ep bandera de china
LIAU CHUNG-REN / ZUMA PRESS / CONTACTOPHOTO

Important retallada per part de dos importants bancs d'inversió internacionals a les seves previsions de creixement per a l'economia xinesa el 2021. Goldman Sachs ha reduït dimarts les seves expectatives de creixement del PIB de la Xina al 7,8%, enfront del 8,2% previst anteriorment , ja que la segona economia del món s'enfronta a "un altre xoc de creixement" en forma de restriccions al consum d'energia. Nomura també espera que el PIB de la Xina creixi un 7,7% aquest any, davant una previsió anterior del 8,2%.

La segona economia més gran del món s'enfronta a "un altre xoc de creixement" en forma de restriccions sobre l'energia, "una restricció relativament nova, però cada vegada més estricta, sobre el creixement prové de la creixent pressió reguladora per complir amb els objectius ambientals per al consum d'energia i la intensitat energètica", han dit els economistes de Goldman en un informe de dimarts.

El president xinès, Xi Jinping, va anunciar al setembre de l'any passat que la Xina pretén assolir el pic d'emissions de carboni el 2030 i ser neutral el 2060. Això va posar en marxa plans nacionals i locals per reduir la producció de carbó i altres processos amb alt contingut de carboni.

Això se suma a altres riscos econòmics per a la Xina, com l'alentiment de les vendes immobiliàries i de l'activitat de la construcció arran de la crisi de deute que pateix el gegant immobiliari Evergrande, ha dit Goldman.

A més, l'enduriment de la normativa en altres sectors i les restriccions selectives per frenar els brots locals de la Covid-19 també pesaran sobre l'economia xinesa, ha afegit el banc.

Similars raons esgrimeix Nomura, els analistes de la qual expliquen que "els mercats estan ara tan perplexos per la caiguda del sector immobiliari que poden ignorar les restriccions sense precedents de Pequín sobre el consum d'energia i la intensitat energètica".

Aquestes revisions a la baixa de l'economia xinesa s'uneixen a altres com Fitch, que va reduir dijous la seva previsió de creixement de la Xina al 8,1% des del 8,4%, davant l'expectativa que la desacceleració del mercat immobiliari pressioni la demanda interna.

contador