ep dpa - attention editorial use only and only if the cre
Etienne Ansotte/European Commiss / DPA

La presidenta de la Comissió Europea (CE), Úrsula von der Leyen, ha advertit aquest dimecres que "és impossible modificar unilateralment l'acord" sobre el Brexit. En un missatge clarament dirigit al primer ministre britànic, Boris Johnson, ha remarcat que "el Regne Unit no viola els Tractats".

Durant el seu primer discurs sobre l'Estat de la Unió, ha volgut deixar clar que el Regne Unit perdrà la confiança del bloc comunitari si finalment aprova la llei que anul·la parts de l'acord sobre el Brexit. "Seria dolent per a Gran Bretanya, dolent per a les relacions amb la resta del món i per a tot tractat comercial futur", ha subratllat.

Ha recordat que totes dues parts van signar aquest acord, amb la intenció de protegir els interessos tant dels ciutadans britànics com dels europeus. "La UE i Regne Unit van acordar que és el millor i única manera de garantir la pau a l'illa d'Irlanda i no farem marxa enrere. Aquest acord va ser ratificat per aquesta Cambra i per la Cambra dels Comuns", ha insistit la política alemanya.

Ara, tots dos territoris es troben immersos en una nova negociació, aquesta vegada per determinar la seva futura relació comercial. La intenció de la UE, segons ha apuntat Von der Leyen, és aconseguir un acord, però ha reconegut que està sent difícil. A més, ha lloat el treball del negociador europeu per al Brexit, Michel Barnier, després que diversos mitjà britànics publiquessin que valorava apartar-lo de les negociacions.

JOHNSON SALVA EL PRIMER PAS PER A TRENCAR L'ACORD DEL BREXIT

Boris Johnson va aconseguir tirar endavant dilluns passat la primera votació per a aprovar la legislació que trencarà unilateralment l'acord sobre el Brexit aconseguit amb Brussel·les. El primer ministre britànic va defensar la Llei del Mercat Intern del Regne Unit, al·legant que es tracta d'un "coixí de seguretat" davant una UE "que no és raonable"

No obstant això va sortir una mica afeblit de la sessió parlamentària, en què va ser acusat per propis i aliens de minar la reputació del Regne Unit. La votació a Westminster es va saldar amb 340 vots a favor i 263 en contra. No obstant això, es va produir la primera revolució interna al partit conservador liderat per Johnson, amb l'abstenció de fins a 30 tories i dos vots en contra.

Aquesta norma permetria a l'Executiu britànic anul·lar parts de l'acord sobre el Brexit per assegurar que les empreses d'Irlanda del Nord tindran "accés sense restriccions" al mercat intern del Regne Unit, la qual cosa podria crear obstacles al comerç amb la resta de l'illa d'Irlanda.

Noticias relacionadas

contador