biden discutera avec ses homologues du g7 de possibles nouvelles sanctions contre la russie

El president Joe Biden va arribar al Japó diumenge per llançar un pla per a un compromís econòmic més gran dels Estats Units amb l'Indo-Pacífic, enfrontant-se a les crítiques, fins i tot abans que s'anunciï el programa, que oferirà escassos beneficis als països de la regió. Durant la primera jornada de la seva visita, ha afirmat que estaria disposat a utilitzar la força per defensar Taiwan, fet que ha provocat l'agraïment de l'illa democràtica i autogovernada, però les fortes crítiques de la Xina.

A la segona etapa del seu primer viatge a Àsia com a president, Biden es reunirà amb els líders del Japó, Índia i Austràlia, la "Quadrilateral", una altra pedra angular de la seva estratègia per fer front a la creixent influència de la Xina.

Biden es reunirà amb líders empresarials japonesos, incloent-hi el president de Toyota Motor, a la residència de l'ambaixador a Tòquio poc després de l'arribada, va dir una persona familiaritzada amb l'assumpte.

Dilluns visitarà l'Emperador Naruhito abans de reunir-se amb el primer ministre Fumi Kishida. S'espera que ell i Kishida discuteixin els plans del Japó per ampliar les seves capacitats militars i el seu abast en resposta al poder creixent de la Xina.

Quan se li ha preguntat en una roda de premsa conjunta amb el primer ministre japonès si els Estats Units estarien disposats a defensar Taiwan si fos atacat, Biden ha respós: "Sí".

"Aquest és el compromís que assumim", ha dit Biden. "Estem d'acord amb la política d''una Xina'. La signem. Tots els acords que l'acompanyen [es van fer] a partir d'aquí. Però la idea que això es pot prendre per la força, simplement no és apropiada".

El Ministeri d'Afers Estrangers de Taiwan ha agraït a Biden que reafirmés el suport dels Estats Units si Pequín envaïa l'illa. Tot i això, el Ministeri d'Afers Exteriors de la Xina ha dit que els Estats Units no hauria de defensar la independència de Taiwan, segons ha informat Reuters, i ha afegit que Pequín no té marge per a compromisos o concessions en matèria de sobirania i integritat territorial.

Dilluns, Biden té previst presentar el Marc Econòmic Indo-Pacífic per a la Prosperitat (IPEF), un programa per vincular més estretament els països de la regió mitjançant normes comunes en àmbits com la resistència de la cadena de subministrament, l'energia neta, les infraestructures i el comerç digital.

Washington no té un pilar econòmic per al seu compromís amb l'Indo-Pacífic des que l'expresident Donald Trump va renunciar a un acord comercial transpacífic multinacional, deixant el camp lliure a la Xina per ampliar-hi la influència.

Noticias relacionadas

contador