kazuo ueda

El nou governador del Banc del Japó (BoJ, per les sigles en anglès), Kazuo Ueda, va estrenar aquest diumenge el seu període al capdavant de l'entitat, en què buscarà, com ha assegurat, una direcció de la política monetària marcada per la flexibilitat, a més d'una comunicació propera amb l'executiu japonès.

"Atesa l'alta incertesa econòmica, el BOJ es comunicarà estretament amb el govern i guiarà la política monetària de manera flexible", ha destacat després de reunir-se amb el primer ministre nipó, Fumio Kishida, en declaracions recollides per CNBC.

El banquer central també es va mostrar partidari de mantenir sense revisió la declaració conjunta entre el Govern i l'organisme, segons la qual el BoJ es compromet a assolir el seu objectiu d'inflació del 2% com més aviat millor, una posició que ja havia estat defensada per Kishida anteriorment.

Ueda, de 71 anys, va ser elegit a mitjans de febrer com a substitut de Haruhiko Kuroda al capdavant del BoJ, fet que suposa el primer canvi de lideratge de l'entitat en deu anys.

A més, el govern japonès ha escollit Ryozo Himino, excap del regulador financer nipó, i el director executiu del BoJ Shinichi Uchida com a vicegovernadors, que tindran per davant un mandat de cinc anys amb Ueda.

La designació d'Ueda ha generat reaccions diverses des que es va fer pública, i en opinió de Ma Tieying, economista en cap de DBS, el seu nomenament "augmenta les possibilitats de normalització de la política monetària".

Comenta Ma, que Ueda és percebut com una persona amb "un enfocament equilibrat i pragmàtic", que podria ser menys restrictiu i més innovador en la formulació de polítiques que el seu predecessor, encara que això no significa que impulsarà canvis dràstics, afegeix.

Tot i això, els canvis en política monetària poden trigar a arribar, i els analistes de Pantheon Marcoeconomics esperen que Ueda "no anunciï cap canvi en la configuració de polítiques a la seva primera reunió de polítiques del BoJ el 28 d'abril".

contador