petroleocbfraking

El preu del petroli ha viscut un 2022 marcat per la volatilitat, i ha arribat a caure, durant els últims compassos de l'any, a mínims de gener. Els temors d'una possible recessió econòmica i les preocupacions sobre la demanda han exercit una forta pressió, que han inclinat la balança cap a les pèrdues o els guanys, en funció de les dades macroeconòmiques. Però, com es comportarà el cru el 2023?

Durant la seva última reunió del 2022, la Reserva Federal dels Estats Units (Fed) i el Banc Central Europeu (BCE) decidien apujar els tipus d'interès 50 punts bàsics i anunciaven que les alces continuarien durant l'any que ve tenint en compte que el progrés de la inflació no ha estat l'esperat pels bancs centrals.

"La perspectiva de nous augments de taxes afectarà el creixement econòmic el nou any i, en fer-ho, frenarà la demanda de petroli", afirma Stephen Brennock, del corredor petrolier PVM.

A això cal sumar-hi la incertesa al voltant de la Xina. El gegant asiàtic viu nova onada de Covid-19 després de la relaxació de les restriccions, però durant la celebració de la seva Conferència Central de Treball Econòmic (CEWC), en què s'ha establert l'agenda econòmica per al 2023, el país ha anunciat que se centrarà a estabilitzar la seva economia mitjançant "el suport al creixement, impulsar la confiança del mercat i ajudar les empreses privades".

Aquests missatges han estat rebuts amb optimisme per part dels inversors, ja que l'impuls al creixement econòmic tindrà un efecte positiu sobre la demanda de petroli a la Xina, el principal importador de cru del món.

En aquest escenari, els grans bancs han donat a conèixer les seves previsions per al preu de l''or negre' el 2023. La visió més alcista arriba de la mà de Morgan Stanley que veu el Brent, de referència a Europa, als 103,7 dòlars el barril, mentre que el West Texas, de referència als EUA, el situa als 101,25 dòlars per barril.

En el cas de Bank of America (BofA), la seva previsió és de 100 dòlars per al barril de Brent i de 94 dòlars per al barril de West Texas. Per sota dels 100 dòlars hi ha l'estimació que ha realitzat Goldman Sachs, amb un preu per al barril de Brent de 98 dòlars i de 92 dòlars per al West Texas.

JP Morgan, per part seva, fixa el preu del cru Brent en 96 dòlars pels 90 dòlars del barril de West Texas. L'entitat que ha previst que els preus del petroli continuaran registrant pressió a la baixa i cotitzant als 80 dòlars el barril de Brent és Citi, que situa el barril de West Texas als 75 dòlars.

contador