Goldman Sachs ofereix més munició a l'esquadró 'a la baixa' que ataca DIA

El banc ha notificat a la CNMV que eleva els seus interessos en el grup del 10,2% al 10,5%, però en realitat és un augment del seu préstec d'accions

  • Goldman ja és el màxim accionista de les tendes d'alimentació
| |
Rubén J. Lapetra / Carlos R. Cózar
Bolsamania | 03 Jan, 2018 14:44
ep ricardo curras
  • 1,986
  • -0,23%-0,00
  • Max: 2,04
  • Min: 1,97
  • Volume: -
  • MM 200 : 3,27
17:38 18/09/18

A més d'un dels grans ‘cicerone’ de la banca de negocis, les fusions i adquisicions, Goldman Sachs és un dels grans custodis d'accions de les borses mundials. Amb aquesta activitat, que li permet prestar i llogar aquests títols a altres inversors, està fent-se d'or en DIA, la cadena de supermercats espanyola.

Segons consta en els registres de la CNMV, la firma d'inversions ha declarat un augment de la seva participació del 10,2% al 10,5% del capital de DIA, encara que no es tracta, ni molt menys, d'una bona notícia. El que acaba de fer Goldman Sachs és elevar el subministrament d'accions de DIA als inversors a la baixa que dominen l'accionariat de la companyia que dirigeix Ricardo Currás.

En concret, el banc ha elevat les seves accions prestades del 5,6% al 5,9% del capital de DIA, fins a 37,1 milions de títols, valorats en uns 166 milions d'euros als preus actuals en borsa. Així, la signatura té en préstecs més de la meitat dels títols que declara en DIA.

La resta de la participació es troba en la seva majoria en derivats financers com warrants, swaps i CFDs (contractes per diferències) que actuen com a cobertura davant el seu enorme préstec d'accions. En concret, Goldman declara un ‘warrant call’ amb venciment el 8 de febrer sobre 10 milions de títols, equivalent a l'1,6% de DIA.

Aquesta estratègia li permetrà beneficiar-se -a més del que cobra pel lloguer dels títols- de les possibles pujades de cotització que es produeixin quan els inversors a la baixa hagin de recomprar les accions per retornar-les-hi a Goldman Sachs, el ‘legítim’ custodio d'aquests valors encara que ni tan sols sigui el seu veritable propietari.

UN ESQUADRÓ DE ‘HEDGE FUNDS’ A LA BAIXA

Amb aquest moviment, per tant, Goldman es confirma com el primer accionista de la cadena de supermercats espanyola per davant de Baillie Gifford (10,02%) i Letterone Investment (10%), el vehicle usat pel rus Mikahil Fridman, ha lliurat la totalitat dels nous títols als ‘hedge funds’ que operen a la baixa en DIA. Són multitud, es coneixen bé entre ells i controlen el 16,3% del capital del grup de supermercats.

Els principals ‘hedge funds’ de la cadena de supermercats espanyola són Marshall Wace, amb un 3,2% d'accions, BlackRock que posseeix el 2,1% i Tiger Global Management que va comprar el 2,4% de posicions curtes el passat 26 de desembre. Altres titulars que apareixen en la llarga llista de ‘baixistes’ en aquesta companyia són Darsana Capital (1,7%), ENA Investment (0,8%), WorldQuant (0,7%) i UBS Asset i Engadine amb un 0,51 cadascun.

PAGAMENT EN ACCIONS Al CONSELL

L'última setmana de 2017 va ser moguda per DIA, que ha realitzat un pagament milionari ‘en espècie’ (accions) als membres del seu consell d'administració. En total, 66.438 accions valorades en més de 334.183 euros, segons els registres de la CNMV, el lliurament d'aquests títols es van realitzar l'assenyalat dia dels Sants Innocents (28 de desembre).

El conseller delegat de DIA, Ricardo Currás, va rebre 5.173 noves accions, valorades en 5,03 euros cadascuna i en una mica més de 26.000 euros en total. Aquesta xifra, no obstant això, no ha significat un augment en el percentatge de participació i continua amb el 0,036% de l'accionariat. La companyia va lliurar el mateix nombre de títols a la consellera María Garaña.

La presidenta no executiva Ana María Llopis ha estat la consellera que més remuneració ha rebut amb 10.669 accions per un import total de 53.665 euros. L'ex vicepresident de DIA, Mariano Martín Mampaso, que en l'actualitat ocupa el càrrec de conseller, ha rebut 8.426 accions valorades en 42.382 euros i que han anat a engreixar el seu compte radicat a Panamà, segons detalla la CNMV.

Altres consellers que han percebut accions han estat Julián Díaz amb 7.938 accions (39.928 euros); Richard Golding, que ha obtingut 7.020 accions (35.310 euros); Ángela Lesley, amb 8.461 accions i un import de 42.558 euros. Finalment, Antonio Urcelay i Juan María Nin, exdirector general de La Caixa i exconseller delegat de Banc Sabadell, han rebut una estrena per part de DIA de 6.879 accions i de 34.148 euros cadascun.