ep archivo   caldera calderas gas natural calentador calentadores 20211004165806
EUROPA PRESS - Archivo

Els preus del gas a l'engròs a Europa i al Regne Unit han assolit màxims històrics aquest dimecres, en línia amb el repunt dels mercats energètics, i mentre les previsions de menor vent i un clima més fred eleven la demanda i l'oferta segueix sent escassa.

El preu del gas de novembre de Dutch TTF, una referència europea, va pujar 25,60 euros fins als 143,10 euros per megawatt hora a les 08:39 GMT. Anteriorment havia aconseguit un rècord de 155,00 euros per megawatt hora. Aquest any ha augmentat gairebé un 400%.

Al Regne Unit -que s'ha vist especialment afectat per l'augment del cost del gas natural a l'engròs -els preus per a novembre del gas a l'engròs britànic per a lliurament immediat va superar per primera vegada la marca de 3 lliures.

L'augment constant dels preus a l'engròs ha estat causat en part per un augment de la demanda, en particular d'Àsia, a mesura que les economies emergeixen dels tancaments provocats per la Covid-19. El fred hivern i primavera europea també van significar que els subministraments ja s'havien esgotat a gran mesura durant l'estiu.

Mentrestant, la caiguda de la producció nacional, les condicions climàtiques adverses dels EUA i els treballs de manteniment essencials han creat un mercat de gas ajustat, això ha fet que reposar el subministrament de gas abans de l'hivern sigui una tasca difícil en tota la regió.

Diversos proveïdors d'energia britànics han col·lapsat enmig de la crisi del preu de el gas. Només al setembre nou empreses van deixar d'operar, segons informes.

contador