats a causa de la fortalesa del dòlar, que ha assolit el màxim nivell en més de dues dècades, i el temor que els augments dels tipus d'interès per part dels diferents bancs centrals portin a les principals economies mundials a una recessió.

Durant la setmana, el West Texas ha baixat al voltant d'un 7% i el Brent ha perdut aproximadament un 6%, fet que suposa la quarta setmana consecutiva de caigudes per als punts de referència i la primera vegada que això passa des del desembre.

Després que la Reserva Federal (Fed) decidís una alça de les taxes de 75 punts bàsics dimecres, els bancs centrals de tot el món han seguit el seu exemple amb similars pujades, cosa que augmenta el risc de desacceleracions econòmiques.

"El mercat del cru està sota una forta pressió de venda a mesura que el dòlar nord-americà manté una forta trajectòria alcista enmig d'una reducció més gran en la gana pel risc", han assenyalat els analistes de la consultora energètica Ritterbusch and Associates a CNBC.

El dòlar nord-americà, per la seva banda, va camí del tancament més alt enfront d'altres monedes des del maig del 2002. Aquesta fortalesa del dòlar redueix la demanda de petroli en fer que el combustible sigui més car per als compradors que usen altres divises.

Així mateix, la desacceleració de l'activitat empresarial a tota la zona euro s'ha aprofundit al setembre, segons els PMI, cosa que suggereix que s'acosta una recessió a mesura que els consumidors controlen la despesa per lidiar amb els preus més alts de l'energia i mentre els governs insten a la reducció energètica després del tall de subministrament per part de Rússia.

El mercat de bons també continua augmentant la tensió fins a límits insospitats. Els darrers moviments dels bancs centrals i el temor de la recessió han impulsat a l'alça els rendiments, que continuen disparats.

Pel que fa a l'oferta, els esforços per reviure l'acord nuclear amb l'Iran s'han estancat a mesura que Teheran insisteix en el tancament de les investigacions de l'organisme de control nuclear de l'ONU, segons ha declarat un alt funcionari del Departament d'Estat dels Estats Units, alleujant les expectatives d'un ressorgiment de les exportacions de petroli cru iranià.

contador